Telekom, evden ’cep’le görüntülü konuşturacak 70 milyon abone yaratacak

Güncelleme Tarihi:

Telekom, evden ’cep’le görüntülü konuşturacak 70 milyon abone yaratacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2008 00:00

Üçüncü nesil mobil, kablosuz internet gibi hizmetleri birleştirecek olan Telekom, evden cep telefonuyla görüntülü görüştürecek. Telekom Genel Müdürü Paul Doany, Türkiye’de 20 milyon eve hat hizmeti verdiklerini, yeni hizmetleriyle 70 milyonluk abone yaratacaklarını söyledi.

SABİT telekom operatörü Türk Telekom, üçüncü nesil (3G), mobil, kablosuz internet (Wi-Fi) gibi hizmetleri birleştirerek, Türkiye’de 70 milyonluk abone kitlesi yaratacak. Türk Telekom’un pazara sunduğu yeni ürün ve çözümlerle, sabit hattan cep telefonlarıyla görüntülü görüşme yapılabilecek.

Türk Telekom’un yarı yıl sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında konuşan Türk Telekom İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, Türkiye’de 20 milyon hane halkına sabit hat hizmeti verdiklerini, 3G, mobil, Wi-Fi alanındaki yeni hizmetleriyle 70 milyonluk abone kitlesi yaratacaklarını söyledi. Doany, 3G gibi hizmetlerin yüksek gelir grubuna hitap ettiğine değinerek, kendi müşterileri için ise 3G yerine, Edge ve Wi-Fi hizmetlerini birleştirebilecekleri yeni ürünler sunacaklarını aktardı. 70 milyon nüfusa ulaşmak istediklerini ancak bu nüfusun yüzde 5 veya 10’unun 3G’yi tercih edebileceğini dile getiren Doany, WiFi ve Edge ile ise 65 milyonu hedeflediklerini belirtti.

Her bireye dahili hat

Birden fazla hizmetin birleştirildiği sistemi ’yakınsanmış dünya’ olarak adlandıran Doany, yakınsama teknolojilerinin desteğiyle, mobil, sabit ve geniş bantta ilerlediklerini ve teknolojinin bir sonraki safhasına liderlik yaptıklarını vurguladı. Doany, şu bilgileri verdi: "Yakınsama sistemiyle, birden fazla hizmet birleştiriliyor. Tümleşik ürünler halka ulaştırılıyor. Buna, yakınsanmış dünya diyoruz. Sabit hatlarda başlattığımız yeni hizmetle evlerde bir telefon devri kapanıyor, her bireye ait dahili numara olacak."

Türk Telekom ve Avea’nın 3G teknolojisine ve ihalesine hazır olduğunu da vurgulayan Doany, şunları söyledi: "3G’de de bazı zorluklar var. Açık yerlerde rahat alınan 3G hizmetleri kapalı mekanlarda rahat alınamıyor. Bunu aşmak için Femtocell adlı yeni bir dahili baz istasyonu projesi geliştiriyoruz. Bu hizmetler, kapalı mekanlarda da Wi-fi gibi bir modem üzerinden sabit hatta dayalı 3G hizmetleri kesintisiz sunulacak."

1.7 milyon YTL’lik yatırım

Türk Telekom, bu yıl 1 milyar 700 milyon YTL’lik yatırım hedefini tutturacağını da vurguladı. Doany, yeni yatırım alanları hakkında şu bilgileri verdi: "Yurtdışındaki telekom şirketleriyle ilgileniyoruz. Kırgız Telekom’a teklif vereceğiz. Hazırlık dosyasını tamamladık. Türk Telekom olarak bu ihaleye hazırlanıyoruz. Azer Telekom’la da ilgileniyoruz."

Yeni teknolojiler neler sağlayacak

Wi-phone ile de aile içinde herkesin ayrı bir dahili numarası olacak.

Evlerde de telefona şirketlerde olduğu gibi sesli yanıt sistemi yanıt verecek.

Wiro, şirket çalışanları ya da bireysel kullanıcıların yurtdışında Wi-Fi destekli cep telefonları ile SIM kart takılı olmadan da telefon görüşmelerini yapmaları sağlanacak.

Bu hatlar üzerinden 3G ve Wi-Fi başta olmak üzere geniş bant multimedya hizmetleri alınacak.

Geçen yıla göre yüzde 10’luk büyüme hedefini yakalayacak

Türk Telekom, bu yılın ilk yarısında konsolide gelirlerini geçen yıla göre yüzde 12 artırdı.

Böylece gelirleri 5 milyar YTL’ye ulaştı. Hedef yıl sonu itibariyle yüzde 10 büyümek.

Faaliyet kárı geçen yıla göre yüzde 13 artarak 1 milyar 351 milyon YTL’ye ulaştı.

Sabit hat faaliyetlerinde satış geliri, yüzde 7 artarak 4 milyar 81 milyon YTL oldu.

Yeni genişbant internet abone sayısı 700 bin artarak, 5.2 milyona ulaştı.

ADSL gelirleri geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 36 artarak 791 milyon YTL oldu.

Avea’nın geliri 1 milyon YTL’yi aştı

CEP
telefonu operatörü Avea ise, ilk yarıyıl gelirlerinin 1 milyar 17 milyon YTL olduğunu açıkladı. Cep telefonu operatörü, geçen yıla göre bu yıl sonunda yüzde 25-30’luk büyüme hedefini tutturmayı hedefliyor. Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, bu yılki performanslarına ilişkin şu bilgileri verdi: "Pazar yüzde 11 büyürken, Avea yüzde 24 büyüdü. Abone sayımız 11 milyona ulaştı. Avea’nın abone başına geliri 16 YTL. İlk yarıyılda abone sayımız 1.1 milyon arttı."

TTnet, iPod Touch’la anlaşabilir

RAKİP
GSM operatörlerinin Apple’ın mp3 çalar ve telefonu birleştiren ürünü iPhone’la anlaşmalarının hatırlatılması üzerine Cüneyt Türktan, Avea abonelerinin de Iphone kullanabildiklerini, anlaşmanın ayrı bir şey olduğunu söyledi. Türktan, bu konuda başka cihazların da bulunduğunu, değerlendirme çalışması yaptıklarını söyledi. Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, Apple’ın diğer ürünü olan iPod Touch’ın TTnet’le işbirliği yapması için çalışacaklarını söyledi.

Galatasaray sponsorluğunu diğer takımlar izleyecek

FUTBOL
kulüpleriyle ilgili sponsorlukla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan, Avea’nın 4 takımdaki sponsorluğunun devam ettiğini, Türk Telekom’un ilk olarak Galatasaray sponsorluğunu açıkladığını, bunu diğer takımların da takip edeceğini aktardı. Demircan, şunları söyledi: "Galatasaray’ın yeni yapılan stadının ismi konusunda görüşmeler sürüyor. Ama isimden çok nasıl değer yaratılacağı önemli. Böyle bir örneği Türkiye’de uygulayan ilk şirket olmaktan mutluluk duyduk."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!