Teknogirişimciye 550 bin liralık destek geliyor

Güncelleme Tarihi:

Teknogirişimciye 550 bin liralık destek geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2012 00:00

TEKNOGİRİŞİM şirketlerine, ürünlerinin prototipini oluşturma ve ticarileştirme safhasında hibe desteği verileceğini açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Girişimcilerin, fikirden pazara kadar desteklenmesi gerekiyor. Toplam 550 bin liralık destek verilecek” dedi.

Haberin Devamı

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK aracılığıyla Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programı isimli yeni bir destek programı başlattıklarını açıkladı. Ergün, “Teknogirişim Sermayesi Desteği adıyla başlattığımız programın üçüncü aşamasında, TÜBİTAK ile birlikte hareket edeceğiz. Üçüncü aşamada, girişimcileri prototip oluşturma ve bunu ticarileştirme safhasına getiriyoruz. Burada da genel giderler dahil 550 bin lira hibe desteği vereceğiz” dedi.

İlk aşamada 100 bin

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından düzenlenen “10’uncu Teknoloji Ödülleri” töreninde konuşan Ergün, “Teknogirişim Sermayesi Desteği’inin üçüncü aşamasında, girişimcilerin kendilerine prototip oluşturma ve bunu ticarileştirme safhasına getirmesine destek oluyoruz. Fikirlerini sunanlar, onların fikirlerinden sonra fikri kabul edilenler, ‘Evet bu üretilebilir, teknolojiye dönüşür, ticarileşir’ diye görüklerimiz, hemen başlangıç şirketlerini kurduklarında, birinci aşamada 100 bin lira hibe desteği alıyor. Birinci aşama fikrin seçilmesi, ikinci aşama şirketin kurulması ve başlangıç sermayesi verilmesi, bir yıllık araştımanın ardından prototiplerin ortaya çıkmasını içeriyor. Üçüncü aşamada 500 bin artı genel giderlerle 550 bin liraya kadar destek alacak. Hemen onun programını başlatıyoruz.”

Haberin Devamı

Vergi muafiyeti olacak

Dördüncü safhanın da pazar safhası olduğunu belirten Ergün, şunları söyledi: “Pazarda bunlara kim ortak yapacak. Risk sermayesi şirketleri, yeni fonlar, bu teknoloji firmalarına yatırım yapanlar kimler olacak. Şu anda parlamentoda bir yasa tasarısı da bununla ilgili görüşülüyor, muhtemelen bugün bu yasa da bitmiş olacak. Onun içerisinde de girişim sermayesi şirketlerinin yatırım yapması ve bunun için fonlar oluşturulması teşvik ediliyor. Bu fonlara katılanlar ve teknoloji firmalarına yatırım yapanlar, fonlara yatırdıkları parayı başka gelirlerinden indirebilecekler ve o teknoloji firmalarından elde ettikleri kârı, bu kâr ne kadar yüksek olursa olsun, 5 yıl süreyle vergi muafiyetine sahip olacaklar. Bu da yeni teknoloji firmaları için önemli bir finans kaynağı haline gelecek. Biz de böylece genç kuşaklarımızı, teknoloji odaklı çalışma yapanları teşvik etmeye devam edeceğiz.”
Yükselen ülkeler arasında
Dünyanın içinden geçtiği sürecin ilginç gelişmelere sahne olduğunu belirten Nihat Ergün, “Bu çerçevede duraklayan, yıkılan ve yükselen ülkelerin bulunuyor. Biz Türkiye olarak yükselen ülkeler arasında yer alıyoruz. Teknoloji açısından da yükseliş trendindeyiz. Teknolojide bazı konulara geç kaldığımız düşünülebilir ama teknoloji geçmişi olmayan bir millet değiliz” dedi. Ergün, bundan 7-8 yıl önce Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 0.5’ini Ar-Ge’ye ayırdığını, şimdi yüzde 1’e yaklaştığını  anımsattı.

Haberin Devamı

‘Kariyer de yaparım çocuk da’ teknolojik gelişime engel değil


GİRİŞİMCİLİ-ĞİN ve yenilikçiliğin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Ergün şunları söyledi: “Genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Bunun da kıymetini bilelim. Bunu da kaybetmemeye çalışalım. Çoluk çocuk sahibi de olacağız. Kariyer de yaparım, çocuk da yaparım. Çoluk çocuğumuz da olacak ama teknolojimiz de olacak. Bunlar birbirini ortadan kaldıran şeyler değil. Bunu koruyan ülkeler önemli sıçramalar yapacaktır, göreceksiniz” dedi.

Yüksek katma değerli ürünler üretmeliyiz


TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, yürürlükteki çeşitli Ar-Ge teşvik düzenlemeleri arasındaki uyumsuzlukların giderilmesi ve uygulama safhasında karşılaşılan sorunların çözülebilmesi gerektiğini söyledi. Teknoloji ve inovasyonda yetkinliği artırmaya yönelik çalışmalarının ülkenin rekabet gücünün artması için, bu başarının elzem olduğu düşüncesinden kaynaklandığını bildiren Boyner şöyle devam etti: “Rekabetçilik yarışında bir sıçrama yapabilmek için de birçok ülkenin üretim gamında yer alan ürünlerle sınırlı kalmak yerine, teknolojik ve yüksek katma değerli ve özellikli ürünler üretmemiz gerekiyor.”

Haberin Devamı

10 şirket ödül aldı

*   Büyük ödül: Tuna Medikal 
*  Jüri özel ödülleri: TUSAŞ, ASELSAN ve FNSS
*  Büyük Ürün Ödülü: Teklas Kauçuk
*  Orta Ürün Ödülü: Meteksan Savunma Sanayii
*  Küçük Ürün Ödülü: LST Lazer
*  Mikro Ürün Ödülü: FİBERLAST
*  Büyük Süreç Ödülü: TRIODOR
*  Diğer Süreç Ödülü: Selektif Teknoloji

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!