TMSF’nin batık tahsilatı 4.7 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

TMSF’nin batık tahsilatı 4.7 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2006 09:38

Hazine’nin 50 milyar dolarlık bir yük üstlendiği batık bankalardan kaynaklanan kamu alacaklarından yapılan fiili tahsilat geçen yıl sonu itibariyle 4.7 milyar dolar oldu. Tahsilatın 2 milyar dolarla büyük bölümü ise tek başına Çukurova Grubu’ndan yapıldı.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) geçen yılın dördüncü üç aylık dönemiyle ilgili faaliyet raporu açıklandı. Buna göre söz konusu dönemde TMSF toplam 2 milyar 13.6 milyon dolarlık tahsilat yaptı. Tahsilatın 1 milyar 825.2 milyon doları batık bankaların hakim ortaklarından, 186.4 milyon doları kurumsal, 2 milyon dolar ise bireysel borçlulardan yapıldı.

HAKİM ORTAKLARDAN 3.8 MİLYAR DOLAR TOPLANDI

Bu tahsilatlarla birlikte geçen yıl sonu itibariyle yapılan toplam tahsilat 4 milyar 765.4 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu tahsilatın da 3 milyar 848.4 milyon dolarlık kısmı batık bankaların hakim ortaklarından, 823 milyon doları diğer kurumsal borçlulardan, 94.5 milyon doları ise bireysel borçlulardan gerçekleştirildi. Hakim ortaklardan yapılan tahsilatın 2 milyar 640.7 milyon doları büyük bölümü TMSF ile geri ödeme sözleşmesi imzalayan hakim ortaklardan yapıldı. Henüz TMSF ile anlayma imzalamamış olan hakim ortaklardan yapılan tahsilat ise 1 milyar 207.7 milyon dolarda kaldı.

TMSF’nin 2005 sonu itibariyle yaptığı tahsilatın tek başına yüzde 42’si Ekim-Aralık 2005 döneminde gerçekleştirildi. Bu gelişmede de Çukurova Grubu’nun Pamukbank’tan kaynaklanan borçlarının tümüne yakın bir kısmını söz konusu dönemde ödemesinden kaynaklandı.

SÖZLEŞME İMZALAYANLAR

TMSF hakim ortaklar içerisinde şimdiye kadar en yüksek tahsilatı Pamukbank’ın hakim ortağı Çukurova Grubu’ndan yaptı. Çukurova Grubundan, taksitlerin gecikme faizleri ve masraflar dahil olmak üzere 31 Aralık 2005 tarihine kadar yapılan toplam tahsilat tutarı 2 milyar 59.9 milyon dolar oldu.

Bank Kapital’in hakim ortağı Ceylan Grubu toplam 78.7 milyon dolar öderken, Çukurova ve Ceylan Grubu gibi TMSF’ye anlaşmaya varan hakim ortaklardan Etibank’ın sahibi Bilgin Grubu’ndan yapılan toplam tahsilat ise 113.7 milyon dolar düzeyine yükseldi.

Demirbank’ın hakim ortağı Cıngıllı Grubundan 11.2 milyon dolarlık, Bayındırbank’ın hakim ortağı Bayındır Grubu’ndan ise 15.2 milyon dolarlık tahsilat yapan TMSF’nin Yaşarbank’ın hakim ortağı Yaşar Grubu’ndan geçen yılın sonu itibariyle gerçekleştirdiği tahsilat ise 71.7 milyon dolar oldu.

İnterbank’ın hakim ortağı Nergis Grubu’ndan toplam 109 milyon dolarlık tahsilat yapan TMSF’nin protokol imzaladığı bir başka grup olan Sümerbank’ın sahibi Garipoğlu Grubundan yaptığı tahsilat ise 36.1 milyon dolara çıktı. Toprakbank’ın sahibi Toprak Grubu’ndan geçen yıl sonuna kadar yapılan tahsilat ise 24.7 milyon dolar olarak gerçekleşti. TMSF Esbank’ın sahibi Zeytinoğlu Grubundan toplam 55.7 milyon dolar tahsilat yaptı.

SÖZLEŞME İMZALAMAYANLAR

Henüz geri ödeme anlaşması imzalamayan gruplardan İktisat Bankası’nın sahibi Erol Aksoy ve şirketlerinden toplam 132.3 milyon dolarlık tahsilat yapan TMSF’nin Balkaner Grubundan (Yurtbank) yaptığı tahsilat da 37.4 milyon dolar oldu.

Egebank’ın sahibi Murat Demirel Grubundan geçen yıl sonuna kadar yapılan tahsilat 44.2 milyon dolarda kalırken, Bank Ekspres’in sahibi Korkmaz Yiğit Grubu’ndan yapılan tahsilat ise 17.3 milyon dolar olarak gerçekleşti.
TMSF Kentbank’ın sahibi Süzer Grubu’ndan 14.3 milyon dolar, EGS Bank’ın hakim ortaklarından 5.8 milyon dolar tahsilat yaptı.

İMAR BANKASI

Türkiye’le en yüksek batık banka faturasını çıkaran İmar Bankası nedeniyle Uzan Grubu’nun varlıkları satılarak 2005 yılı sonu itibariyle yapılan toplam tahsilat ise 949.5 milyon dolar oldu. Bu arada TMSF’nin geçen yıl aralık ayında yaptığı ödemeyle birlikte İmar Bankası mevduatları için yaptığı toplam ödeme 7 milyar 968 milyon YTL’ye ulaştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!