Telekom ihalesinde önemli rol oynadım enerjiye 1.4 milyar Euro yatıracağım

Güncelleme Tarihi:

Telekom ihalesinde önemli rol oynadım enerjiye 1.4 milyar Euro yatıracağım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2008 00:00

Türk Telekom’da ihale sürecinde başlamak üzere önemli rol oynadığı için adı ’Becerikli Abdullah’a çıkan Abdullah Tivnikli, "O ihaleye Saudi Oger ve Etisalat’ın ayrı ayrı katılmasını sağlayan Kuveyt Türk olarak biziz. Kuveyt Türk, Türk Telekom’a ortaklığı düşündü, varlık satışı olmayınca vazgeçti. Benim de hissem yoktur" dedi. Tivnikli, enerjiye 1.4 milyar Euro yatırım yapacağını söyledi.

TÜRK Telekom’un yüzde 55’inin özelleştirilmesi sırasında Saudi Oger (Oger Telecom) ile Etisalat’ı ihaleye çeken, şirkette yüzde 10 hisse sahibi olduğu söylentileriyle adı "Becerikli Abdullah"a çıkan Abdullah Tivnikli, Hürriyet’e konuştu. Tivnikli, "Ben Kuveyt Türk’ün Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısıyım. Başta Kuveyt olmak üzere, Körfez Bölgesi’nde çok iyi ilişkilerim var. Türk Telekom ihalesine Oger Telecom ile Etisalat’ın dikkatini çeken ben oldum. İhalede iyi çekişme oldu, yüzde 55’lik hissenin fiyatı 6 milyar 550 milyon dolara çıktı. Türk Telekom’a Kuveyt Türk olarak ortak girmeyi düşündük, varlık satışı olmadığı için vazgeçtik" dedi. Tivnikli, aile şirketi Eksim Grup olarak enerjiye önümüzdeki 4 yılda 1.4 milyar Euro’luk yatırım planladıklarını söyledi.

7 milyar dolar getirdik

1984-85’ten beri Körfez ülkelerinde dolaştığını, 19 yılda Kuveyt Türk’ün 600 milyon dolarlık sermayeye ulaştığını, 6-7 milyar dolarlık kaynağın Türkiye’ye gelişine yol açtığını belirten Abdullah Tivnikli, şöyle konuştu: "Kuveyt Türk, bu sürede Kuveyt’e sadece 4.6 milyon dolar götürdü. Kuveyt Türk’ün büyük ortağı, Kuveyt Finance House’dur. Bu şirkete devlet de ortak ama halka açık. Türkiye’ye Körfez sermayesi getirmek benim idealimdi."

Dosyalar hazırladık

Başta Türk Telekom olmak üzere, Tüpraş ve Petkim özelleştirmelerinde de dosyalar hazırlayıp, ekipler oluşturduklarını ifade eden Tivnikli, şunları dile getirdi: "Kuveyt Türk’te oluşturduğumuz ekip, Körfez’e gidip özelleştirme ihalelerine ilgi çekmek üzere çalışmalar yaptı. Türk Telekom’da, Oger Telecom ile Etisalat’ın dikkatini buraya çeken biz olduk. Nitekim ihalede en çok onlar çekişti. Fiyat da iyi bir noktaya geldi."

Ortaklığı düşündük

Tivnikli, "Türk Telekom’da yüzde 10’luk hisseniz olduğu söyleniyor. Doğru mu?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Aslında Kuveyt Türk olarak Türk Telekom’da hisse almayı düşündük. Ancak, Türk Telekom’da varlık satışı söz konusu değildi. Sadece belirli bir süreliğine işletme satışı söz konusuydu. Varlık satışı olmayınca da ortaklıktan vazgeçtik. Daha sonra kamu hisselerinin bir bölümü halka arz edilirken bizimkilere ’alalım’ dedim, yine istemediler."

Ben ortak değilim

Tivnikli, "Asıl iddialar sizin Türk Telekom’da gizli ortak olduğunuz yolunda" hatırlatmamız üzerine, "Şahsen Türk Telekom’da ortaklığım söz konusu değil. Aile şirketimiz Eksim Grup’ta ortaklığım var. Ayrıca, Kuveyt Türk’te Başkan Yardımcısıyım. Burada küçük bir hissem var" yanıtı verdi. Tivnikli, asıl faaliyet alanı hububat ve gıda olan Eksim Grup’ta önümüzdeki 4 yılda 1.4 milyar Euro’luk rüzgar ve hidroelektrik enerjisine dönük yatırım planladıklarını vurguladı.

Eksim Grubu’nun cirosu 400 milyon doları buluyor

Abdullah Tivnikli, Kuveyt Türk’teki etkin görevinin yanısıra, abisiyle birlikte Eksim Grup çatısı altında toplanan aile şirketlerini de yönetiyor.

Eksim Grubu’nun faaliyet gösterdiği sektörler arasında enerji, gıda, inşaat-gayrımenkul ve madencilik bulunuyor.

Eksim Dış Ticaret, yurtdışı ve yurtdışında yılda 1 milyon tonun üzerinde tahıl ürünü satışı gerçekleştiriyor.

Eksim Grubu, yarısı yurtdışı kaynaklı olmak üzere toplam 400 milyon dolar yıllık ciroya ulaşıyor.

