‘Teknomarket’ 9 milyar doları aştı, Darty 15 mağazaya ulaştı

Güncelleme Tarihi:

‘Teknomarket’ 9 milyar doları aştı, Darty 15 mağazaya ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 00:00

Darty, gelecek ay İstanbul Pendik Marintürk’te ve 2010 yılı şubat ayında Ankara Kentpark’ta iki yeni mağaza açacak. Darty Türkiye mağazaları CEO’su ve Kesa Türkiye ortağı Nedim Esgin, “Elektronik perakendede, hem yabancı ortaklı şirketler, hem de yerli firmalar yatırımlarını sürdürüyor. Bu yıl dört mağaza açtık beşinci mağazamızı gelecek ay Pendik’te açıyoruz. Mağaza sayımız 15’e çıkacak. Yılda beş mağaza açma hedefimizi 2010’da da sürdüreceğiz. Mağaza başına 2.5-2.5 milyon Euro yatırım yapıyoruz” dedi.

Meyve sıkacağı kalmıyor

Krizin sektör üzerindeki etkisini de değerlendiren Esgin, sektörün geçen yıla göre yüzde 15 oranında küçüldüğünü aktardı. Küçülmeye karşın bazı ürünlerdeki satışların artması nedeniyle sektörün dinamik göründüğüne dikkat çeken Nedim Esgin, “Sektördeki dinamikliği bazı yeni ürünler sağladı. Bu ürünler arasında özellikle navigasyon cihazı GPS’ler, LED TV’ler, akıllı telefon ve notebook gibi ürünler var. Bu yıl en çok satılan diğer bir ürün ise domuz giribinin etkisi ile katı meyve sıkacağı oldu. Bu ürünü rafa koyduğumuz anda bitiyor” diye konuştu.

Nedim Esgin, bazı ürünlerin satışlarında ise daralma yaşandığını aktararak, şu bilgileri verdi: “Fotoğraf makinelerinde yüzde 23, tüplü TV’de yüzde 19.8, cep telefonunda ise yüzde 13.9, bilgisiyarda da yüzde 11 gerileme oldu. Bu yıl sektörün lokomotifi beyaz eşya. Bu alanda satışlar yüzde 4.2 artarken, yeni ürün gamlarında yaşanan artışlar ise sektörün dinamikliğini sağladı. GPS’lerde yüzde 340, LED TV’lere inanılmaz talep artışı oldu. Akıllı telefonlarda yüzde 3, notebook satışlarında ise yüzde 10’luk artış yaşandı.”

Mağaza performansı iyi

Mağaza performansları hakkında da bilgi veren Esgin, “9 mağazamızdan altısının bir önceki yıla göre satışları yüzde 4 arttı. 3 mağazada ise geçen yıla göre biraz gerileme var. Ama toplamda pozitifiz. Pazarın kötüye gittiği bir durumda yaşanan bu küçük artışlar ve düşüşleri iyi olarak görüyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Nedim Esgin, şunları söyledi: “Bu olumlu bir gelişme. Böylelikle organize perakendenin bu sektörden aldığı pay giderek artıyor. Şu anda sektörün büyüklüğü 9.2 milyar dolar. Birçok yabancı firma pazar büyüklüğünü dikkate alarak Türkiye’ye giriyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!