Toplam kalite bütçeye de girdi

Güncelleme Tarihi:

Toplam kalite bütçeye de girdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2001 01:36

Toplam kalite yönetiminin devlet politikası olması yolunda sembolik de olsa ilk adım atıldı. Kalite Derneği (KalDer) Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Argüden, 2001 yılı Bütçe Kanunu'nda ‘‘Kamu kesiminde bütçelerin toplam kalite yönetimi anlayışla yapılmasının’’ benimsenmesini sevindirici bulduklarını söyledi.

Yıllardır toplam kalite yönetiminin devlet politikası olması için uğraştıklarına dikkat çeken Yılmaz Argüden, ‘‘Toplam Kalite Yönetimi (TKY) kavramının 2001 Bütçe Kanunu'nda yer alması, bu yoldaki ilk adım diye düşünüyorum. Devletin yeniden yapılanmasında en etkin araç toplam kalite yönetimi’’ dedi. Argüden, toplam kalite yönetiminin kamuda kaynakların etkin kullanımını sağlayacağını da belirtti.

Toplam kalite yönetimi anlayışının Bütçe Kanunu'unda yer almasının bu yoldaki savaşın kazanıldığı anlamına gelmediğini hatırlatan Yılmaz Argüden, ‘‘Sadece kanuna yazmak yeterli değil, önemli olan uygulamak’’ uyarısını yaptı.

Toplam kalite yönetimi anlayışının Bütçe Kanunu'nda yer almasının da bu konuyu artık devletin en önemli kademelerinin de benimsediğinin bir işareti olduğunu söyleyen Argüden, ‘‘Verimliliği artıracak olan, bu anlayışın uygulanmasıdır’’ dedi.

Argüden; Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nda toplam kalite yönetimi çalışmalarına hız verilmesinin, bu konunun kamuda giderek yaygınlaşacağının bir göstergesi olduğunu söyledi.

TKY BÜTÇEDE NASIL YER ALDI?

Toplam kalite yönetimi anlayışıyla ilgili madde 2001 yılı Bütçe Kanunu'nda şöyle yer aldı: ‘‘Günümüzde öncelikle özel sektörde başlayan toplam kalite yönetimi anlayışına artık kamu kesiminde de yaygın bir şekilde yer verildiği görülmektedir. Bütçelerin özellikle hazırlanması, uygulanması ve uygulama sonuçlarının kontrol ve denetim aşamalarında kalite yönetiminin etkin bir sekilde sürece dahil edilmesi, verimliliği artıracaktır. Toplam kalite yönetimi esaslarından yararlanmak, özellikle mevcut personelin verimliliğinin artırılması, ek istihdam talebinin azaltılmasını sağlayacaktır.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!