Tofaş yüzde 10 oranında temettü dağıtacak

Güncelleme Tarihi:

Tofaş yüzde 10 oranında temettü dağıtacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2006 14:45

2006 yılında 350 milyon Euro'luk yatırım yapacak olan Tofaş, ortaklarına yüzde 10 oranında toplam 50 milyon YTL nakit temettü ödeyecek. Kar dağıtım tarihi 15 Mayıs 2006 olarak belirlendi.

Koç Holding ve Tofaş Türk Otomobil Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Tofaş olarak gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında hedeflerinin her yıl bir öncekinden daha büyük olduğunu, 2005 yılındaki hedeflerde yakaladıkları tutarlılık ve başarıyı 2006'da daha da ileriye götürme arzusu taşıdıklarını bildirdi.

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.'nin Genel Kurulu İstanbul'da yapıldı. Genel Kurul'da Mustafa Koç'un faaliyet raporunda yer alan mesajı okundu. Mesajında, geçen yıl hem iç pazar, hem de dış pazarlar açısından son derece başarılı bir performans yakaladıklarını belirten Koç, küresel ekonomik gelişmelerle bağlantılı olarak otomotiv sektöründe yeni uluslararası ortaklıklar kurulduğunu, buna bağlı olarak yeni üretim merkezleri ve pazarlar oluştuğunu bildirdi.

Koç, mesajında, Türkiye'de otomotiv sektörünün geçmiş yıllara oranla hızlı bir büyüme dönemine girdiğine işaret ederek, şunları kaydetti: “Büyümeyle birlikte ülkemizde sektörün Avrupa ülkelerindeki seviyelere yaklaştığını rahatlıkla söylemek mümkündür. Ülkemizde kişi başına düşen otomobil oranı, Avrupa ülkelerine oranla hala ortalama seviyenin altında seyretmekle birlikte sektörün büyüme yolunda önemli bir potansiyel oluşturduğunu göstermektedir. 2005'in son ayları oto alımlarında önemli bir yükselişe sahne olmuştur.”

Tofaş'ın geçen yıl sadece Türkiye pazarında değil, başta Avrupa olmak üzere dünya liginde de önemli bir noktaya geldiğini belirten Koç, mesajında şunları kaydetti: “Fiat ile başarılı işbirliğimiz 2005 yılında da sürdü. 165 bin araç üretimini içeren Mini Cargo projesi için 350 milyon Euro, gamımızı yenilikçi ürünlerle genişletme yolunda önemli bir proje olan D-200 ile de toplam 175 milyon Euro tutarında yatırıma imza attık” dedi.

Grande Punto'nun İtalya, Fransa ve İspanya gibi pazarlarda elde ettiği başarıyı Türkiye'de de yakalayacağına dair hiç kuşkuları olmadığını kaydeden Koç, geçen yıl ihracat konusundaki hedefleri başarıyla uyguladıklarını ve toplam 859 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi.

"AR-GE ÇALIŞMALARINDA HEDEFLERİMİZİ YAKALADIK"

Mustafa Koç, Fiat'ın yüzyılı aşan ürün ve teknoloji geliştirme deneyimlerinden yararlanarak özellikle Ar-Ge alanındaki çalışmalarıyla gerek Türkiye pazarında, gerekse ihracat yaptıkları piyasalarda hedefleri yakaladıklarını belirtti.
Koç, Tofaş olarak gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında hedeflerinin her yıl bir öncekinden daha da büyük olduğunu, 2005 yılındaki hedeflerinde yakaladıkları tutarlılık ve başarıyı 2006'da daha da ileriye götürmek arzusunda olduklarını dile getirdi.

ALFREDO ALTAVİLLA: 350 MİLYON EURO'LUK YATIRIM YAPACAĞIZ

Genel Kurul'da ortakların soruları üzerine söz alan Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Alfredo Altavilla da, otomotiv piyasasının rekabetçi olduğunu vurgulayarak, “2005 yılında rekabet kıran kıranaydı. Sadece fiyatla değil, ürünlerimizin sahip olduğu kaliteyle de rekabet etmek istiyoruz” diye konuştu.

Altavilla, Türkiye'deki en önemli oyunculardan biri olmak istediklerini ifade ederek, 2006 yılının Tofaş açısından önemli olduğunu, 350 milyon avroluk yatırım yapacaklarını bildirdi. Bu yıl Grande Punto'da daha da ilerleyeceklerini belirten Altavilla, “Grande Punto, bayilerdeki trafiği artırmış durumda” dedi.

Tofaş'ın Türkiye dışındaki varlığını artırma konusunda çabaları bulunduğunu dile getiren Altavilla, işçi alan sınırlı sayıdaki otomotiv firmasından biri olduklarını, yatırımlar sonucu kapasitelerinin 250 binden 360 bine çıkacağını bildirdi.

Ciddi bir Doblo talebi olduğunu belirten Altavilla, şirketin Borsa değerine ilişkin sorular üzerine de, geçtiğimiz aylarda şirketin değerinin artmaya başladığını söyledi. Genel Kurul'a sunulan faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre, Tofaş'ın 2005 yılı satış gelirleri 2 milyar 543 milyon 292 bin YTL, brüt esas faaliyet karı 278 milyon 563 bin YTL, net esas faaliyet karı 35 milyon 426 bin YTL ve net dönem karı da 141 milyon 845 bin YTL oldu.

Şirketin 2005 yılı toplam satışları önceki yıla göre yüzde 7,5, artarak 170 bin 570 adet olarak gerçekleşti. Üretim ise yüzde 10,5 seviyesinde artarak 161 bin 360 adede yükseldi.  Genel Kurul'da ortaklara yüzde 10 oranında toplam 50 milyon YTL nakit temettü ödenmesi öngörülürken, kar dağıtım tarihi 15 Mayıs 2006 olarak belirlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!