Tekel dönemi bitti içkiye hücum

Güncelleme Tarihi:

Tekel dönemi bitti içkiye hücum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2001 00:00

Haberin Devamı

Alkollü içkilerde monopolü kaldıran düzenleme, çok sayıda yerli ve yabancı firmayı harekete geçirdi. Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay, Alman Teta'nın rakı üretimi için başvurduğunu açıklarken, UDV, Seagram gibi firmaların da Türkiye'de içki üretimi için geldiklerini belirtti.

TBMM'DE kabul edilen kanunla yüksek alkollü içkilerde liberalizasyona geçilmesi, özel sektör için yeni bir üretim alanı yarattı. Alkollü içkilerde monopole tamamıyla son veren bu düzenlemenin bu alanda büyük bir hareketlilik yaratacağını söyleyen Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay, daha şimdiden pek çok yatırımcının Türkiye'ye geldiğini açıkladı.

400 TRİLYONLUK PAZAR

Bira, şarap gibi düşük alkollü içkilerde monopolü kaldıran düzenlemeden sonra, çok sayıda yerli ve yabancı firmanın bu alana yatırım için kendilerine başvurduğunu hatırlatan Mehmet Akbay, yüksek alkollü içkilerde de liberalizasyon getiren yeni kanunla, özel sektörde büyük bir hareketlenme beklediğini söyledi. ‘‘Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından, Türkiye'de üretim ya da bize ortaklık için gelecek firmalarla masaya oturuz’’ diyen Akbay'ın verdiği bilgiye göre, daha şimdiden Almanya'da rakı üreten Teta isimli bir firma Türkiye'de serbest bölgede üretim için Tekel'e başvurdu. Bunun yanı sıra UDV (United Distillers and Vinters), Seagram gibi firmaların da viski ve diğer alkollü içki üretimi için geldiklerini, Fransız Ternorikan'ın da anasonlu içki üretimi ile ilgilendiğini açıklayan Akbay, bu konuda şunları söyledi:

‘‘Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından bu taleplerin ne kadarı hálá geçerli, kimler hangi alanda yatırım istiyor bunlara bakacağız. Ancak ben yoğun bir ilgi bekliyorum. Tekel'in 2000 yılındaki cirosu 2.2 katrilyon lira. Bunun 400 trilyon liralık bölümü alkollü içkiden geldi. Burada da ağırlık rakıda. Adım adım, kontrollü biçimde alkollü içki alanını monopol halinden çıkardık. Bu alanda da liberalizasyon dönemi başlıyor. Kanunla yılda 1 milyon litrelik üretim sınırı getirilmesiyle, bu alana daha güçlü firmalar girecek. Aynı şekilde sermayenin yüzde 51'i veya daha yüksek bölümü Tekel'de kalmak kaydıyla, bizim işletmelerimizyerli ve yabancı kuruluşlarla ortaklıklara dönüştürülebilecek. Bunların hepsi önemli düzenlemeler.’’

Son söz Bakanlar Kurulu'nun

BAKANLAR Kurulu, ispirto, ispirtolu içki, bira ve şarap üretecek fabrikaların taşıması gereken teknik şartları, kurulmaları, işletilmeleri ve denetlenmeleri ile Tekel Genel Müdürlüğü tarafından satışı yapılan ürünlerin fiyatlandırılmasına ilişkin esasları ayrıca belirleyecek.

Yeni düzenleme çerçevesinde öğrenci yurtları, spor kulüpleri, her türlü öğretim ve eğitim kurumu, kahvehane, kıraathane, pastahane, bezik ve briç salonlarına alkollü içki satışı için ruhsat verilmeyecek. Akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında ise yüzde 5 alkolden fazla içeren içkilerin satışı yasak olacak. Bira ve şarap dahil her çeşit alkollü içkinin televizyon, kablolu yayın, radyo ve kamu yayın araçlarıyla reklamı yapılamayacak. 18 yaşından küçüklere de alkollü içki satılamayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!