Termik santral için G.Kore ve Çin devrede

Güncelleme Tarihi:

Termik santral için G.Kore ve Çin devrede
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2013 01:11

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin-Elbistan kömür havzasına yapılacak santral için 2014’ün beklenemeyeceğini, bu konuda yola devam edileceğini belirtti. Yıldız, “B planını hemen uygulamaya koyduk. Bu karmaşalar geçer, Türkiye hâlâ avantajlı yatırım alanlarından biri” dedi.

Haberin Devamı

‘İLLE DE GELİN’ DEMEYİZ

Afşin-Elbistan kömür havzasına yapılacak yatırımın ortada kalmayacağını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti: “Biz makul bir kar verdiğimiz kanaatindeyiz. Makul bir kar vermesek bu yatırımlar yapılmaz. Hatırlarsanız 15-16 sentten bahsedilirken Afşin-Elbistan’la alakalı, şu anda 9-10 sentten bahseder olduk. 20 sent verirseniz yarın başlarlar, 15 sent verirseniz önümüzdeki ay başlarlar ama makul bir kar verirseniz müzakereleri yaparlar. TAQA’nın olmasını isterdik, bu yüzden müzakere yaptık ama olmayacaklarsa da biz bir şey diyemeyiz ‘ille de gelin’ diyemeyiz. O gün yönetim kurulu kararı alınıyordu normalde. Bize böyle bir şey söylediler, olabilir. (2014’te biz bir daha bakalım) Bunu bekleyemeyiz. Biz yolumuza devam ederiz.”
Bu kararın resmi kanallardan iletilip iletilmediğinin sorulması üzerine de Yıldız, “Hayır. Sorarlarsa söyleriz’ yanıtını verdi. Yıldız, Çin, Güney Kore gibi ülkelerle bir temas olup olmadığının sorulması üzerine, “Var. Başladı. B planını hemen uygulamaya koyduk. Bizim için önemli olan yatırımcının sermaye yapısıyla birlikte gelmesi. Biz diyoruz ki sermayenle, teknolojinle gel, yap riskini al, yönet, işlet. Bizden istediğiniz bir şey varsa biz de onu yapalım. Dediğimiz bu. TAQA’yla bu şekilde anlaşmıştık” diye konuştu.

TAQA’nın projenin fizibilitesinde sorun görmediğini belirten Yıldız, TAQA’nın kararının sebebini bilmediğini ancak siyasi gerekçelerle alınmış olmasını temenni etmediğini söyledi. Yıldız, Afşin-Elbistan kömür havzasında yapılacak santral konusunda, “TAQA olmazsa başka bir firma olur. Yöntem benzer olacaktır, rötuş yapmamız gereken konular varsa onları yaparız” dedi.

Haberin Devamı

Petrol 140-150 doları görmez

PETROLÜN 140-150 dolarlı görüp göremeyeceğine yönelik bir soruya da Taner Yıldız, “Ben o düzeyleri göreceği kanaatinde değilim. Bizim için 113 dolar bile Türkiye’nin maliyetlerini artırmaya yeterli bir rakam” yanıtını verdi. Şu anda enerji fiyatlarını, enerji kalemlerinin değil bölgesel siyasi istikrarsızlıkların belirlediğini ifade eden Yıldız, bunun da kötü bir durum olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Suyumuzla gazı dengeliyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye’de su kaynakları harekete geçtiği kadar gaz kaynakları geride kalıyor. Fazla yağmur yağdığında doğal gazın payı daha da azalacak. EÜAŞ, doğal gazın fiyatına biraz zam yaparak, su santrallerinden elde ettiğiyle dengelemeye çalışıyor. Doğal gazın olumsuz tesirlerini vatandaş lehine Allah’ın bu ülkeye verdiği suyla, güneşle, rüzgarla balanse etmeye çalışıyoruz” dedi.

Elektrik tüketiminde yıl rekoru kırıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önceki gün 768 milyon kilovatsaatlik tüketimle bu yılki en yüksek elektrik tüketimine ulaşıldığını bildirdi. Yıldız, bu yıl içinde 800 milyon kilovatsaatlik bir miktarı beklediklerini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!