TOBB'dan Türk şirketlerine Suriye çağrısı

Güncelleme Tarihi:

TOBBdan Türk şirketlerine Suriye çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2006 10:47

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Suriye’deki belediyelerin modernizasyonuna yönelik projelere, Türk şirketlerinin de katılımını teşvik etmek amacıyla çağrıda bulundu.

TOBB'dan yapılan açıklamaya göre, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, projenin Türk şirketlerine tanıtılması ve ilk temas ile görüşmelerin yapılması amacıyla, 9-10 Aralık 2006 tarihlerinde Şam’da düzenlenecek 1'inci Türkiye-Suriye Yerel Yönetimler Kongresi’ne katılarak bir konuşma yapacak.

Suriye Başbakanı Mohamed Naji Ottari'nin ev sahipliğinde düzenlenecek kongreye Türkiye’den TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve ilgili Suriyeli Bakanların yanısıra, her iki ülkenin üst düzey yerel yönetim ve bürokrat temsilcileriyle işadamları katılacak.

Açıklamada, Avrupa Birliği’nin, Suriye’nin yerel idarelerinin modernizasyonuna yönelik projelere 18 milyon Euro kaynak aktardığı anımsatılarak, proje kapsamında yapılacak işlere Türk şirketlerinin yatkınlığı ve Türk şirketlerinin Suriye’de iş yapma konusundaki geçmişleri göz önüne alındığında, bu projeden Türk şirketlerinin büyük pay almasının mümkün gözüktüğü kaydedildi.

Açıklamada, Suriye hükümetinin, yerel yönetimlerin modernizasyonuna yönelik kapsamlı bir program başlatmakta olduğu belirtildi ve bu programın, Suriye hükümetinin yanısıra Avrupa Birliği tarafından da finanse edileceği kaydedildi. Söz konusu projeye AB’nin de 18 milyon Euro tutarında maddi yardım sağlayacağı ifade edildi.

Açıklamaya göre, sözkonusu program, yerel yönetimlerin mevzuatlarının modernleştirilmesini, Yerel İdareler Bakanlığı’nın yeniden yapılanmasını öngörüyor ve Halep, Şam, Lazkiye, Tartus, Humus, Deyrizor gibi önemli şehirlerdeki çeşitli projelerden oluşuyor.

Projelerin içeriğinde ise; şehirleşme ve şehir planlama, gayri resmi yapılaşmanın düzeltilmesi, trafik ve ulaşıma yönelik çalışmalar, şehirlerin katı atık yakıt yönetimi ve Şam şehrinin eski kısımlarının geliştirilmesi gibi konular yer alıyor.

TOBB açıklamasında, Suriye ile olan coğrafi ve kültürel yakınlığın yanı sıra, bu bölgedeki iş yapma tecrübesi en yüksek özel sektörün Türkiye’de bulunmasından dolayı, bu projelerde Türk şirketleri en geniş şekilde yer alabilecek potansiyele sahip oldukları vurgulandı. Proje kapsamda öne çıkan iş konuları şöyle sıralandı:

"-Hizmet sektörü (yol yapımı, kanalizasyon sistemi ve pis su arıtma tesisleri inşası),

-Katı atık yönetimi (atık toplama araçları, tasnif makineleri, atık işleme tesisleri), konut inşası ve şehirleşmeye yönelik faaliyetler, kenar mahallerin ıslahı, turizm (otel inşası, turizm turlarının organize edilmesi ve işletilmesi), ekipman (hafriyat makineleri ve araç temini, yangın söndürme araç ve ekipmanı), çevre korumaya yönelik müşavirlik ve araştırma hizmetleri."

Açıklamaya göre, projenin danışmanlığı ise, daha önce Türkiye’deki Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezleri projesini yürüten ve Kocaeli, İzmir ve Gaziantep'te bu merkezleri kuran, WYG International isimli İngiliz mühendislik şirketi tarafından yürütülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!