TGSD, yeni başkanı Nakkaş ile Anadolu’ya göç başlatıyor

Güncelleme Tarihi:

TGSD, yeni başkanı Nakkaş ile Anadolu’ya göç başlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2007 00:00

TGSD Başkanı Aynur Bektaş, görevini 9 Mart’ta yardımcısı Ahmet Nakkaş’a devrediyor. Nakkaş radikal bir karar gerektiren sektörün İstanbul ve çevresinde olan imalat ağırlığını Anadolu’ya kaydırmak için, hükümetle görüşmelere başladı.

TÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Aynur Bektaş, görevini derneğin 31’inci kuruluş yıldönümünde (9 Mart) yardımcısı Ahmet Nakkaş’a devrediyor. Bektaş, 2 yıl süren başkanlığında Esnaf Muafiyeti Yasası’nda yapılacak değişiklik, üniversitelerden mezun olan gençlerin ve tasarımcıların sektörle buluşmasını sağlayan önemli projeleri hayata geçirdi. Başkanlık koltuğunu Ahmet Nakkaş da iki dev projeyle devralıyor. Öte yandan TGSD yönetimi değişmeyecek ve Bektaş yönetim kurulu üyesi olarak çalışmalarını sürdürecek.

ANADOLU’YA BÜYÜK GÖÇ: İstanbul’un kaldıramayacağı bir nüfusa sahip olduğunu ve sabit ücretlilerin yaşamasının giderek güçleştiğini belirten Ahmet Nakkaş Anadolu’ya büyük göçü başlatacak projeyi şöyle anlattı: "Sektörün İstanbul ve çevresinde olan imalat ağırlığı orta vadede Anadolu’ya kaydırılmalı. Böylece İstanbul’a önemli bir rahatlama olurr ve sektör küresel rekabette de ayakta kalır. Hükümet radikal bir karar alarak, 5 yıllık bir plan yapmalı ve teşvik vermeli. Çünkü taşınmak, çalışanları başka bir şehre götürmek büyük maliyet. Taşınırken teşvik veya iki yıl geri ödemesiz kredi gibi finansal çözümler sunulmalı. Bunun için hükümet, bürokrasi ve özel sektör birleşmeli. Bu milli bir davadır. Proje ile hem İstanbul kurtulur hem bölgeler arası uçurum azalır hem de sektör rekabetçiliğini korur." Nakkaş, söz konusu projeyle yurtdışına giden yatırımların, yurtiçinde tutulabileceğini vurgulayarak, şimdiden hükümetle görüşmelere başladıklarını ve olumlu sinyaller aldıklarını söyledi. İstanbul ve çevresinde 500-600 çalışanı olan bazı firmaların, kıdem tazminatlarını ödeyecek durumda olsa işletmelerini kapatacağına dikkat çeken Nakkaş, "Bu firmaları durup dururken taşınmaya ikna edemezsiniz. Bahsettiğim avantajlar sunulmalı. Proje diğer imalat sanayine de örnek olur" dedi.

MESLEK OKULU MEZUNLARI: Sektördeki kalifiye elaman sıkıntısının çözümü için meslek okullarından mezun olanların daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Nakkaş, şunları söyledi: "Meslek okullarından mezun olanların sektörde yer alması için belli bir süre vergi muafiyeti önereceğiz. Bununla ilgili proje hazırlıyoruz. Bazı bakanlarla projeyi paylaştık. Heyecan yarattı. Böylece hem sektör vasıfsız işçiden daha kolay işi öğrenen ve daha verimli olabilen gençleri kazanacak hem de giderek düşen meslek okulları tercihinin artması sağlanacak.

Bektaş sektöre hem moral verdi hem de örnek oldu

AYNUR Bektaş, kotaların kaktığı 2005 yılında TGSD başkanı olarak zor bir dönemde sektöre liderlik etti. Sektöre ihtiyacı olan morali veren Bektaş, sektör, hükümet, muhalefet ve bürokrasiyle kavga etmeden yanlışları söylediklerini, ’Sektör elden gitti. Battı. Bitti’ gibi moral bozucu ifadelerden kaçındıklarını söyledi. Anadolu’da İş, Aş, Barış projesinin önemine dikkat çeken Bektaş, başkanlığı döneminde Anadolu’da 10 milyon dolar tutan iki yatırım yaparak sektöre örnek de oldu. Bektaş "İnanacaksın, yapacaksın ki örnek olasın; inandırıcı olasın. Ben kendi yatırımlarımla birçok firmanın Türkiye’de yatırım yapmasına öncülük ettim. En son yurtdışına çıkacak bir iplik firması Türkiye’de yatırıma ikna oldu" şeklinde konuştu. Esnaf Muafiyeti Yasası’nda yapıcak değişiklikle ev kadınları başta olmak üzere el işleri yapanların şirket kurmadan, ürünlerini satabilmesi için büyük uğraş veren Bektaş, kısa sürede çıkması beklenen yasanın Meclis’de TGSD yasası olarak anılmasını da sağladı.

Kavga gürültü olmaz TGSD’de herkes başkan

TGSD Başkanı Aynur Bektaş, derneğin örnek bir şekilde kavga gürültü olmaksızın her dönem başkanını oybirliği ile seçtiğini belirterek, "Başkan yetiştiriyoruz. TGSD ruhu olmayan başkan olamaz. Aslında bizde herkes başkan. Hepimiz gönülden çalışıyoruz ama bir sözcümüz oluyor. Sektör için projeler, çözümler üretmek gayretindeyiz. Gönülden çalışıp, hiçbir karşılık beklemiyoruz. Böyle olunca başkanlık için kavga gürültü de olmuyor" diye konuştu. Oğlununu, gelinin ve eşinin de TGSD üyesi olduğunu hatırlatan Bektaş, "Hak ederse oğlumu da TGSD çalışma gruplarında, yönetimde görmek isterim. En değerli varlığımı bu derneğe kanalize ediyor olmam, TGSD’ye ne kadar önem verdiğimi gösteriyor" dedi.

Nakkaş’ın Studiokids’i yurtdışında mağazalaşacak

AHMET Nakkaş’ın sahibi olduğu Studiokids markasının Türkiye’de 11; İsveç, Ukrayna ve İran’da birer mağazası bulunuyor. 5 milyon YTL cirosu bulunan marka, markalaşma ve mağazalaşma çalışmalarına yurtdışında daha fazla ağırlık vermeye hazırlanıyor. 20 yıldır tekstil sektöründe bulunan Nakkaş, Türkiye’de alışveriş merkezlerindeki kiralar çok yüksek olduğu ve dengeler yerli markalar aleyhinde geliştiği için yurtdışına ağırlık verdiklerini söyledi. ABD’deki mağazalaşma sürecini 3 yıl önce durdurduklarını hatırlatan Nakkaş, Walt Disney Company’nin örnek gösterdiği lisanslı bir üretici olduklarını da kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!