Tonlarca yağ topladılar

Güncelleme Tarihi:

Tonlarca yağ topladılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2009 11:10

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Erol Metin, Türkiye'deki üreticilerden 5 yılda 66 bin 585 ton atık motor yağının toplandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Metin, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın atık motor yağlarının toplanması ve bertaraf edilmesi konusunda yetkilendirdiği PETDER'in bütün Türkiye'de, yer ve zaman gözetmeksizin atık motor yağı topladığını söyledi.

“Hakkari'nin en yüksek tepesinden arasalar (bir küçük teneke atık motor yağımız var) deseler, biz 48 saat içinde gidiyoruz” diyen Metin, bunu hiç bir şekilde aksatmadıklarını belirterek, projenin giderek büyüdüğünü ifade etti. Metin, şöyle devam etti:

“PETDER, 2004 yılında başlatılan 'Atık motor yağı' toplama çalışmaları kapsamında ülke genelinde kasım sonu itibari ile 66 bin 585 ton atık motor yağı topladı.

Proje çalışmaları kapsamında sadece bu yılın ilk 11 ayında toplam 13 bin 519 sefer yapılarak, 4127 işletmeye ücretsiz hizmet götürülerek, 16 bin 48 ton atık motor yağı toplandı. Bu 1500 tanker atık motor yağı demektir. Hedefimiz 2010 yılında bunu 18 bin tona çıkartmak.
PETDER'in yılın ilk dokuz ayında topladığı atık motor yağının enerji eşdeğeri 100 bin kişilik bir nüfusun bir yıllık elektrik enerjisi ihtiyacına eşittir. Kısaca, Çorlu, Lüleburgaz gibi ilçelerin bir yıllık elektrik enerjisi ihtiyacına eş değer bir kazanım elde edildi.”

Haberin Devamı

1 litre atık yağın 800 bin litre suyu kirlettiğini ve kontrolsüz olarak akaryakıta katıldığında ise neden olduğu kirletici emisyonlar sebebiyle insan sağlığına zarar verdiğini anlatan Metin, böyle bir sistemi kurabildikleri ve sürdürebildikleri için başarılı olduklarını vurguladı.

Geldikleri noktayı çok daha yukarılara çıkarmak zorunda olduklarını ifade eden Metin, “AB sürecinde, bu projenin yıllık toplama miktarının 100-150 bin ton üstüne çıkması lazım. Bu tabii ki toplumun eğitimiyle, insanların bu konuya daha duyarlı davranmasıyla, bir de bu alanda kayıp kaçak ve buna benzer işlemlerin bitmesiyle olacak. Edirne'de olduğu gibi yerel yönetimlerin denetim, destek, bilgi ve eğitim konusundaki sahiplenmeleriyle daha da büyük noktalara geleceğimizi ümit ediyoruz” dedi.

PETDER tarafından toplanarak enerjisinden yararlanmak üzere bertaraf ettirilen 16 bin 48 ton atık motor yağının, denizlere, göllere, nehirlere kontrolsüz olarak bırakılması halinde yaklaşık 13 milyon metre küp kullanılabilir suyun kirlenmesine neden olabileceğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!