Eksim Grubu inşaat ve madende de büyüyor

Abdullah Tivnikli’nin verdiği bilgiye göre, Eksim Grubu alışveriş merkezi, otel, rezidans gibi bazı projelerde yatırım ortaklığı içinde yer alıyor. Grubun kendisine ait ve ortak olduğu projelerin toplam inşaat alanı 550 bin metrekareyi aşıyor.

Eksim Grubu’nun Kayseri’deki Stoneks şirketi, 350 bin metrekarelik yıllık doğal taş işleme kapasitesine sahip bulunuyor. Grup ayrıca kendine ait mermer ocağı da işletiyor.

Eksim Grubu ayrıca krom madenine dönük yatırım faaliyetinde de bulunuyor.

İlk hidroelektrik santralı 2008 sonunda devreye giriyor

2000
yılından beri Türkiye’nin birçok bölgesinde rüzgar ölçümleri yapan Eksim Grubu, 950 MW’lık bölümü rüzgar olmak üzere, toplam 1200 MW’lık yenilenebilir enerji portföyüne ulaştı. Abdullah Tivnikli, Karadeniz Bölgesi’ndeki 64 MW’lık ilk hidroelektrik enerji santralını 2008 sonunda devreye alacaklarını söyledi.

Türk Telekom’a genel müdür aranırken mülakatlara girdim

ABDULLAH Tivnikli, "Sizin Türk Telekom üzerinde çok etkili olduğunuz, yönetim kurulu toplantılarına girdiğiniz söyleniyor" hatırlatması üzerine şunları söyledi: "Ben Türk Telekom’da yönetim kurulu üyesi değilim. Dolayısıyla yönetim kurulu toplantılarına girmem söz konusu değil. Ancak, Türk Telekom’a bir ara genel müdür arayışı vardı. O sırada bazı mülakatlara ben de girdim. Daha sonra Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany, genel müdürlüğü de yürütme yolunu seçti."

Babam akrabaya kefaletten battı, faiz fobimiz oldu

ABDULLAH
Tivnikli, babası Sıddık Tivnikli’nin geçmişte bir yakınına kefil olduğunu, bu yüzden batışı yaşadığını ifade ederek şunları anlattı: "Biz aslında varlıklı bir aileydik. Babam, kefalet yüzünden tam anlamıyla battı. Daha sonra hamdolsun yeniden kendimizi toparladık. Ancak, o batış olayından sonra bizde bir faiz fobisi oluştu. Hatta ben İstanbul Teknik Üniversitesi’ni mühendis olarak bitirdikten sonra işletme masterimi yaparken, tez konusu olarak batıdaki yatırım ortaklıkları modelini seçtim. Yani, faiz dışı bir sistem üzerinde çalıştım."

Faizsiz sistemin Türkiye’ye gelişinde payım var

8’
inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın babasıyla olan dostluğu nedeniyle kendisini de yakından tanıdığını belirten Abdullah Tivnikli, şunları anlattı: "23 Nisan 1983’te babamı kaybettik. Yurtdışında eğitim görüyordum. Hemen döndüm, işlerimizle ilgilenmeye başladım. O dönemde Başbakan Yardımcısı olan Turgut Özal, beni çağırıp, ’Faizsiz bankacılık sistemini getirmeyi planlıyoruz, senin bu konuda çalışmaların vardı, gel bu konudaki çalışmaların içinde ol’ dedi. O zamanki adı ’Özel Finans Kurumu’, şimdiki adı ’Katılım Bankacılığı’ olan modelin Türkiye’ye gelmesinde böylece rol aldım."

Refik Hariri ile görüştüm cenazesine kendim gittim

ABDULLAH
Tivnikli, Lübnan’ın suikaste kurban giden eski Başbakanı ve Sadu Oger-Oger Telecom’un kurucusu Refik Hariri ile geçmişte görüşmeleri olduğunu ifade ederek, "Cenazesine de gittim. Giderken kendim gittim. Dönüşte Sayın Abdullah Gül’le (o dönemde Dışişleri Bakanı’ydı) birlikte döndüm. Cenaze üzerinden iş bağlantısı kurulması söz konusu olamaz" dedi.

Katılım bankaları reel ekonomiye dayalı çalışıyor

TÜMÜYLE faize dayalı sistemin "balon gibi şiştiğini" savunan Abdullah Tivnikli, şu yorumu yaptı: "İşte dünyada yaşanan finans krizi bunu ortaya koydu. Faize dayalı bankacılık sistemini asla kötülemek istemem. Onlar da kendi işlerini yapıyorlar. Ancak, özel finans kurumları ya da şimdiki adıyla katılım bankaları tüm faaliyetlerinde reel ekonomiye dayalıdır. Herkes parayı ’havuz’a atar. Havuzda toplanan paralar binlerce reel işte kullanılır. Ortaya gelir çıkar. Böyle bir sistemin batma ihtimali yok."

Tivnikli, ABD’nin Körfez’den 3.5 trilyon dolar, İngiltere’nin 1.5-2 trilyon dolar, İspanya’nın ise 650 milyon dolar kaynak çekebildiğini ifade ederek, "Ben oradaki birikimleri Türkiye’nin de hizmetine sunmak istiyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!