Tekel'in sigaradaki pazar payı yüzde 40

Güncelleme Tarihi:

Tekelin sigaradaki pazar payı yüzde 40
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2006 10:45

Tekel'in, sigaradaki pazar payının yaklaşık yüzde 40'ına sahip olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın soru önergesine verdiği yazılı yanıtta, stokta bekleyen tütünlerin, zamanla fiziksel ve kimyasal özelliklerini kaybetmesi ve depolama maliyetleri nedeniyle ekonomik değerinin düştüğünü belirtti. Unakıtan, bu nedenle söz konusu tütünlerin, yurtdışındaki firmalara ihraç kaydıyla satışının yapıldığını kaydetti.

Yurtiçindeki ise Tekel'in sigara fabrikalarınca alınan tütünlerin fiyatının üstünde satış yapılmadığını ifade eden Unakıtan, “Satışa konu tütünlerin büyük kısmı işlenmiş tütünlerdir. Ancak satışlar sigara pazarının büyüklüğü oranında gerçekleşmektedir. Satışa konu destekleme tütünleri eski yıl ürünü tütünler olup, geleneksel pazarlarımızın dışındaki ülkelere satılmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

2005 ürün yılı için 50 bin 56 ton sözleşme izni verildiğine işaret eden Unakıtan, 156 bin 406 tütün üreticisiyle ancak 46 bin 914 ton tütün üretim ve alım-satım sözleşmesi yapıldığını bildirdi. Tekel'in 6 sigara fabrikasında üretilerek piyasaya arz edilen sigaraların pazar payının, yüzde 40 civarında olduğunu kaydeden Unakıtan, Tekel'in özelleştirme kapsam ve programından çıkarılmasının
ise düşünülmediğini ifade etti.

Bakan Unakıtan, Tekel'in elinde bulunan ve geçen yıllardan kalan tütün stokunun 343 milyon 613 bin 191 kilogram olduğunu bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!