Temizel'den ek ödenek tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Temizelden ek ödenek tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, yatırımlar için 134 trilyon liralık ek ödenek verilmesinin mümkün olmadığını kesin bir dille açıkladı. Temizel, ‘‘Söylenenler teorik olarak bile doğru değil. Ek ödenek için yasa çıkması lazım. Hükümet de böyle bir yasayı asla çıkarmayacak’’ dedi.

Temizel, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, bütçedeki ödenekleri yetersiz olduğu gerekçesiyle, bazı kamu kuruluşlarının talebi sonucu 134 trilyon liralık ek ödenek verilmesi yolundaki tartışmalara son noktayı koydu.

1998 yılı bütçesinde yedek ödeneklerin toplamının 100 trilyon lira olduğunu hatırlatan Temizel, ‘‘Yedek ödenek, ek ödenek değildir. Bu 100 trilyon liranın bir kısmı da harcandı zaten’’ diye konuştu. Yedek ödeneğin belirli bir bölümünün, acil yatırımlar veya belli bir aşamaya gelmesi gerekli yatırımlar için kullanılacağını belirten Temizel, şunları söyledi:

‘‘Bugün kullanabileceğimiz yedek ödeneğin miktarı çok sınırlı. Bununla ilgili birtakım düzenlemelerimiz var. 63 trilyon civarında bir miktarı, bu yıl bitirilmesi gerekli acil yatırımlar için kullanacağız. 134 trilyon liralık ek ödenek kesinlikle sözkonusu olmayacak. Ek ödenek yasasını bu hükümet asla çıkarmayacak. Ödeneği olmadan da harcama yapamayacağına göre, kendi ödenekleri içinde idare edecekler demektir.’’

Bütçe ödeneklerinin aşılmaması konusundaki ısrarını başından bu yana sürdüren Temizel'in ‘‘Asla ek ödenek yasası çıkmayacak’’ ifadesi, ek ödenek tartışmalarına son noktayı koyarken,. ek ödenek için DPT'ye başvuran Karayolları, DSİ, Köy Hizmetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı gibi kuruluşlara öngörülen miktarların hayata geçirilemeyeceği kesinleşti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!