TOBB'da Kılıçdaroğlu'nu alkış tufanı ile dinlediler

Güncelleme Tarihi:

TOBBda Kılıçdaroğlunu alkış tufanı ile dinlediler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2011 00:44

TOBB’un 66. Genel Kurulu, bu yıl farklı bir atmosferde yapıldı.

Haberin Devamı


Erdoğan ile Kılıçdaroğlu aynı toplantıda

ERDOĞAN VE KILIÇDAROĞLU TOKALAŞTI / WEB TV

Genel kurullara, başbakanlar hep geç geldiğinden siyasi parti liderleri de geç gelirdi. Ancak bu kez CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, herkesten erken geldi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan bile….

Başbakan  Erdoğan ise salona gecikmeli olarak geldi. Başbakan’ın hem gelişinde hem de kürsüye çıkışında önceki yıllardakinin aksine delegenin tamamı ayağa kalkmaması dikkat çekti. Bürokratlar, parti yöneticileri ve milletvekili adayları ile TOBB yöneticilerinin yer aldığı ilk sıralar dışında salon Başbakanı alkışlamakla yetindi.

Başbakan, seçime 27 gün kala bu platformu seçim malzemesi yapmaktan kaçınacağını, hiçbir polemik arayışında olmadığını söyledi. Ancak 2 yıl önce yerel seçimlerde kullanılan afişleri incelediğini belirterek, verilen sözlerin yerine getirilemediğini vurguladı. Hükümetinin ne söz verdiyse yerine getirdiğini belirten Erdoğan, Türk Ticaret Kanunu'nu yasalaştırarak 10 yılların beklentisini karşıladıklarını söyledi.

Haberin Devamı
Aysel ALP yazıyor
hurriyet.com.tr

Seçime sayılı günler kala ekonomide hiçbir aksaklık olmadığını ifade eden Başbakan, bütçenin Nisan ayında fazla verdiğini, yılın ilk dört ayında satılan otomobil sayısının 177 bini geçtiğini vurguladı. “Kimse gidip yoksulluğun istismarını yapmasın. Onun da 19 milyondan 12 milyona indiğini görelim” diyen Erdoğan,  konuşmasının ardından salondan ayrıldı.

ALKIŞ TUFANI KOPTU

Başbakanın gidişiyle birlikte önceki genel kurullarda olduğu gibi salonun da boşalması bekleniyordu. Ancak delege koltuğunda oturmaya devam etti ve Kılıçdaroğlu’nun adı anons edildiğinde bir alkış tufanı koptu…

Delegenin bu tavrı bakanlarla birlikte hem TOBB yöneticilerini hem misafirleri hem de basın mensuplarını büyük şaşkınlığa uğrattı.  Çünkü bugüne kadar genel kurullarda Başbakanlar konuşur, ardından salonun üçte ikisi boşalırdı. Son konuşmacıya geldiğinde ise salonda sayılı miktarda delege oturuyor olurdu.

Haberin Devamı

HANGİ SÖZLERİ ALKIŞLANDI?

Oysa bu genel kurulda delege Kılıçdaroğlu’nu beklediği gibi sonuna kadar da dinledi. Sağlıklı bir eleştiri ortamı olmadığından iş dünyasının gerçek düşüncelerini dile getiremediğini belirten Kılıçdaroğlu, “Neden ürktüğünüzü biliyorsunuz, ben de biliyorum. Ürküyorsanız demokraside bir sorun vardır” sözleri ilk büyük alkışı aldı.

Ardından “Eğer bir ekonomi iyi yönetilirse 9 yılda 4 kez mali af çıkmaz. Kim vergisini ödemek istemez, herkes ödemek ister. Çiftçi kazanmazsa, tüccar kazanmazsa nasıl ödeyecek. Kazanamazsa ödeyemez” sözlerine salon yine büyük coşkuyla karşılık verdi.

Değerli TL’nin derdini sanayicilerin çektiğini belirten Kılıçdaroğlu, delegeye ‘Başbakan dedi, diye işçi aldınız mı’ diye sordu.

Haberin Devamı

EN PAHALI HURDA OTOBÜS

Kılıçdaroğlu’nun 35 dakikalık konuşmasında alkış tufanı kopan diğer sözleri ise şöyle:

- Türkiye Cumhuriyeti Avrupa’nın en büyük otobüs üreticidir. Biz gittik o krizlerin yaşandığı dönemde otobüsleri Hollanda’dan Almanya’dan aldık. Tanesini 1.2 milyon eurodan otobüs alacaksınız, ihale bile yapmayacaksınız ve kimse bunun hesabını sormayacak.

- Benim ülkemde de alın teri dökülüyor. 1.2 milyon euro ödüyorsunuz. Otobüs de otobüs olsa. Hollanda kendi şartlarına göre yapmış. Dünyanın en pahalı hurdalığını getirdiniz İstanbul’a, hesabı soruldu mu bunun?

- Afyon’dan Mersin’e mal taşımak, Çin’e taşımaktan daha pahalı. Yazık değil mi onlara? Bütün kamyoncular 10 numaralı yağ yakıyor.

Haberin Devamı

-Çiftçinin durumu iyi diyorlar. Ben şaşırdım. Gidip soralım. Bu güzel cennet ülkemizde, cennet ülkemizde, eğer siz ithal kurbanlık getirirseniz, oturup düşünmeniz lazım.

- Az önce Başbakanı dinlediniz ekonomi iyiymiş. Gazeteler de öyle yazıyor. Ama ben diyorum ki ekonomi iyi değil, işleriniz iyi değil.

SIFIR FAİZLİ KREDİ MÜJDESİ

Kılıçdaroğlı işadamlarına sıfır faizli kredi vaadinde bulundu. Kılıçdaroğlu, iş adamlarının ödediği vergi, sigorta primi bir yıllık ne kadarsa,  sonraki yıl o kadar sıfır faizli kredi alabileceklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu konuşmasının sonunda Başbakan’ın toplantıya geç gelmesine gönderme yaparak, “Şimdi ayrılmak zorundayım. Program çok uzadı. Zamanı iyi kullanamayanlar ekonomiyi de iyi yönetemezler” cümlesi salonda alkışın ayyuka çıktığı an oldu.

Haberin Devamı

NEDEN ALKIŞ ALDI?
 
Toplantının ardından konuştuğumuz işadamları, TOBB yöneticilerine CHP liderinin neden bu kadar alkışlandığını sorduk. Ayrı ayrı konuştuğumuz bu isimler söz birliği etmişçesine, "İçimizde biriktirtirdiklerimizi, dökemediklerimizi o söyledi. O söylerken kendimiz konuşuyormuşçasına rahatladık" sözleriyle özetlediler.
 
Salondaki bu atmosferin seçim sandığına nasıl yansıyacağı sorumuza ise, "Burası seçim sonuçlarına ilişkin bir barometre olamaz. Ancak eğilimlerdeki değişim ve dönüşümün işareti olarak düşünülebilir" yanıtını aldık.

ayalp@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!