Tekstil devine 9.6 trilyon liralık haciz

Güncelleme Tarihi:

Tekstil devine 9.6 trilyon liralık haciz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

TASARRUF Mevduat Sigorta Fonu'na devredilen 5 bankadan biri olan Yahya Murat Demirel'e ait Egebank, tekstil devi Berdan Tekstil ile sahibi Muhteşem Ekenler aleyhine 9 trilyon 618 milyar 474 milyon liralık haciz kararı aldırdı. Berdan Tekstil yöneticilerinin ödeme ihtarına ‘‘Borcumuz için rehin ve teminat verilmiştir’’ diyerek itiraz etmesine rağmen Egebank'ın ‘‘Banka kayıtlarımızda rehin ve teminata rastlanmamıştır' iddiasında bulunması dikkat çekti.

Tekstil kralı Ekenler rekor haciz kararıyla sarsılırken iddia konusu rehin ve teminatın akibeti merak konusu oldu. Egebank, diğer 4 bankayla birlikte içi boşaltıldığı iddiasıyla Sigorta Fonu'na devredilmişti.

İstanbul 6'ıncı Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuran Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu idaresindeki Egebank A.Ş.'nin avukatları borçlulardan Adana Şubesi müşterisi Tarsus merkezli Berdan Tekstil Sanayii ile nakit ve nakit olmayan kredi sözleşmeleri imzalandığını, diğer borçlular Gizmo Tekstil , Gizmo Moda ve Tekstil, Eksan Tekstil, Muhteşem Ekenler ve Ercan Ekenler'in kefil olduklarını bildirdiler. Başvuruda sırasıyla 10 milyon 250 bin DM, 500 milyar TL, 900 bin DM, 1 milyon DM, 3 milyon 600 bin DM, 101 bin DM, 270 bin DM ve 10 milyar TL nakit ve nakit olmayan krediler kullandırıldığı belirtildi. Banka avukatları tazmin edildiği için nakde dönüşen 829 milyar 545 milyon lira, 8 trilyon 182 milyar 307 milyon lira ve 2 milyon 21 bin DM'lık toplam 9 trilyon 618 milyar liralık alacağın tahsili için ihtayiti haciz isteminde bulundular. Avukatlar alacaklarının rehine ve teminata bağlı olmadığını da öne sürdüler. Bu iddiaya karşılık Berdan Tekstil'in alacaklı bankanın ihtarına itiraz ederek borç karşılığı rehin ve teminat verdiklerini bildirdikleri belirtildi. Banka avukatları bu iddiayı reddederek banka kayıtlarının esas alındığını, buna göre rehin ve teminata rastlanmadığını kaydettiler. Karşılıklı ortaya atılan bu iddialar yeğen Demirel'e aitken kötü yönetim ve içi boşaltıldığı iddiasıyla Sigorta Fonu'na devredilen Egebank'a verildiği öne sürülen rehin ve teminatın akibeti konusunda merak uyandırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!