Telekom sektörüne detoks gerekiyor!

Güncelleme Tarihi:

Telekom sektörüne detoks gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2016 00:30

ERSİN Pamuksüzer 2002 yılında Turkcell Yönetim Kurulu ve Ericsson Genel Müdürlüğü’nden ayrıldı.29.01.2016 22:32

Haberin Devamı

Kariyerinin zirvesindeydi. Turkcell’i inşa eden 3 adamdan biriydi. “Artık yeter” dedi ve tüm pozisyonlarını geride bıraktı. Bir arkadaşının önerisiyle ‘yenilenmek’ için Tayland’a, Koh Samui Adası’na gitti; içini dinledi, başka bir hayata adım attı. Sıvıyla beslenmek, ağrıları beyin gücüyle geçirmek, yoga, meditasyon hayatına girdi.

Türkiye’ye döndüğünde içinden başka bir adam çıkmış gibiydi. 20 kilo verdi, ‘iyi yaşamak’ yaşam biçimi oldu. Detoks merkezi The LifeCo’yu açtı.

Bir ara çiğ yemek restoranı girişimi oldu ama başarılı olamadı. İş dünyasının aktörleri arasında detoks merkezine gitmeyen kalmadı. Bodrum’daki merkezi dünyaca ünlü isimlerin de vazgeçemedikleri bir adres oldu. İstanbul, Bodrum ve Antalya’dan sonra The LifeCo kısa süre önce Ankara’da ve Tayland’ta merkez açtı. Pamuksüzer’in iyi yaşam yolculuğu bu işi büyütürken, bir yandan yeni işlere de adım atmasına engel olmadı.

Haberin Devamı

17 yaşında İsveç’e gittiğinde içine düşen girişimcilik ve inovasyon ateşi Avrupa’nın en büyük ve başarılı girişimcilik ağı Startup Bootcamp’i Türkiye’ye taşımasına neden oldu. Ersin Pamuksüzer şimdi ‘hobi holding’inin başında! Telekom sektörüne de   önerileri var.

DÜNYADA MİSAFİRİM

Hâlâ bir şirketin dümeninde olsaydınız şu günlerde kriz yönetimi yapıyor olurdunuz. Kendinizi çok şanslı görüyor musunuz?

- Kendimi çok uzun zamandan beri bu dünyada misafir olarak görüyorum. Yeni merakım radical acceptanse, yani kayıtsız şartsız kabul... Böyle olunca sinirlenmiyorsunuz. 

Hiç sinirlenmez misiniz? 

- Sinirlenmem gereken durumlar olduğunda sinirlenmiş gibi yapıyorum. Bölgesel sıkıntı var, dünyada sıkıntı var, yakınımızda ciddi sıkışmış ülkeler var. Petrole dayalı her yer daralıyor. Tüm bunlar olurken de yapacakların olmalı...

İyi yaşam yolculuğunuz merkezler doğurdu, şimdi girişimcilik konusunda Afrika’dan Avrupa’ya uzanıyorsunuz... Hobi Holding mi kurdunuz?

- Bugün 2.5 hobi işim var. Bunların hepsi daha önce yaptığım işler gibi ama üzerimde baskı yok. Başarma itici gücüm hep yüksekti. Günde 46 toplantı yapıp 47’nci toplantıya aynı inançla girmek gerekiyor. 

Haberin Devamı

İyi yaşam yolculuğuna çıkmayı ve bundan bir iş doğurmayı planlamış mıydınız? 

- İlk başta böyle planım yoktu. Şans eseri bu dünyaya girdim. Bunun iş olduğunu anlamam 2 yılımı aldı. 2005’te işe çevirdim. 2007-2008 gibi bunu dünyaya yaymak istedim.

DEĞİŞİM YAŞANIYOR

Şu anda Telekom sektörüne olsanız ne yapıyor olurdunuz?

 - Telekom sektöründe olsaydım sektörü telekom sektörü olarak algılamazdım. Telekom sektörü ciddi bir tehdit altında. Dünyada bir takım hareketler var. Radikal değişim yaratan teknolojiler devrede. Bunlar olurken siz eski işiniz çevresinde iyileşme, optimizasyon, kar maksimizasyonu peşindeyseniz büyük ihtimalle tehdit altındasınız ve bunalım yaşarsınız. 

Çıkış nerede?

Haberin Devamı

- Ben olsam zamanımın yüzde 20’sini işin iyileşmesine diğer yüzde 80’ini ise ‘yeni bir dünya ben nasıl yaratırım’ diye düşünürdüm. Bugün karşımıza çıkan yapılar Facebook, Uber vs... Bunlar ekonomiyi yeniden yapılandırıyor. ‘booking.com’ tüm otellere ortak... Yeni dünyanın yeni ekonomilerini inkar etmek zor. Dağıtım sektörü değişiyor. Belki ileride alışveriş devleri sanal olacak. Ben telekom şirketi olarak belki de kendime bu sanal devlerden biri olma hedefi koyardım.Bir takım insanlar müşteri listeleri oluşturuyor. O listelere bakıp bunlarla nasıl iş yaparım diye bakıyor. Telekom dünyasının elinde bu listeler var. Bu listelerden o borulardan yalnızca telekom mu geçecek? Bunun için inovasyon gerekiyor.

Haberin Devamı

Girişimcilik üssü oluruz

Startershub’ın kurucususunuz. Aynı zamanda Avrupa’nın en büyük girişimcilik programı Startup Bootcamp’i Türkiye’ye getirdiniz. Öncülüğünü yapıyorsunuz. Türkiye’nin geleceği girişimcilikte mi? 

Türkiye’nin girişimci hub’ı (üssü) olması konusunda umutluyum. Bahçeşehir Üniversitesi ile  Living Lab diye AB’nin başını çektiği bir girişimin parçası olduk. Dünya konferansını geçen yıl Türkiye’de yaptık. Startup Bootcamp Avrupa bazlı hızlandırma programı, Startshup ona ev sahipliği yapan bir girişim evi. MV Holding, Gedik Menkul Kıymetler de yatırımcılarımız. Şu ana kadar 20 küsur girişime dokunduk. Zeplin bizim ilk programımızdan mezun. Ayrıca bizim yurtdışından da girişimcilerimiz var. Girişimciliğin gelişmesi için girişimci ruhunu beslemek gerekiyor. Sermaye akışı da sağlanmalı. Finlandiya’dan Angry Birds, İsveç’ten Spotify ve Skype çıktı. Türkiye’den de çıkabilir…

Haberin Devamı

İyi yaşamın formülü nedir?

Ölene kadar çalışmak, sosyalleşmek, sebzeyle beslenmek ve saat 18.00’den sonra yemeyi kesmek


Hiç hata yaptınız mı? 

Çiğ yemek servis edilen Saf’ı açtım. Bu konsepti Avrupa’ya taşıdım. Londra’da 2 yer, Münih’te de bir yer açtım. Ama olmadı. Müthiş zarar ettim. Çünkü başında olmadığınız iş yürümüyor. Çünkü kaliteli yemek işi çok zor bir iş.

100 yaşına kadar yaşamak ister misiniz?

Kendi arabanı 100 yaşına kadar sürmelisin, 4 kat merdiveni çıkabilmeli, top oynayabilmelisin. Bunları yapabiliyorsam 100 yaşına kadar yaşamak isterim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!