Ticaretin şekli değişti

Güncelleme Tarihi:

Ticaretin şekli değişti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2016 19:54

Faktoring şirketlerinin yeni uygulamaya başladıkları tedarik zinciri finansmanına beklenmedik talep geldi. İnşaattan tekstile, beyaz eşyadan otomotive kadar birçok sektörde faaliyet gösteren büyük şirketler, hem vadelerin uzaması hem de alacak sorununa karşı, tedarikçilerine finansman modeli uygulamaya başladı.

Haberin Devamı

Tedarik zinciri finansmanına gelen talep, faktoringcileri bile şaşırttı. Özellikle son yıllarda tüm sektörlerde tahsilat vadelerinin uzaması ve alacakta yaşanan sorunlar nedeniyle faktoring şirketlerinin yeni geliştirdiği tedarik zinciri finansmanı ürünü, çok fazla sayıda tedarikçi ile çalışan büyük şirketlerin kurtuluşu oldu. Otomobilden tekstile, perakendeden teknolojiye, beyaz eşyaya kadar tüm sektörlerdeki şirketler tedarikçileri için finansman modeli uygulamaya başladı.


Tedarik zinciri finansmanı, ticaretin taraflarına vade ve finansman imkanı sağlıyor. Mal ve hizmet satan tedarikçi vadeli olarak yaptığı satışlar için kendisine finansman ve garanti imkanı yaratıyor; alıcı firma da vade uzatım imkanına kavuşuyor. Faktoringciler, yeni ürünü, “Alıcı, peşin avantajlarıyla vadeli mal satın alma imkanına kavuşurken, satıcı da vadeli satışlarının bedellerini vadeye kadar beklemeksizin faktoring şirketlerinden uygun maliyetlerle peşin olarak temin edebiliyor” şeklinde özetliyor.

Haberin Devamı

UYGUN FİNANSMAN

Strateji Factoring Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman, tedarik zinciri finansmanının, bir süredir uygulanan modern bir faktoring ürünü olduğunu söyledi. Özellikle geniş tedarik zincirine sahip ve tedarikçilerinin finansal açıdan güçlü olmasını isteyen alıcıların bu yöntemi kullandığını belirten Ataman, “Bu sebeple finansal enstrümanlara erişimi daha kısıtlı olan tedarikçilerini destekliyorlar. Böylelikle; kendi kredibilitelerini kullanarak tedarikçilerine daha uygun finansman koşullarını sağlıyorlar. Bu sayede ödeme vadelerini uzatıp, operasyonel iş yükünü azaltabiliyorlar” dedi. 

Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara, yeni ürüne ilginin arttığını belirterek, “Tedarikçiler, faktoring sektörünü ellerindeki kaliteli alacaklarla uygun oranlardan finansman imkanı yaratmak için uzun zamandır kullanıyor” dedi.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Hulki Kara, sistemin işleyişi hakkında şu açıklamaları yaptı: “Sistem; alıcı, satıcı ve faktoring şirketinin anlaşması temeline dayanıyor. Alıcı sisteme entegre olup, tedarikçilerini bu sisteme yönlendiriyor. Tedarikçiler de bu yolla zahmetsiz bir şekilde, yükledikleri ya da teslim ettikleri ihtilafsız mal ve hizmet bedelleri karşılığında uygun maliyetli finansman imkanına kavuşuyor. Biraz daha detayına baktığımızda, bir tedarik zincirindeki alıcı firma, bu firmaya mal veya hizmet sağlayan satıcı ve tedarikçi firma ve bu işlemde her iki tarafa da katma değer yaratan finans kuruluşundan oluşan üçlü bir yapısı var.  Bu ürünle temelde, ticaretin taraflarına vade ve finansman imkanı sağlanıyor. Mal ve hizmet satan tedarikçi vadeli olarak yaptığı satışlar için kendisine finansman ve garanti imkanı yaratabilmekte. Alıcı firma da vade uzatımı imkanına kavuşabilmekte. Çok basit söylemek gerekirse alıcı, peşin avantajlarıyla vadeli mal satın alma imkanına kavuşurken, satıcı da vadeli satışlarının bedellerini vadeye kadar beklemeksizin faktoring şirketlerinden uygun maliyetlerle peşin olarak temin edebilmektedirler.”

Haberin Devamı

KOBİ’LER İÇİN AVANTAJLI

Finans Faktoring Genel Müdürü Nergis Ayvaz Bumedian, tedarik zinciri finansmanı, bir başka adıyla tedarikçi finansmanının, tedarik zinciri yönetiminin finansal kısmını oluşturduğunu belirterek, “Başka bir deyişle tedarik zinciri yönetiminin herhangi bir aşamasındaki alıcı firma ile birden çok tedarikçisi arasındaki ticaretin finansal aracılığına verilen isim. Bir çok büyük ölçekli kurumsal ve ticari firma, çalıştıkları bankalar ve faktoring şirketleri ile birlikte sisteme dahil olmaya başladı” dedi.

