TMSF'nin tahsilatı 10,3 milyar doları buldu

Güncelleme Tarihi:

TMSFnin tahsilatı 10,3 milyar doları buldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2006 14:38

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun(TMSF) Telsim'in satış işleminin batık bankaların hakim ortaklarıyla diğer borçlularından yaptığı tahsilatların toplamı bu yıl haziran sonu itibariyle 10.3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

TMSF, 4 milyar 550 milyon dolarlık Telsim satışının da tamamlandığı bu yılın ikinci üç aylık döneminde toplam 4 milyar 890.2 milyon dolarlık tahsilat yapıldı.

Bu tutarın 4 milyar 874.8 milyon dolarlık kısmını batan bankaların hakim ortaklarından 11.7 milyon doları kurumsal, 3.7 milyon doları bireysel borçlulardan tahsil edildi. Tahsilatın 4 milyar 874.4 milyon doları nakit, 15.8 milyon doları da menkul, gayrimenkul alımı ve benzeri yollarla ayni olarak gerçekleştirildi.

Yapılan bu tahsilatla birlikte TMSF'nin Türkiye'ye faizleriyle birlikte 50 milyar dolarlık bir fatura çıkaran batık bankaların hakim ortakları ve diğer borçlularından yapılan tahsilat 10 milyar 251.8 milyon dolara kadar çıktı. Bu tahsilatın yüzde 48'i bu yılın ikinci üç aylık döneminde, yüzde 52'sini oluşturan 5 milyar 361.6 milyon doları ise önceki dönemlerde tahsil edildi.

Söz konusu bankların TSMF bünyesine alınmalarından itibaren yapılan bu tahsilatın 9 milyar 284 milyon dolarlık kısmı bankaların sahiplerinden tahsil edildi. TMSF'yle geri ödeme sözleşmesi imzalayan hakim ortaklardan toplam 3 milyar 28.3 milyon dolarlık tahsilat yapıldı. Bu tutarın büyüm bölümünü de TMSF'ye olan borçlarını tümüyle ödeyen Pamukbank'ın sahibi Çukurova Grubundan gerçekleştirildi.

Geri ödeme sözleşmesi imzalamamış hakim ortaklardan gerçekleştirilen tahsilat ise 6 milyar 255.9 milyon dolara yükseldi. Bu tutarın büyük bölümü de Uzan Grubu'ndan yapıldı.

TMSF'nin zaman zaman indirim kampanyaları da yaptığı batık bankalara kredi borcu bulunan kurumsal borçlulardan yapılan toplam tahsilat 867.4 milyon dolara, bireysel borçlulardan yapılan tahsilat ise 100.2 milyon dolara yükseldi.

50 MİLYAR DOLARLIK MALİYET

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, TMSF bünyesine alınan batık bankların Türkiye ekonomisine toplam maliyetinin faizleriyle birlikte 50 milyar doları bulduğunu açıklamıştı.

KİMDEN NE KADAR TAHSİLAT YAPILDI

TMSF, Bank Kapital'in sahibi Ceylan Grubu'ndan bu yıl haziran ayı sonuna kadar 79.4 milyon dolar, İktisat Bankası'nın hakim ortaığı Erol Aksoy Grubundan ise toplam 135.5 milyon dolarlık tahsilat yaptı.

TMSF'ye olan borçlarını kapatmaya hazırlandığını açıklayan Yaşarbak'ın sahiplerinden haziran sonu itibariyle yapılan tahsilat 129.7 milyon doları buldu. Etibank'ın hakim ortağı Dinç Bilgin Grubu'ndan yapılan tahsilat ise 174.7 milyon dolar tahsil edildi. Sümerbank'ın hakim ortağı Garipoğlu Grubundan 89.3 milyon dolarlık tahsilat sağlandı. İnterbank'ın hakim ortağı Cavit Çağlar Grubu'ndan yapılan tahsilat da 7.2 milyon dolar tahsil edildi. Toprakbank'ın sahibi Toprak Grubundan ise 26.8 milyon dolarlık tahsilat yapıldı. Esbank'ın sahibi Zeytinoğlu Grubu şimdiye kadar TMSF'ye 62.1 milyon dolar ödedi. Bank Exspres'in sahibi Korkmaz Yiğit'ten yapılan toplam tahsilat ise 41.4 milyon dolar oldu.

Balkaner Grubundan batık Yurtbank yüzünden 55.5 milyon dolarlık tahsilat yapabilen TMSF henüz geri ödeme sözleşmesi imzalamayan Egebank'ın sahibi Murat Demirel'den toplam 48.8 milyon dolar, Kentbak'ın sahibi Mustafa S üzer Grubu'ndan 15.4 milyon dolar, EGS Bank'ın ortaklarından 6.9 milyon dolar tahsil etti.

TMSF'nin bu dönemde yaptığı tahsilatın yarısından fazlasını 6 milyar 166 milyon dolarla İmar Bankası'nın sahibi Uzan Grubundan gerçekleştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!