TMSF'de 'yarı fiyatına otel' soruşturması

Güncelleme Tarihi:

TMSFde yarı fiyatına otel soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2005 01:54

Borçlarına karşılık Ceylan Grubu'ndan alınan Antalya Çamyuva'daki Deluxe Resort Oteli'ni yarı fiyatına satılması üzerine TMSF soruşturma başlattı. 52.5 milyon dolarlık ekspertiz raporuna karşılık otel 25 milyon dolara satıldı. İlk izlenimi "satış fiyatınının gerçekçi olduğu" yönünde.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), borçlarına karşılık Ceylan Grubu'ndan alınan ve Haluk Ulusoy ve Kardeşleri Otelcilik A.Ş.'ye satılan Deluxe Resort Otel'in Fon'a devir bedelinin yüksekliği konusunda inceleme başlatıldığını açıkladı. Edinilen bilgiye göre, hem fiyatı veren ekspertiz şirketi hem de kurum içinde soruşturma başlatan TMSF, 52.5 milyon dolara alınan otelin 25.3 milyon dolara satılmasını "ekspertiz raporu farklılığına" dayandırırken, incelemeyi yürüten Denetleme Dairesi'nin ilk izlenimi de "satışın gerçekçi olduğu" şeklinde.

ALIRKEN 52.5 MİLYON DOLAR:

TMSF'den yapılan açıklamada, Kemer'deki otelin borca mahsuben alımının Ceylan Grubu ile alacaklı bankalar arasında düzenlenen Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi (FYYS) kapsamında gerçekleştirildiği hatırlatılarak, şöyle denildi: ‘Bu sözleşme ile öngörülen 52.5 milyon dolarlık alım bedelinin Temmuz 2001 tarihinde yaptırılan değerleme raporuna göre tespit edildiği dosyasından anlaşılmaktadır.’

SATARKEN 25 MİLYON DOLAR:

Otelin devralınmasından itibaren en yüksek bedel ile satılabilmesi için etkin bir tanıtım ve pazarlama faaliyetinin yürütüldüğü ifade edilen açıklamada, gayrimenkulün satışı aşamasında 2 ayrı SPK (Sermaye Piyasası Kurumu) lisanslı firmaya değerleme yaptırıldığı ve her iki firma tarafından yaklaşık 25 milyon dolar değer tespit edildiği kaydedildi. Bu değer üzerinden açılan ihalenin en geniş biçimde duyurulabilmesi için gazetelerde satış ilanları yayımlandığı, ayrıca, ihale öncesinde televizyon ve gazetelerde çok sayıda haber yer aldığını vurgulayan TMSF, potansiyel alıcılarla da bizzat görüşülerek ihaleye davet ettiğini kaydetti.

İHALEDE SATAMADIK:

19 Ekim 2004'te çıkılan ihalede 25 milyon dolarlık muhammen bedele ulaşılamadığı için satışın gerçekleşmediğini ve pazarlık yoluyla satışa geçildiğini belirten TMSF, otelin Ulusoy'a satılmasına ilişkin şu bilgiyi verdi: "Nitekim gayrimenkul pazarlık yöntemi ile Haluk Ulusoy ve Kardeşleri Otelcilik A.Ş. firmasının münferit teklifinin değerlendirilmesi sonucunda 25 milyon 330 bin dolar bedelle satışına karar verilmiş ve otelin tam olarak devri 7 Ocak 2005 tarihinde gerçekleşmiştir.’

SATIŞ GERÇEKÇİ:

25.3 milyon dolarlık bedelin satış öncesi yaptırılan ekspertiz bedelinden daha yüksek olduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi: ‘Otelin Fon'a devir bedelinin yüksekliği ile ilgili 31 Aralık 2004 tarihli TMSF Başkanlık talimatı ile Denetleme Dairesi tarafından inceleme başlatıldı. Konuyu incelemeye alan dairenin ilk tespitleri 'gayrimenkulün alınışı sırasında yüksek bedelli ekspertizin esas alındığı, satışı için yaptırılan ekspertizlerin ve satışın ise gerçekçi olduğu' yönünde. İnceleme halen devam ediyor."

Ulusoy tadilata başladı

TMSF
otelin fiyatına ilişkin soruşturma başlattığını açıklarken, Antalya Çamyuva Deluxe Resort Otel'in yeni sahibi Haluk Ulusoy da tadilata başladı. Ocak ayında devraldığı oteli sezona yetiştirmek isteyen Ulusoy, bizzat Çamyuva'ya giderek oteldeki çalışmaların başında duruyor. Açılan ilk ihalede Libya kökenli Kanadalı işadamı Hussein Nuaman Soufraki'nin şirketi HNS Turizm ile Birlik İnşaat'ın da talip olduğu otelin 223 odası, 497 yatak kapasitesi bulunuyor. 5 yıldızüstü standartlarda kabul edilen tesis, denize sıfır konumda 55 bin 103 metrekare alan üzerine inşa edilmiş durumda.

İlk rapor Engin Akçakoca döneminde hazırlandı

TMSF
Denetleme Dairesi'nin yüksek olduğu yönündeki izlenimini aktardığı 52.5 milyon dolarlık alım bedelininin belirlendiği Temmuz 2001 tarihli ekspertiz raporu Engin Akçakoca'nın BDDK Başkanlığı dönemine rastlıyor. Akçakoca'nın başkanlığa atandığı 17 Mart 2001'den tarihinden sonra, Ceylan Grubu ile el konulan Bank Kapital'den dolayı Temmuz 2001'de ve Nisan 2003'te iki ayrı borç ödeme protokolü imzalandı. 2003 tarihli nihai Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi'nde, borca mahsuben devralınan 155.9 milyon dolarlık gayrimenkul içinde yer alan Antalya Kemer Çamyuva'daki Deluxe Resort Otel'e 52.5 milyon dolar fiyat biçildi. Bu arada "boş durmasın" denilerek otel yıllığı 1 milyon dolara Ceylanlar'a kiraya verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!