TeliaSonera Çukurova'ya dava açtı

Güncelleme Tarihi:

TeliaSonera Çukurovaya dava açtı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2005 12:33

TeliaSonera, Turkcell hisselerinin satış anlaşmasını imzalamaktan vazgeçen Çukurova Grubu'da karşı Cenevre'deki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde dava açtı.

Haberin Devamı

Vatan Gazetesi'nde Metin Münir imzasıyla yer alan habere göre Turkcell, Çukurova ile TeliaSonera arasında çok uzun sürecek bir yargı süreci başlıyor.

TeliaSonera, Çukurova'yı, imzaladığı hisse devri anlaşmasına uymaya zorlamak amacıyla, Cenevre'deki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne başvurdu.

Münir'in yazısı şöyle devam ediyor: Çukurova Turkcell'deki yüzde 27 hissesini 3.1 milyar dolar karşılığında iskandinav ortağına devretmek üzere geçtiğimiz Mart'ta gizli bir anlaşma imzalamıştı.

Başvuru geçtiğimiz pazartesi yapıldı. O zaman yapılan açıklamada hisse devir anlaşması dahil dokümantasyonun tamamlanması, mali durum (due diligence) incelemesinin sonuçlandırılması ve gerekli izinlerin alınması halinde muamelenin tamamlanmış olacağı belirtilmişti.

Konuyu yakından izleyen bir kaynak Cenevre'deki mahkemeye başvurunun geçtiğimiz Pazartesi günü yapıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Kaynak şu bilgiyi verdi: "Mahkemeden birçok talepte bulunuldu. Esas istek Mart'ta imzalanmış olan sözleşmenin bağlayıcılığının ve geçerliliğinin onaylanması. Ana amaç, bu hisselerin ikinci kez satılmasının önünün alınması."

Kaynağa göre Mart ayında taraflar arasında varılan mutabakat "basit bir niyet mektubu" değildi.

"Anlaşmaya göre iki ay içerisinde tamamlanması gereken işler vardı: Due diligence (mali envanter) yapılması, satışın Turkcell genel kurulunca onaylanması. Her ikisi de yapıldı. Ama (Çukurova) satış sözleşmesini imzalamadı. Şartlar tamamlandığı halde. Bütün detaylar görüşülmüş, üzerinde anlaşmaya varılmıştı."

Anlaşmanın imzalanması gereken 25 Mayıs günü Çukurova borsaya bir mektup göndererek mülkiyetindeki Turkcell hisse senetlerinin TeliaSonera'ya satışına ilişkin görüşmelerde, "münhasıran görüşme yükümlülüğü süresinin, taraflar arasında nihai bir hisse alım satım sözleşmesi imzalanamadan sona erdiğini" bildirdi.

Karamehmet borcunu aksatmadan ödüyor
Ve Turkcell üzerindeki kontrolünü korumasını sağlayacak "ihtimaller" üzerinde çalışmaya başlayacağını açıkladı.

Turkcell'e yakın bir kaynak o zaman VATAN'a Çukurova-TeliaSonera arasındaki anlaşmanın hukuken bağlayıcı olmadığını söylemişti.

Haberin Devamı

Piyasadaki yaygın kanaat, Çukurova'nın TeliaSonera'nın önerdiğinden daha yüksek bir bedel ödemeye hazır olduğunu açıklayan Rus Alfa grubu ile görüşmelerde bulunduğu.

Çukurova ile TeliaSonera arasındaki hisse anlaşmasına göre taraflardan herhangi biri payını satmaya karar verirse önce ortağına teklif etmek zorunda. Çukurova'ya yakın kaynaklardan sızan bilgilere göre şirket bu kısıtlamadan kurtulmak için elindeki Turkcell hisselerini kuracağı yeni bir holdinge devredip o holdinge ortak arayacak.

Ancak bu, hissedarlar anlaşmasına karşı hile sayılabileceği için mahkeme tarafından önlenebilir.

TeliaSonera bu olasılığın belirmesi halinde Çukurova hisseleri üzerine tedbir koydurtmak üzere Türkiye'de mahkemeye başvuracak.

Haberin Devamı

Piyasanın dikkatini çeken bir başka husus, Çukurova'nın bir süreden beri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na olan borç taksitlerini aksatmadan ödüyor olması. Bir spekülasyona göre Çukurova, Turkcell'deki hisselerini satmayı vaadettiği bir şirketten avans kullanıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!