TL Piyasaları

Güncelleme Tarihi:

TL Piyasaları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Faizler gevşemeye devam edecek



Ne oldu?
Türk Lirası açısından sıkışık bir gün yaşandı. İMKB repo piyasasında gecelik faizler yüzde 40 seviyesinde gerçekleşti. Interbank'ta ise ortalama faiz yüzde 40.25 oldu. Bono piyasasında kararsızlık hakimdi. Gelen haberler doğrultusunda bono bileşik faizleri gevşedi. En aktif kağıtta faizler yüzde 30.7 seviyesinde gerçekleşti.

Neden oldu?
Piyasanın gözü Cumhurbaşkanlığı seçimi, enflasyon datası ve GSM ihalesine çevrilmişti. Bu konudaki gelişmeler birebir piyasayı etkiledi. Beklentilerin olumlu olması faizlerin gevşemesine destek oldu. Ama vergi çıkışları likiditeyı sıkıştırdı.

Ne olacak?
Yavaş yavaş dönmeye başlayacak olan emisyon piyasadaki TL sıkışıklığını rahatlatacak. Beklentiler gecelik repo faizlerinin yüzde 30-35 bandında hareket etmesi yönünde. Bono faizleri olumlu gelişmelerle birlikte yüzde 30'ların altını görebilecek.

Uzman Gözüyle

Recep Atakan - Bayındırbank Sermaye Piyasaları Birim Müdürü

Üç temel datadan kaynaklanan bir belirsizlik piyasada hakimiyetini korudu. Kapanışa yakın Cumhurbaşkanlığı seçiminin üçüncü tura kaldığı ve beklenen adayın kesin seçileceği umudu ile faizler gevşedi. Zaten faizlerde aşağı bir yön vardı. Bono faizlerinde bir yumuşama görülüyor. Artık 2. GSM ihalesi ve enflasyon dataları bekleniyor. 2. GSM ihalesinde de bir grubun teklif getirdiğine yönelik açıklamalar bu gelişmenin olumlu olacağını bize gösteriyor. Üst üste gelen iyi haberler satın alınıyor. Kısa vadede faizlerin yüzde 30 bandının altına gerileyeceğini düşünüyorum. Bugün bono bileşik faizleri yüzde 31'in altını gördü. Piyasada şu anda fazla aktif kağıt yok. En aktif kağıt ise son çıkan 20 haziran 2001 kağıdı. Hazine tarafından açıklanan iç borçlanma programı da piyasada sürpriz yaratmadı. Borçlanmanın az olacağının belirtilmesi faizleri iyi yönde etkiledi. Türk Lİrası'nda ise vergi çıkışlarından kaynaklanan bir sıkışma vardı. Repo faizleri ortalama 40-42 seviyesinde bulundu. Emisyon dönüşleri ile sıkışıklık azalacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!