TOBB’un Erez binalarına ’güvenlik duvarı’ sınırı

Güncelleme Tarihi:

TOBB’un Erez binalarına ’güvenlik duvarı’ sınırı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2006 00:00

TOBB’un canlandıracağı Erez’deki Filistin Sanayi Bölgesi’nde kurulacak binalar İsrail’in bölgeye inşa ettiği "güvenlik duvarı"ndan daha yüksek olmayacak. İsrail, bölgeden kendi topraklarına füze saldırısını önlemek için bu şartı getirdi.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından canlandırılacak Erez’deki Filistin Serbest Sanayi Bölgesi (FSSB) yapılacak binalar, İsrail tarafından inşaa edilen ve iki tarafı birbirinden ayıran "Güvenlik Duvarı"ndan daha yüksek olamayacak. İsrail, bölgeden kendi topraklarına füze saldırısı önlemek için bu şartı getirdi. İsrail ayrıca bölgenin faaliyete geçmesinin, güvenlik durumuyla doğrudan bağlantılı olduğunu da kabul ettirdi. İsrail tarafı böylece, Erez’den kendisine yönelik saldırı olması durumunda bölgeyi ablukaya alarak faaliyetleri durduracağı mesajını vermiş oldu.

İSRAİL LİMANLARI:

Gazze’de iki taraf sınırına yakın bölgede bulunan Erez’e, güvenlik nedeniyle karayolu ulaşımı büyük güçlükler içerdiği için Türkiye ile İsrail arasındaki ortak deklarasyon uyarınca, bölgeye mal giriş ve çıkışlarında İsrail limanları kullanılabilecek. Filistin sorunu çözümünün ekonomik boyutu da olduğuna inanan İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom’un limanların kullanılmasında önemli rol oynuyor.

ÇİN’E KARŞI EREZ KOZU:

Bu arada Türk tekstili, Çin’in ucuz üretimine karşı FSSB ile atağa geçecek. Filistin’deki ucuz işgücü nedeniyle, FSSB’de üretilecek Türkiye’deki aynı kaliteye sahip tekstil ürünlerinin ABD ve AB ülkelerinde daha kolay pazar bulması bekleniyor.

KOTA VE GÜMRÜK YOK:

Ayrıca FSSB çıkışlı mallar için gümrük ve kotada aranmayacak. Bundan dolayı Dünya Ticaret Örgütü kota uygulamasını kaldırana kadar, Filistin’de üretilecek Türk tekstil ürünleri kotasız olarak ABD pazarına girme imkanı da bulabilecek. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Erez’deki bölgenin altı ay içinde faaliyete geçeceğini ve bunun için bir tören düzenleneceğini söyledi. Türk sanayi ürünlerinin de bölgeye sıfır gümrük ve sıfır kotayla giriş yapacağını bildiren Hisarcıklıoğlu, projeye G-8 ve Dünya Bankası’nın da destek verdiğini ifade etti.

Koizumi’den TOBB’a Filistin desteği sözü
/images/100/0x0/55eaca9df018fbb8f896fa89


JAPON
Başbakanı Juniçiro Koizumi, dün sabah saatlerinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu kabul etti. Hilton Oteli’nde gerçekleşen kabul yaklaşık yarım saat sürdü. Görüşmenin ardından kısa bir açıklama yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Japon Başbakanına, Filistin Serbest Sanayi Bölgesi’yle ilgili Türkiye tarafından yapılan çalışmaları ilettiklerini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, konuk başbakanın, ülkesinin, Filistin, İsrail barış sürecine ilişkin görüşlerinin Türkiye ile örtüştüğünü, Filistin-İsrail ilişkilerinin geliştirilmesine Japonya’nın maddi ve manevi katkı sağladığını, sağlamaya da devam edeceklerini ifade ettiğini söyledi. TOBB Başkanı, konuk Başbakanın, Filistin Serbest Sanayi Bölgesi’nin hayata geçirilmesine nasıl yardımcı olabileceklerini sorduğunu, maddi ve manevi anlamda her türlü katkıyı sağlamayı arzuladıklarını söylediğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!