Temizel: Kimseye tuzak kurmuyoruz

Güncelleme Tarihi:

Temizel: Kimseye tuzak kurmuyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Mali Milat uygulamasına iki gün kaldığını hatırlatan Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, ‘‘Mali Milat, herhangi bir vergi almak için konulmuş bir sistem değildir. Altında tuzak yoktur. Bu olay kara paranın aklanması olarak da görülmesin’’ dedi.

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, Mali Milat'ın dolmasına 2 gün kaldığını, vatandaşların bu süre içinde varlıklarını kaydettirmelerinin kendi menfaatlerine olacağını ifade ederek, ‘‘Mali Milat, herhangi bir vergi almak için konulmuş bir sistem değildir. Altında tuzak yoktur, Bu olay kara paranın aklanması olarak da görülmesin’’ dedi.

Temizel, Adana'da sanayici, işadamları ve meslek örgütleri temsilcileriyle yaptığı toplantıda, yeni Vergi Reform Yasası ile ilgili bilgiler verdi.

Türkiye'de bir vergi reformu yapılmasının zorunlu hale geldiğini, hatta çok geç kalındığını kaydeden Temizel, ‘‘Bu reformu, bazı siyasi hesaplar uğruna yapmaktan kaçınmaya kimsenin hakkı yoktu’’ diye konuştu.

Türkiye'nin bu yılki yatırımlarının bir katrilyon lira olmasına karşın, ödeyeceği borç faizinin 6.5 katrilyon liraya ulaştığını, aynı koşullarda gidilmesi durumunda, bu rakamın önümüzdeki yıl 10 katrilyon, 2000 yılında da ‘‘altından kalkılamaz bir duruma’’ geleceğini anlatan Bakan Temizel, şöyle devam etti:

‘‘Devletin borçlanması, eğer alınan borçlar yatırıma dönüştürülür ve gelir elde edilirse son derece doğaldır. Ancak, alınan borçlarla cari harcamalar karşılanır, memur maaşları ödenirse o zaman çıkmaz sokağa girilir. Türkiye, çıkmaz sokağa girmiştir. Bu çıkmaz sokaktan kurtulabilmesi için, böyle bir vergi yasası zorunludur.’’

HAKKANİYETLİ VERGİ

Vergi Yasası ile herkesin hakkaniyetli şekilde vergisini ödemesinin hedeflendiğini vurgulayan Bakan Temizel, şöyle konuştu:

‘‘Bizim vergi sistemimiz, gönüllülük esası üzerine kuruluydu. Yeni yasayla, bunu zoralıma çevirdik. Vergi reformunu iki ana unsura oturttuk. Bunlardan birincisi, her türlü kayıp ve kaçağın izlenmesi, ikincisi ise her türlü kazançtan vergi alınmasıdır. Bu Türkiye açısından reformdur.’’

Temizel, vergi reformu ile mükelleflere getirilen yeniliklerin yararının ‘‘saymakla bitmeyeceğini’’ ifade ederken, bunlardan bazılarının, hayat standardı sistemi ile götürü usulünün kalkması, zirai kazanç vergisinde yapılan iyileştirme, yatırımcıya vergi indirimi, KDV iadesi alacakların yatıracakları teminat konusundaki iyileştirme zorunluluğu olduğunu bildirdi.

Yasanın ‘‘mükemmel olmadığını’’ ve eksiklikleri bulunduğunu kaydeden Bakan Temizel, ‘Ancak bunlar giderilmeyecek eksikler değil. Türkiye bu reformu yıllar önce yapsaydı, bugün birçok sorunu çözmüş olurdu. Bu yasayı biz istedik. Ancak, toplumun bütün kesimlerinin desteğini almasaydık çıkaramazdık'' diye konuştu.

Temizel, yasayla ilgili olarak, ‘‘Yabancı kurumlar borsadan kaçıyor’’ şeklindeki eleştirilerle, ‘‘Faiz gelirlerinin vergilendirilmesi’’, ‘‘3 aylık muhasebe sistemi’’ gibi konulardaki tartışmaların ‘‘haksız’’ olduğunu da söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!