Teknoloji şirketlerine ‘rüzgar’ olacak

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji şirketlerine ‘rüzgar’ olacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2012 00:00

New York ve Londra’daki işlerini bırakıp Türkiye’de teknoloji şirketlerine yatırım için 212 Capital Partners’ı kuran Numan Numan Bayraktaroğlu ve Ali Karabey, 150 milyon dolarlık ikinci fon için çalışmalara başladı.

Haberin Devamı

KÜRESEL krize Goldman Sachs ve Deutsche Bank’ta yöneticiyken yakalanan Numan Numanbayraktaroğlu ve Ali Karabey, “Krizle birlikte zaten aklımızda olan Türkiye’ye dönme fikrini hızlandırdık. Paranın en kıt olduğu 2009-2011 döneminde Türkiye’de büyüme potansiyeli olan teknoloji şirketlerine yatırım yapmak amacıyla 40 milyon dolarlık bir fon oluşturduk. Amacımız Türkiye’de 3 yılda 15 şirkete yatırım yapmak” dedi.

Başarı öyküsü etkiledi

Numanbayraktaroğlu Türk şirketlerine yatırım yapmak amacıyla kurdukları 212 Capital Partners’ın kuruluş sürecini şöyle anlattı: “60 yatırımcıya, Türkiye’yi anlatan 40 sunum yaptık. Fonu oluşturmamız 18 ay sürdü. Türkiye’nin kriz performansı ve fonların Türkiye ilgisi şansımız oldu. Eğer son aylarda özel sermaye fonlarının Türkiye’deki internet şirketlerine ortak oldukları bir iki örnek olamasaydı, işimiz zor olabilirdi. Çünkü yatırımcılar başarı öyküsü görmek istiyor. Küçük bir şirkete ya da fikre ortak olmuş daha sonra bu hisselerini büyük değer artışıyla satmış uluslararası fonların olup olmadığına bakıyorlar. Türkiye’de önümüzdeki dönemde bu konuda büyük patlama yaşanacak.”

Haberin Devamı

180 şirketle görüştük

Yılbaşından bu yana 180 şirketle ortaklık yapmak amacıyla görüşmeler yürüttüklerini belirten Numanbayraktaroğlu şunları kaydetti: “Şu ana kadar 4 şirkette 3 milyon dolardan fazla yatırım yaptık. Yakından görüştüğümüz 2-3 şirket daha var. Türkiye’de fikir bulmak hiç de zor değil. Ancak bu fikirleri hayata geçirmek, ticari bir ürün olarak piyasaya sunmak zor. Bizim yaptığımız A limanından B limanına giden bir kaptanın teknesine yatırım yapmak. O tekne hedeflediği yere varacaksa ve biz bunu görebildiysek, o şirketin sahibine rüzgar oluyoruz. İstediği yere daha çabuk ve büyüyerek varmasını sağlıyoruz. Amacımız bunun yarattığı değeri alıp sonunda şirketten çıkmak.”

Girişimci ekosistemi

212 Cipatal Partners’ın diğer kurucu ortağı Ali Karabey de, Türkiye’ye özel sermaye fonları arasında yoğun ilgi olduğunu gözlediklerini belirterek, şöyle devam etti: “Ülkeler arasında risk sermayesi ve özel sermaye alanında rekabet var. Türkiye’ye yatırım için daha çok özel sermaye şirketleri geliyor. Riskin daha çok olduğu girişim sermayesi ve melek yatırımcılar henüz az. Özel sermaye şirketlerinin aldığı ve başarıyla çıkış yaptığı çok sayıda şirket var. Bir sistemde özel sermaye, risk sermayesi şirketleri, melek yatırımcıların hepsinin olması gerekir. Bu alanda bir girişimci ekosisteminin kurulması lazım.”

Haberin Devamı

Suya atlamış insana yatırım yapıyoruz

NUMAN Numanbayraktaroğlu 212 Capital Partners’ın yatırım kriterlerini şöyle özetledi:
· Yatırım yapacağımız şirket henüz fikir aşamasında olmamalı, şirket kurulmuş olmalı.
Yani fikrin sahibi suya atlamış olmalı.
· Ne kadar da az olsa tercihen şirketin bir cirosu olmalı.
· Öncelikli alanımız iletişim, bilgi ve teknoloji alanı.
· Şirketlerin çoğunluk hissesini almıyoruz, yönetimini şirketin sahiplerine bırakmak istiyoruz. Ağırlıklı olarak şirketin yüzde 20-30 hissesini alıyoruz. Özel sermaye şirketi gibi değiliz, daha sonra gerektikçe yatırım yapmaya devam edeceğiz. Ancak yüzde 50’yi geçmek istemiyoruz.

İyi bir fikri olan istifa edip kendi şirketini kursun

Haberin Devamı

UZUN yıllar Morgan Stanley ve Deutsche Bank’ta görev alan Ali Karabey, “İyi bir fiki olan yoğun iş yaşamı nedeniyle bunu uygulayamayanlara istifa etmelerini öneriyorum. İstifa edip fikrinizi hayata geçirin. Yeni bir iş nasılsa bulunabilir ama bu arada kendilerine en iyi şansı vermiş olacaklar. Türkiye’nin en büyük riski insanların risk almaktan korkması” dedi.

2023 hedefleri yeni fikirlerle yakalanacak

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) kamu ve özel sektörle birlikte fonların fonunun kurulması konusundaki çalışmaların Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin oluşmasında önemli gördüklerini söyleyen Ali Karabey, şöyle devam etti: “Çünkü bu alanda ciddi mesafe alınmasını sağlayabilir. Bu alanda başarılı olmuş ülkelere bakıldığında kamu fona koyduğu parayı şirketlerden hisse satışı yoluyla çıkış olduğunda almıyor, bu para yine fona kalıyor. Böyle fonun büyüklüğü sürekli olarak artıyor, bu da tabi başarı getiriyor. Hem özel sektörü teşvik eden, hem de girişimcilere fırsat veren bir sistem. Türkiye’nin 2023 hedefleri yeni girişimcilerle mümkün olabilir. Aslında Türkiye’deki beyin gücü dünya ile rekabet edebilir düzeyde. Bunun bilincinde olmak ona göre hareket etmek lazım. Yabancı şirketler niye buradan şirket alıyor, çünkü burada fikir var.”

Haberin Devamı

Büyük holdinglerin ilgisi artacak

YATIRIM yaptıkları şirketlerden halka açılma yoluyla çıkmanın da bir alternatif olduğunu kaydeden Numan Numanbayraktaroğlu şunları söyledi: “İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) bünyesinde faaliyet gösteren Gelişen İşletmeler Piyasası’nın (GİP) büyütülmesi çabaları bizi umutlandırıyor. Çıkış konusunda ana şirket sahibine satmak, halka açılmak ve farklı bir şirkete satmak gibi alternatiflerimiz olduğu halde en büyük risk yine de çıkış konusunda. Şu ana kadar yapılan satışlarda uluslararası fon şirketlerinin ağırlığı söz konusu ancak önümüzdeki dönemde Türkiye’deki büyük holdinglerin de büyüme potansiyeli gördükleri şirketlerin hisse aldıklarını göreceğiz. Bu durum bizi çıkış konusunda ve pazarın büyümesi konusunda umutlandırıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!