Telefon abonesi 4 milyarı aşıyor, ’sabit’ten kaçış hızlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Telefon abonesi 4 milyarı aşıyor, ’sabit’ten kaçış hızlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2006 00:00

Dünya telekomünikasyon sektöründe son yıllardaki hareketsizlik sonrasında geçen yıl sonuna doğru başlayan birleşme ve satın alma furyasının bu yıl daha da yoğunlaşması bekleniyor.

Telefonica’nın İngiliz mobil telefon operatörü O2 Plc’yi 31 milyar dolara satın almasının ardından dünyanın en büyük
/images/100/0x0/55eaa0bdf018fbb8f88c6d55
mobil telefon operatörü Vodafone’un Telsim’e 4.55 milyar dolar teklif etmesi üzerine uzmanlar, sektörde satın alma veya birleşme yoluyla daha çok konsolidasyonların yaşanacağı bir döneme girilmeye başlandığı görüşünde birleşiyorlar. Araştırmanın ilginç sayılabilecek bir bulgusu, telekom dışı ve finans sektöründen şirketlerin de operasyonlarını çeşitlendirme kapsamında telekom sektöründeki birleşme ve satın alma yatırımlarına katılabilecekleri yönünde.

ARTIŞ MOBİL TELEFONDA: Dünyada telekomünikasyon sektörü dört ana alandan oluşuyor. Bunlar, sabit bakır kablo hatlar üzerinden analog bilgi taşıyan PSTN, mobil telefon, genişbant ve kısa adı VoIP olan ve Internet üzerinden telefon gibi hizmetleri içeriyor. DTT, global telekomünikasyon sektöründe abone sayısının 2006 sonunda 4 milyarı aşmasının beklendiğini belirterek "Buradaki asıl büyüme mobil telefon hizmetlerinden gelecektir. Mobil telefon sektöründe, özellikle gelişmiş ülkelerden olmak üzere, bu yıl boyunca yarım milyar yeni abonenin eklenmesi bekleniyor" dedi. DTT raporuna göre, 2005 sonunda dünyada yaklaşık 2 milyar mobil telefon abonesi, 1.3 milyar civarında sabit hat abonesi, 200 milyon civarında genişbant ve 20 milyon civarında VoIP abonesi olmak üzere toplam 3.52 milyar civarında telekomünikasyon abonesi bulunuyor. Bu yıl sonunda ise mobilde 2.5 milyar, sabit hatta 1.5 milyar, genişbantta 300 milyon ve VoIP’de 40 milyon düzeyine çıkması ve toplam rakamın da 4.25 milyarı bulması bekleniyor.

40 DOLARLIK CEP: Motorola gibi bazı telefon cihazı üretenlerin başlattıkları 40 dolarlık ucuz cep telefonu kampanyaları ile mobil telefonda düşük gelirli kesimlerden yılda yaklaşık 100 milyon yeni abone kaydının yapılmasının beklendiğini belirten DTT, penetrasyonun yüksek olduğu ülkelerde bir kişinin ikinci ve hatta üçüncü aboneliğini almasının da giderek artan bir eğilim olduğunu ve sektörü genişlettiğini vurguladı. Yeni sabit hat abonelikleri gelişmekte olan ülkelerde kaydedilmeye devam edecek. Ancak Avrupa ve ABD’de sabit hatlarda müşteri kayıpları sürecek ve bu, giderek artan şekilde bazı hanelerde sabit telefondan tamamen vazgeçme şeklinde olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!