TİM: İhracatta makas değiştirelim, basketbol milli takımı gibi olalım

Güncelleme Tarihi:

TİM: İhracatta makas değiştirelim, basketbol milli takımı gibi olalım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2010 00:00

Türkiye’nin ihracatta önemli bir yol kat ettiğini anlatan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Makası değiştirmemiz gerekiyor. İhracatta dünya şampiyonluğu için Basketbol Milli Takımı gibi olmalıyız. Yani takım oyunu oynamamız gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

2001 yılından bu yana ihracatın büyük bir mesafe kat ettiğini ancak artık farklı bir şekilde ihracat büyümesine gitmek gerektiğini ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Makası değiştirmemiz gerekiyor. Dünyada rekabet koşulları çok değişken. Değişime tüm kurumlarımız ortak olmak zorunda. Bu bir takım oyunu. Dünya Basketbol Şampiyonasında bunu net bir şekilde gördük. Dünya ikinciliği nasıl geldi. Çok yetenekli oyuncularımız vardı. Ama bir takım olarak oynamasaydık bu başarıyı yakalayamazdık. İhracatta dünya şampiyonluğu için de aynısını yapacağız” dedi.
500 milyon TL’lik fon
Büyükekşi, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Başkanlığında Türk Eximbank ile ihracatçılar ve müteahhitlerin bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türk Eximbank, mevcut hali ile kısa vadeli-satıcı odaklı kredi faaliyetlerinde yoğunlaşmış durumda. Mevcut durumdan hareketle Eximbank için üç başlıkta öneriler geliştirdik. Bu başlıkların ilki İhracat Kredi Garanti Fonu’dur. Sadece ihracat kredilerine garanti verecek olan bir fon kurulmalıdır. Fon ilk aşamada 500 milyon TL sermaye ile kurulmalıdır. Fon hem Eximbank’ın hem de diğer bankaların ihracat kredilerine kefalet vermelidir.”
Döviz kuru riski
Orta vadeli sermaye malı ihracatı odaklı nakit bazlı alıcı kredileri programlarının genişletilmesi gerektiğinin altını çizen Büyükekşi, “Yüksek katma değerli sektör ürünlerinin ihracat kredi programları uygulanmalıdır.
Öneri getirdiğimiz diğer başlık sigorta olanaklarıdır. Döviz kuru riski sigortası. Bu sigorta kapsamında ihracatçı, müteahhit ile yapılacak anlaşmaya bağlı olarak oluşacak kur zararı farklarının karşılanması taahhüt edilmelidir” dedi.
Gizli bir toplantı
İhracatın büyümesinin önündeki engellerin kaldırılması, daha fazla ihracat yapılması noktasında önemli çalışmalar yaptıklarına işaret eden Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, şöyle konuştu: “İhracatçı, kurun arkasına saklanan insanlar değil, kurla beraber yaşamak zorunda olandır. ‘Kur istikrar fonu’ kurulması konusunda daha evvel sayın Babacan ile benim yapmış olduğum çağrı üzerine TİM Başkanımız, TOBB’dan yönetim kurulu üyesi arkadaşımız ve Merkez Bankası Başkanı ve yardımcıları ile beraber bir toplantı yaptık. Bu basına duyurulmadı, gizli bir toplantıydı. O toplantıda da dile getirilen hususlardan bir tanesi kur istikrar fonu gibi bir sistemin sağlanması ve ihracatçının böyle bir garanti altında ihracatını yapması. Bu özellikle KOBİ’lerimizin ihracatı açısından
çok daha önem arz edecek. Bu noktayla ilgili Eximbank’a bir çalışma görevi verildi.”

Haberin Devamı

Çağlayan: Bankalar ihracata destek versin

Haberin Devamı

İHRACATIN finansmanının da son derece önem arz ettiğine işaret eden Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, şunları kaydetti: “İhracatçı finansmanında kendisine zaten bu görev verilmiş olan Eximbank’ın dışında ihracatçının yanında bir ihracat desteği göremiyorum. Bankacılık sektörümüz eğer ihracata ve ihracatçımıza destek verebilseydi inanın sadece 2009 yılı için söylüyorum ihracatımızı 102.2 milyar dolar değil belki 120 milyar dolarlar seviyesinde görmemiz mümkün olabilirdi. Bu çerçevede bankalarımızın daha fazla ihracata ve ihracatçıya vereceği destekler önem arzediyor.”

140 milyon dolar arttı

TÜRK Eximbank Genel Müdür Vekili Necati Yeniaras, “Türk Eximbank’ın 2010 yılının başından bugüne kadar ihracat sektörüne toplam 6 milyar dolarlık nakit kredi ve sigorta-garanti desteği sağladı. Yıl sonunda sağlanan toplam desteğin de 9.1 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. 2010 yılı içerisinde kredi programında daha geniş bir ihracatçı kesimi için, daha uygun koşullarla karşılamaya yönelik değişiklikler yaptık. Bu düzenlemeler neticesinde ilk 5 ayda 260 milyon dolar düzeyinde olan Türk Eximbank’ın ortalama aylık kredi kullanım hacmi son aylarda 400 milyon dolara yükseldi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!