THY, krizi fırsat gördü 5.5 milyar dolara 105 uçak almaya soyundu

Güncelleme Tarihi:

THY, krizi fırsat gördü 5.5 milyar dolara 105 uçak almaya soyundu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 00:00

Türk Hava Yolları (THY), global krizi uçak alımı için fırsata çevirmek üzere harekete geçti.

THY, 2010-2023 yılları arasında 105 uçak satın almak üzere Boeing ve Airbus’a ’teklif verin’ daveti yaptı. THY’nin bir kısmı opsiyonlu 105 uçak için toplam 5.5 milyar dolar ödeyeceği belirtiliyor. THY yetkilileri, normal şartlar altında böyle bir uçak alImının çok daha yüksek bir bedel gerektireceğini, ancak global kriz nedeniyle alımın daha uygun şartlarla gerçekleşeceğini belirtiyorlar.

Zamanında karar

Daha önce onaylanan "2009-2023 Filo Projeksiyonu" çerçevesinde uzun menzilli hatlar için 25 adet çift koridorlu, kısa ve orta menzilli hatlar için 50 adet tek koridorlu uçak alınmasının kararlaştırıldığı belirtilen açıklamada, toplam 75 adet olarak verilmesi planlanan kesin siparişin yanı sıra 10 adedi çift koridorlu ve 20 adedi tek koridorlu opsiyonlarla birlikte rakamın 105’e kadar yükseltilmesinin söz konusu olacağı bildirildi. 2004’te imzalanan iki ayrı anlaşmayla 5 adet uzun menzilli, 46 adet orta menzilli toplam 51 uçağın kesin siparişe bağlandığı, bilahare kullanılan 8 adet orta menzilli uçak opsiyonuyla toplam 59 yeni uçağın THY filosuna kazandırıldığı anımsatılan açıklamada, zamanında alınan bu karar sayesinde THY’nin Avrupa’da ön sıralara taşındığı seyrüsefer emniyetini esas alan işletme ve bakım anlayışının, genç filo, yaygın uçuş ağı, yeterli uçuş sıklığı ve kaliteli hizmetle birleştiğini ve yolcu sayısının yüzde 150 artırıldığı ifade edildi.

THY tarafından yapılan açıklamada, "İcra edilecek ihale sürecinde Airbus firmasından çift koridorlu A330 ve A350 ile tek koridorlu A319/320/321 model uçakları için teklif vermesi istenirken, Boeing firmasından istenecek teklife esas olacak modeller çift koridorluda B777 ve B787, tek koridorluda B737/738/739 olacaktır. 2010 ikinci yarıyılda başlaması öngörülen uçak teslimat takvimi, firma tekliflerinin değerlendirilmesinde fiyat konusunun yanında önemli bir kriter olarak yerini alacaktır. " denildi.

Koltuk sayısında hedef yüzde 20 büyümek

THY Genel Müdürü Temel Kotil, Reuters’a yaptığı açıklamada havacılık sektöründeki durgunluğa rağmen yıl sonu ciro ve yolcu sayısı hedeflerinde revizyona gerek duymadıklarını, bu yıl koltuk sayısı itibariyle yüzde 20’lik büyüme hedeflediklerini söyledi.

Pazar payını zirveye taşırız

THY’den yapılan açıklamada, "Küresel ekonominin daha sağlam temeller üzerinde yeniden çıkışa geçeceği ve Türkiye’nin artan bir ivme ile daha da ön plana çıkacağı bir dönemde, THY her yönüyle hizmete hazır vaziyette pazar payını yeni zirvelere taşıyacaktır" mesajı verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!