THY ‘Bakan talimatı’ ile gerildi, atılanların işe iadesi dondu

Güncelleme Tarihi:

THY ‘Bakan talimatı’ ile gerildi, atılanların işe iadesi dondu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2012 00:00

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, “Haksız yere iş akdi feshi söz konusu ise talimatsa talimat olarak geri alın” dediklerini söylerken, THY, “İşe geri alma talebinin kabul edilmemesine karar verildi” diye açıklama yaptı.

Haberin Devamı

TÜRK Hava Yolları (THY) ile Hava-İş arasındaki tansiyonun düşürülmesi ve iş akdini kaybedenlerin işe geri dönüşünün sağlanması için yürütülen girişimler dün de sonuç vermedi. Önceki gün sabah saatlerinde konuşan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, iş akitleri feshedilenlerin işe geri alımı konusunu THY Yönetim Kurulu olarak görüşeceklerini açıklamıştı. Dün ise İstanbul’da Ekonomi Gezetecileri Derneği’nin (EGD) konuğu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Yetkililere, ‘Haksız yere iş akdi feshi söz konusu ise bunları talimatsa talimat olarak alın, derhal geri dönmesi konusunda gerekli çalışmaları yapın’ dedik. THY ile Hava-İş arasındaki tansiyonu düşürmeliyiz. Yargı kararı ‘grevdir’ diyorsa, farklı değerlendirilecek. ‘Grev değildir’ diyorsa, işveren mevcut haklarını kullanmış olacak. Burada bir hukuksuzluk varsa, telafi edilmesini işverene söyledik. Biz de devredeyiz” dedi.

Haberin Devamı

THY: İşten çıkarmalar hukuki

Ancak, dün öğleden sonra THY adına yapılan açıklamada, işten çıkarmaların hukuki olduğu ve geri işe alım talebinin kabul edilemeyeceği belirtildi. THY açıklamasında şöyle denildi: “THY A.O., 4 Haziran 2012 Pazartesi günü Hava-İş Sendikası yetkililerini Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin sürdürülmesi, mutabakatla çözüme ulaşılması için toplantıya davet etmiştir. Hava-İş ile 5 Haziran 2012 Salı günü yapılan görüşmede, sendika yetkilileri işten çıkartılanların tekrar işe alınmalarını talep etmiştir. Bu talebin yönetim kurulunda değerlendirileceği cevabı verilmiştir. Yönetim kurulu, 7 Haziran 2012 tarihinde yaptığı toplantıda, sendikanın yaptığı çağrının ve işe gelmeyen personelin eyleminin yasadışı, bu nedenle THY tarafından yapılan işten çıkarmaların hukuka uygun olduğu, sendikanın yasadışı eylem çağrısına uymanın hukuki yaptırımları hakkında tüm çalışanların bilgilendirildiği, 15 bini aşkın çalışanın çok az bir kısmının uyarıları dikkate almayarak yasadışı eyleme katıldığı, bunun sonucunda oluşan maddi zararın boyutları dikkate alınarak, iş akdi feshedilen personelin tekrar işe alınma talebinin kabul edilmemesine karar vermiştir. Alınan bu karar ve THY A.O.’nun Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerini sürdürme niyeti sendika yetkililerine iletilmiştir. Kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz.”

Haberin Devamı

Hava-İş: THY çok zarar görecek

THY’den gelen olumsuz açıklama üzerine Hava-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Yağcı şunları söyledi: “THY bu işten çok zarar görecek, 305 arkadaşımızın durumunun görüşülmediği bir masada olmayız. Hem yurt içinde hem yurtdışında eylemleri yoğunlaştıracağız. Havaalanında yolculara bülten dağıtmaya başladık. Eylemlerimiz sürecek. Yurt dışında THY büroları önünde basın açıklamaları yapılacak. Bu karar çalışan arkadaşlarımızın moralini çok bozdu. Bu durum iş güvenliğini de tehlikeye sokuyor. Eylemimize hem siyasi partilerin hem sivil toplum örgütlerinin büyük desteği var.”

Çelik: Yasa çıkmasaydı grev ertelenirdi

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, havacılık sektöründe grev hakkının kaldırılmasıyla ilgili şöyle konuştu: “Konu milletvekilinin teklifi olarak geldi ve yasalaştı. Hava-İş’te grev yasağı yoktu ama greve gidilip toplum sağlığı ve toplumun bu konudaki hak mahrumiyeti söz konusu olunca Bakanlar Kurulu’nun bunu erteleme yetkisi vardı. Bakanlar Kurulu 2 ay erteler, 2 ay sonra Hakem Heyetine gider. Hakem Heyeti nihai kararı verir, dosya kapanır.”

Haberin Devamı

Amele Bakanlığıyız

GAZETECİLERİN yıpranma hakkı konusunun gelecek yasama yılında netliğe kavuşacağını söyleyen Bakan Faruk Çelik, “Olacak veya olmayacak noktasında net bir şey söyleriz. O alanın genişleyip genişlemeyeceğini göreceğiz” dedi. Çelik, “çalışanların tümünün amele” olduğunu kaydederek, Çalışma Bakanlığı’nın da bir anlamda “Amele Bakanlığı” olduğunu söyledi.

Sahte üyelerle  yüzde 10 barajı aşılıyor

SENDİKAL örgütlenmenin yüzde 60’larda göründüğünü, ölen kalan, yaşayan yaşamayan herkesin sendikalara kayıtlı olduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “10 milyon 300 binin içerisinde çok ölü var. 51 sendika yüzde 10 barajıyla, o sahte üyelerle barajı aşıyor ve yetkili. Ancak, gerçek 880 bin üyeye gelince, yüzde 1’e koyuyorsunuz, 13 sendika barajı aşamıyor. Gerçek rakamlar çerçevesinde bugün yüzde 1 barajı, yüzde 10 barajından büyük” dedi.

Haberin Devamı

THY Denetim Kurulu’nda istifa

DEVLET Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Türk Hava Yolları Denetim Kurulu Üyeliği’nden istifa etti. Dün toplanan THY yönetim kurulu toplantısında istifası kabul edilen DHMİ Genel Müdürü Birdal, “Tamamen özel nedenlerden dolayı istifa ettim” dedi. - İbrahim YILDIZ/İSTANBUL (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!