Telekomünikasyon Kurumu ‘rötarlı’ faaliyete geçti

Güncelleme Tarihi:

Telekomünikasyon Kurumu ‘rötarlı’ faaliyete geçti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de iletişim konusunda en yetkili organ olarak oluşturulan Telekomünikasyon Kurumu’nun faaliyete geçtiğine ilişkin karar Resmi Gazete’de yayınlandı. 29 Haziran’da yayınlanması gereken ancak Bakanlar Kurulu’nun kurum personelinin maaşlarını yüksek bulması nedeniyle imzalamadığı karar, yaklaşık 1.5 aylık bir gecikme ile yürürlüğe girmiş oldu. Artık, iletişim cihazı ithalatı, frekans tahsisi, internet ve telefon konusunda tek yetkili organ olacak.

BAKANLAR Kurulu kararıyla atanan Telekomünikasyon Kurulu'nca oluşturulan Telekomünikasyon Kurumu'nun faaliyete geçtiğine ilişkin karar, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Fatih Mehmet Yurdal, gereken hazırlıkların tamamlanmasının ardından kurumun, gelecek yılın başından itibaren fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmeye başlayacağını söyledi.

Yurdal, Telekomünikasyon Kurumu'nun faaliyete geçmesiyle ilgili olarak, yaptığı açıklamada, 27 Ocak 2000 tarihli ve 4502 sayılı kanun ile bağımsız ve özerk nitelikli Telekomünikasyon Kurumu'nun oluşturulduğunu hatırlattı.

Söz konusu kanunda, kanunun çıkmasından sonraki 2 ay içerisinde, 5 kişiden oluşan ve kurumun en üst karar organı olan Telekomünikasyon Kurulu'nun oluşturulmasının öngörüldüğünü belirten Yurdal, kurulun, 29Mart'ta oluşturulduğunu ve kurul üyelerinin Bakanlar Kurulu'nca atandığını söyledi.

Kurul atandıktan sonraki 3 ay içerisinde, kurumun çalışmaya başladığına dair bir bildirinin Resmi Gazete'de yayınlanması gerektiğini kaydeden Yurdal, şöyle konuştu:

‘‘Bu tarih, 29 Haziran'a denk geliyordu ve ondan önce yayınlanamadı. Bakanlar Kurulu'na kurumun kadroları, çalışma usul ve esasları, personel ücretleriyle ilgili bir kararname, Devlet Personel Başkanlığı'nın onayıyla sevk edildi. Ancak maalesef Bakanlar Kurulu, bu ücretlerin devlet memurları arasında dengesizliğe sebep olacağı düşüncesiyle 29 Haziran'dan önce kararnameyi onaylamadı. Bu kararname,12 Ağustos Cumartesi günkü Resmi Gazete'de yayınlandı. Geçen hafta sonu, Başbakanlık'a kurumun bugün faaliyete geçtiğini dair bir ilan gönderdik. Dün akşam itibariyle Telsiz Genel Müdürlüğü lağvedildi; personeli, mal varlığı, görev ve yetkileri, Telekomünikasyon Kurumu'naaktarıldı. Telekomünikasyon Kurulu zaten çalışıyordu. Bugün de Telekomünikasyon Kurumu faaliyete geçti.’’

Yurdal, Telekomünikasyon Kurumu'nun, ‘‘Telekomünikasyonla ilgili cihazların ithal izinlerinin verilmesi, frekans tahsisleri, Türk Telekom ile Turkcell ve Telsim arasındaki ara bağlantı sözleşmeleri, telefonlarına verilecek numaralar, internet, telekomünikasyon alanında tekelin takibi, sektördeki rekabetin düzenlenmesi, baz istasyonlarına düzen getirilmesi, cihazlara kit onayı verilmesi, Ulaştırma Bakanlığı'nca verilen lisans ve imtiyazların takibi ve sektörün yeni teknolojilere uygun olarak yönlendirilmesi’’ gibi konularda yetkili olacağını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!