THY'de anlaşma sağlanamadı

Güncelleme Tarihi:

THYde anlaşma sağlanamadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2001 12:37

Türk Hava Yolları'nda (THY) bin 200'ü pilot olmak üzere 10 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 7.5 aydır anlaşma sağlanamamasının, işçi kesimini tedirgin ettiği belirtildi.

Hava-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Alim Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, THY adına toplu iş sözleşmesi görüşmelerini sürdüren TÜHİS ile 7.5 aydır devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde hala anlaşma sağlanamadığını belirterek, yasa gereği bu işyerlerinde grev kararı alabileceklerini bildirdi.

Türk-ş'in hükümetle yaptığı toplu iş sözleşmelerinin Hava-İş Sendikası için bağlayıcı olmadığını ve bu anlaşmaya sendika olarak katılmadıklarını anımsatan Yılmaz, şunları söyledi:

"Ufukta grev var. Turizm sezonumuz oldukça iyi gidiyor. Turizmde altın bir dönem yaşıyoruz. Turizmciler, THY çalışanlarının toplu iş sözleşmesini anlaşmayla sonuçlandırılması için hükümete baskı yapsınlar. Yoksa grev kaçınılmaz olacak. Sendika olarak turizme olumsuz bir katkı yapmak istemiyoruz. Biz anlaşmaktan yanayız."

Toplu sözleşmede ücretlere 2000 yılı Aralık ayına göre yüzde 35 oranında zam talep ettiklerini, işverenin ise yüzde 15 ücret artışında ısrar ettiğini anlatan Yılmaz, "1 Ocak 2001 tarihinde başlayan sözleşme süresince Türkiye iki büyük kriz yaşadı. Sözleşme görüşmelerine başladığımızda dolar 600 bin lira idi şimdi 1 milyon 400 bin lira civarında bulunuyor. Taleplerimiz yine eridi" dedi.

Yılmaz, Hava-İş Sendikası Genel Merkez yönetiminin önümüzdeki hatfa içinde yasal olarak grev kararı alacaklarını ve işyerlerine asacaklarını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!