Ticaret Bakanlığı açıkladı: Otomobile ulaşım sorunu azaldı

Güncelleme Tarihi:

Ticaret Bakanlığı açıkladı: Otomobile ulaşım sorunu azaldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2023 07:00

Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı alınan tedbirler sonucunda; kanun dışı ilan sayılarında ciddi düşüş sağlandığı, galerilerde sıfır otomobillere ulaşım sorununun ortadan kalktığı, fiyatların 3 haftadır artış göstermediği ve yer yer düşüşler de gözlemlendiği açıklandı.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; otomotiv sektörüne ilişkin Ticaret Bakanı Ömer Bolat başkanlığında tüm sektör paydaşlarının katılımıyla istişare ve toplantılar yapılarak, değerlendirmeler yapıldı. Bu değerlendirmeler sonucunda, ağustos-eylül aylarına kadar otomotiv piyasasında oluşturulan köpüğün kalkmaya başlayacağı sonucuna varıldı. Çalışmalar kapsamında başta internet siteleri ilanları, galerilerin sıfır ve ikinci eldeki çalışmaları dahil ve en çok da şahsi ilanların içeriğiyle ilgili düzenlemeler yapıldı, stokçuluğa darbe indirecek düzenlemeler uygulamaya konuldu. Açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı:

KÖTÜ NİYETLİ ÇOK SAYIDA SATICI VAR

“Araç alım satımında kural ihlalinde araç başına 300 bin lira idari para cezası uygulamasıyla birlikte, kanun dışı ilan sayılarında ciddi düşüş sağlanmıştır. Bu düzenlemelerin etkisiyle, araç satışlarının oto pazara yönelmeye başladığı, bununla birlikte vatandaşlarımızda fiyatların düşüşe geçeceği beklentisi ağırlık kazandığından, bu aşamada ikinci el araç alım satımında yavaşlama olduğu görülmüştür. Bu düzelme ve yatay seyir sürecinin fiyatlar düşene kadar bir süre daha böyle devam edeceği umulmaktadır. Düzenlemelerimiz galerilerde sıfır otomobillere ulaşım sorununu da ortadan kaldırmıştır. İyi niyetli ve ticaret etiğine uygun hareket etmeyen oto satıcılarının piyasayı manipüle etmesi ve sayılarının da bir hayli fazla olması sebebiyle fiyat normalleşmeleri bir süreç içinde gerçekleşmektedir. Yüksek kâr alışkanlıklarını terk etmeye direnenlere rağmen fiyatlar 3 haftadır artış göstermemekte, süreç şu anda planladığımız şekilde ilerlemekte ve yer yer fiyatlarda düşüşler de gözlemlenmektedir.” (DHA)

Haberin Devamı

Ticaret Bakanlığı açıkladı: Otomobile ulaşım sorunu azaldı

HÜRRİYET 6 AY SONRA BAYİDE STOK KALDIĞINI DUYURMUŞTU

Hürriyet gazetesi bu hafta yayımlanan otomotiv sayfasında bayilerin elinde altı ay sonra ilk kez sıfır araç kaldığını duyurmuştu. Görüştüğümüz bayiler, yatırım amaçlı talebin temmuz ayında bir miktar geri çekildiğini ve yerini ihtiyaç amaçlı satın almaların aldığını paylaşmıştı. Aynı zamanda ikinci el araç piyasasında satışların yavaşladığı ve yatırım amaçlı sıfır araç satın alan kişilerin, fiyatlar geri çekilmeden hızla ellerindeki araçları satmaya çalıştığı da gündeme taşınmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!