‘TL’ye geçiş dönemi’

Güncelleme Tarihi:

‘TL’ye geçiş dönemi’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2023 07:00

Reel sektörle buluşmalarına dün ihracatçılarla devam eden Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, “Türk lirasına geçiş zamanı gelmiştir. Bunun en doğrudan yansımalarını mevduat gelişmelerinde görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan’ın bu hafta Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) yönetim kuruluyla başlayan reel sektör görüşmeleri, dün ihracatçılarla yapılan toplantıyla devam etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Sektörler Konseyi ile İstişare Toplantısı’na katılan Dr. Erkan, fiyat istikrarının istikrarlı büyüme için önemine değindi ve hem ihracatçıların dış talep nedeniyle yaşadığı zorlukların hem de ekonominin güçlü taraflarının farkında olduklarını söyledi. Küresel ekonominin geçirdiği dönüşümle birlikte Türkiye’nin yükselen potansiyelinden bahseden ve “Fiyat istikrarı yoluyla öngörülebilirliğin artması, sizlerin bu potansiyeli gerçekleştirmesinin en güçlü destekçisi olacaktır” diyen Erkan, kasım ayı Para Politikası Kurulu (PPK) kararına da atıfta bulundu. Dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını kaydeden Erkan, “Türk lirasına geçiş zamanı gelmiştir. Bunun en doğrudan yansımalarını mevduat gelişmelerinde görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘ETKİSİ ZAMANA YAYILDI’

Erkan’ın konuşmasında dikkat çeken bir diğer nokta, uygulanan politikanın etkisinin zamana yayıldığını, diğer yandan öncü gösterge niteliğinde bazı olumlu sonuçların alınmaya başladığını ifade etmesi oldu. Erkan, “2024’ün ikinci yarısında başlayacak dezenflasyon döneminden önceki geçiş sürecinde talepte dengelenme yaşanırken, doğru politika tasarımlarıyla, üretimin sürekliliğinin sağlanmasına katkı vermeyi sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi.

Kredi gelişmelerine de değinen Erkan, “Mayıs ayı sonunda durma noktasına gelen kredi akışı karşısında hızla harekete geçerek piyasa mekanizmasının yeniden tesisini sağladık” dedi ve şöyle devam etti:

“Reeskont limitlerinde ilave bir güncellemeyi etki analizleri çerçevesinde değerlendiriyoruz. İhracat ve yatırım potansiyelinin gelişimi için firmaların finansmana erişimi ile finansman koşullarına destek olmaya devam edeceğiz.”

TİM BAŞKANI GÜLTEPE FİNANSMAN SORUNUNU ANLATTI

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, TCMB Başkanına ihracatçıların uzun süre finansmana erişim konusunda yaşadıkları sıkıntıları anlattığını söyledi.

Haberin Devamı

Erkan’ın Merkez Bankası Başkanı olmasının ardından ihracatçıların finansmana erişim konusunda önemli iyileştirmeler yapıldığını; Eximbank’ın kredi hacminin genişletildiğini söyleyen Gültepe, “Kendisini TİM Sektörler Konseyi Toplantısı’nda ağırladık. İhracatçının güncel sorunları ve 2028’de 375 milyar dolar mal, 200 milyar dolar hizmet ihracatı hedefi doğrultusundaki talep, öneri ve beklentilerimizle ilgili genel bir sunum yaptık” dedi. Gültepe’nin verdiği bilgiye göre, TİM Sektörler Konseyi üyesi ihracatçılar da Erkan’a kendi sektörlerine özel talep ve önerilerini aktardı. Gültepe, “Hafize Gaye Erkan’ın görevine başlaması ile birlikte her konuya istişare ve ortak akılla yaklaşılan çok pozitif bir iklim oluştu. İnanıyorum ki bu iklim ihracatımızın büyümesine de pozitif yansıyacak” diye konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!