Bumedian, tedarikçi finansmanı sisteminin temel olarak firmaların nakit akışlarını kontrol edebilmelerine imkan veren bir ürün olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Sisteme dahil olan mal ve hizmet satın alan ana firma ile birlikte tüm tedarikçilerinin faktoring ürün grubunun tahsilat, garanti, finansman hizmetlerinden bir arada faydalanabilmesine imkan veren bir model. Tedarikçi dediğimiz kesimin de aslında ezici bir çoğunlukla KOBİ’ler olduğunu düşünecek olursak sistemin yarattığı katma değeri daha iyi görme şansımız olur. Zira bu tip işletmelerin aktiflerindeki en büyük kalem  ticari alacaklar. Bu sistem sayesinde kaliteli bir alacağı olan KOBİ, işletme sermayesi temini için başka teminatlar yaratmaya çalışıp kredi peşinde koşturmuyor, alacaklarına karşılık kendini finanse edebiliyor. Üstelik bu kaynağı ana firmanın kredi maliyetleriyle kullanma imkanı oluyor.”

Haberin Devamı

ŞİRKETLER, TEDARİKÇİLERİNİ YAŞATMAK İSTİYOR

Zafer Ataman, yeni uygulamanın, bol tedarikçili büyük alıcıların ve önemli tedarikçilerini yaşatmak ve onun finansal sıkıntı içerisine girmesini engellemek isteyen orta büyüklükteki firmalar için daha cazip olduğunu belirterek, sistemin işleyişini şöyle anlattı: “Tedarikçilerin, alıcı, finansörlerin içinde olduğu ve tüm faktoring hizmetlerinin sunulduğu teknolojik olarak her türlü akışın görüldüğü bir platform oluşturuluyor. Faktoring alıcı konumda oluyor. Alıcılar kendilerine gelen faturaları sisteme giriyor, tedarikçi hangi fatura karşılığında finansman istediğini bildirerek, finans kuruluşuna yine sistem üzerinden iletiyor. Finansman yapan kuruluşa da alıcı vadede ödeme yapıyor. Burada gözden kaçmaması gereken sistemin bilgisayar yani teknolojik platform olması durumunda gelecekte hacmin daha da büyüyeceğini görebiliriz.” 

Haberin Devamı

TEDARİK ZİNCİRİNE ÖZEL FİNANSMAN MODELİ

Hulki Kara, Tedarikçi finansmanının yıllardır, başta Avrupa olmak üzere, gelişmiş ülkelerde kullanılan bir finansman yöntemi olduğunu söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aslında Türkiye’de de bu yönteme özel yapılandırılmış altyapı olmasa da kullanıldığını görüyoruz. Bu yöntemde alıcı ve satıcı arasındaki mevcut tedarik zincirine finansman, garanti ve tahsilat hizmeti sağlayan finans kuruluşunun da dahil olmasıyla tedarikçi finansmanı yapısı kurulmuş oluyor. Bu uygulama, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yatırım ve işletme sermayesi ihtiyacı duyan KOBİ’lerin, finansman imkanlarına ulaşmalarında duydukları sıkıntıyı en değerli aktifleri olan alacaklarını sisteme dahil ederek aşmalarını sağlıyor.”

İNŞAAT, OTOMOTİV, TEKSTİLDE YOĞUN KULLANILIYOR

Nergis Ayvaz Bumedian, ekonominin sürükleyici sektörleri olan inşaat, otomotiv, tekstil, turizm, beyaz eşya, mobilya ve telekomünikasyon sektörlerinin tümünde uzayan vadeler çerçevesinde; piyasa yapıcı oranda pazar payına sahip firmaların tedarikçi ilişkileri yönetimine giderek daha fazla önem verdiğini belirterek, şunları söyledi: “Firmalar, tedarikçilerini iş ortağı olarak görüp mal-hizmet satın alma anlaşmalarını yaparken aynı zamanda finansal çözüm de sunmak istiyorlar. Bu noktada esas işi ve konsantrasyonu ticaretin finansmanı olan faktoring şirketleri bankalara göre bir adım önde yer alıyor. Doğru ihtiyaç analizi ve modelleme ile son derece esnek çözümler oluşturabilen faktoring şirketleri müşteriye hızlı çözümler sunabiliyorlar.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!