'Tezgah altı faize' bankacıların bakışı farklı

Güncelleme Tarihi:

Tezgah altı faize bankacıların bakışı farklı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2006 10:55

Bakanlar Kurulunun geçen hafta Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “ekstra menfaat” kararında yer alan, 'mevduata faizi dışında menfaat temin edilemeyeceği' yönündeki madde, bankacılar arasında değişik yorumlara neden oldu.

Bazı bankacılar, bunu, promosyonların önünün kesilmesine yönelik bir madde olarak yorumlarken, bazı bankacılar ise mevduata sadece faiz ya da kar payı verilebileceği, iki enstrümanın karışık olarak kullanılamayacağı şeklinde görüyor.

ZİRAAT BANKASI GENEL MÜDÜRÜ

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, düzenlemenin bankalar açısından ”var olan bir durumun hatırlatması” olduğunu belirtirken, yeni kararla katılım bankalarının da sistemin içine çekildiğini belirtti.
Bankaların mevduata faiz dışında menfaat temin edemeyeceğinin 2002 yılındaki Bakanlar Kurulu kararında da yer aldığını hatırlatan Çağlar, yeni kararla, katılım bankalarının da bunu yapamayacağı yönünde hüküm konduğunu anlattı.

HALK BANKASI

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da, kararın, katılım bankalarının sadece kar payı, mevduat bankalarının ise faiz verebileceğine işaret ettiğini belirtirken, kararı ikisinin birlikte kullanamayacağı şeklinde yorumladıklarını ifade etti. Aydın, söz gelimi katılım bankalarının 'yüzde 5 kar payı bunun üzerine yüzde 2 faiz” gibi olası bir uygulamasını engellediği görüşünü dile getirdi.

BANK EUROPA

Buna karşılık Bank Europa Genel Müdürü Cüneyt Genç ise söz konusu hükmün, doğrudan promosyonlara işaret ettiğini düşünüyor. Bu kararın promosyonları önlemeye yönelik olduğunu ifade eden Genç, getirilen düzenlemeyle, bankaların sadece “faiz ya da kar payı” yoluyla rekabet edebilmesinin sağlanmaya çalışıldığını ifade etti. Bunun, haksız rekabeti önlemeye yönelik de düşünülebileceğini anlatan Genç, promosyonların yeni bir durum olmadığını, 1960'lardan günümüze değişik adlar altında bankaların müşterilerine ekstra menfaat sağladığına işaret etti.

BAKANLAR KURULU KARARI

Bakanlar Kurulunun geçtiğimiz Çarşamba günü yayımlanan “Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarara Katılma Oranları İle Özel Cari Hesaplar Dahil Bu İşlemlerde Sağlanacak Diğer Menfaatler” Hakkındaki kararı ile yürürlükten kalkan “Mevduat ve Kredi İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranları İle Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Karar”da, sadece “Mevduata faiz dışında menfaat temin edilemez” ifadesi yer alıyordu.
Yeni kararla birlikte, buna ek olarak “katılım hesaplarında da kar payı dışında menfaat temin edilemeyeceği” hükmü getirildi.

BDDK BAŞKANI NE DEMİŞTİ?

Öte yandan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Kasım başında düzenlediği basın toplantısında, Merkez Bankası ile ortak çalışmanın sürdüğünü, 'ek menfaat' olarak tanımlanan promosyonların durumunun, çalışmanın neticesinde ortaya çıkacağını belirtmişti.
BDDK Başkan Yardımcısı Sabri Davas da promosyonlara ilişkin, bunun Merkez Bankasının düzenleme alanına girdiğini ve Banka ile diyalog halinde olduklarını söylemişti.
Şu anda bunu bir pazarlama strateji olarak değerlendirdiklerini söyleyen Davas, bunların bağış olarak nitelendirilmediğine vurgu yapmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!