Termik santrale Danıştay engeli

Güncelleme Tarihi:

Termik santrale Danıştay engeli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2009 18:59

DANIŞTAY İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Enka Enerji A.Ş’nin, İzmir’in Aliağa İlçesi’nde yapmayı planladığı termik santral için EPDK’nın verdiği lisansın yürütmesini durdurdu.

İzmir’in Aliağa İlçesi’ne bağlı Çakmaklı Köyü sınırları içerisinde Enka Enerji A.Ş tarafından ithal kömüre dayalı olarak yapılması planlanan termik santrale karşı mücadele eden yöre halkı, ilk raunduyu kazandı. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, yöre halkı ve sivil toplum örgütleri tarafından açılan yürütmeyi durdurma davasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından 2008 yılında 49 yıllığına verilen üretim lisansının yürütmesini durdurdu.

DANIŞTAY 13'ÜNCÜ DAİRESİ REDDETMİŞTİ

Enka Enerji A.Ş’nin, termik santral kurma çalışmalarına başlaması, yöreden arazi satın alması üzerine başta yöre halkı adına CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol ve İzmir’de bulunan çevreci kuruluşlar, EPDK’nın verdiği ruhsatın yürütmesinin durdurulması amacıyla dava açtı. Davayı inceleyen Danıştay 13'üncü Dairesi yürütmeyi durdurma istemini reddetti. Danıştay 13'üncü Dairesi’nin kararına yapılan itirazı inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, firmanın henüz ÇED sürecini tamamlamadığı, ÇED olumlu ya da olumsuz raporu verilmeden EPDK’nın üretim lisansı vermesinin hukuka uygun olmadığı görüşüne vararak yürütmeyi durdurma kararı verildi.

MUHTEŞEM KARAR

Davacılardan CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’nun verdiği kararı “Muhteşem” diye değerlendirerek, “Biz bu mücadeleyi 19 yıl önce de verdik. Danıştay aynı olayla ilgili olarak aynı kararı bir kez daha verdi. Bu da bizim haklılığımızı gösteriyor. EPDK çevreye zarar verip vermeyeceğini hesaplamadan önüne gelene üretim lisansı veriyor. Danıştay, suyuna, havasına, doğasına, tarımına sahip çıkan İzmirliler’e hak verdi” diye konuştu.
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise, “Bizim açımızdan çok sevindirici bir karar. Bölgemizde geçmişte de aynı tartışma yaşanmıştı yine Danıştay kararı söz konusuydu. Böyle bir karar çok sevindirici. Foça açısından büyük bir kazanç. Çok mutluyuz mücadelemiz neticesini verdi” dedi.

VERİLEN LİSANSLARIN GERİ ALINMASI GEREKİR

Danıştay kararının henüz kendilerine tebliğ edilmediğini ancak Danıştay’ın web sayfasından öğrendiklerini belirten davacılardan Avukat Arif Ali Cangı ise, “Bugün itibariyle mevcut kirlilik, zaten Aliağa ile birlikte tüm bölgenin doğal bitki örtüsünü, tarım alanlarını olumsuz etkilemekte, çevre sağlığı ve canlı yaşamı için risk oluşturmaktadır. Kurulması düşünülen Termik Santraller, yalnızca Aliağa için değil, İzmir Kenti ve Kuzey Ege kıyıları ve hatta bölgenin tamamı için büyük çevresel felaketler yaratacaktır. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kararı, Aliağa’nın yaşamının korunması için önemli bir karar ve gelişmedir. Şimdi Anayasanın 138. maddesi ve İdari Yargılama Usulü Yasaının 28. maddesi gereğince en geç 30 gün içinde verilen lisanslar geri alınmalı ve tüm hazırlık çalışmaları durdurulmalıdır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!