Tekel bitti, ‘alo’da Türk Telekom’a 32 rakip geliyor

Güncelleme Tarihi:

Tekel bitti, ‘alo’da Türk Telekom’a 32 rakip geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2004 01:26

Telekomünikasyon Kurumu, (TK) 1 Ocak 2004 tarihi itibariyle ses tekeli sona eren Türk Telekom’a rakip olacak şirketleri belirledi. 56 şirketin başvurusunu değerlendiren TK, 32 şirkete uzak mesafe telefon hizmeti işletmeciliği lisansı vermeye karar verdi.

Hürriyet’in ele geçirdiği lisans verilecek şirketlerin isimlerini bugün kamuoyuna açıklayacak olan TK, 9 Mayıs’ta yapılacak bir törenle şirketlere lisanslarını teslim edecek.

TK yetkililerinin Türk telekomünikasyon tarihinin dönem noktası olarak değerlendirdiği, özel sektör aracılığıyla alo hizmeti şirketlerin lisanlarını almasının ardından devreye girecek.

Şirketler maksimum 18 ay belli bir bedel karşılığında Telekom’un altyapısını kullanacak. En büyük yatırım gerektiren ve kodsuz aramayı sağlayan A tipi lisans için 9 şirket, kısa kodlu aramaları sağlayan B tipi lisans için 18 şirket ve uzun kodlu aramaları sağlayan C tipi lisans için 9 şirket yetkilendirilecek. Şirketler A tipi için 405 milyar lira, B tipi için 180 milyar lira ve C tipi için 90 milyar lira lisans bedeli ödeyecekler. A tipi lisansa sahip olan şirket B ve C tipi işlemecilik yapabilecek. B tipi lisans sahibi şirket C tipi işletmecilik de yapabilecek ancak C tipi lisansa sahip şirket sadece C tipi işletmecilik yapabilecek.

UCUZ VE KALİTELİ

Telefon görüşmelerinin özel sektör tarafından yapılmasının ortaya çıkaracağı rekabet ortamı tüketiciye çok daha fazla çeşit hizmeti arasında çok daha kalitelisini ve çok daha ucuza seçme imkanı getirecek. Serbest piyasa koşullarında şirketler müşteri memnuniyetini sağlayabilmek için en uygun koşulları yaratmaya çalışacak. Ayrıca TK’da oluşturulan Tüketici İlişleri Şikayet Merkezi tarafından şirketler kontrol altında tutulacak.

Telefon işletmeciliği lisansı alanlar

A TİPİ:
Doğan İletişim, Superonline, Koç.Net Eser Telekomünikasyon, Deltatakom, Sabancı Telekom, ELKOM, Borusan Telekom, Global İletişim.

B TİPİ: Atlas On Line, Mor-Tel, E Teknoloji, Netone, NET-TEL, MEGA, Net İletişim, NETSAT, INKO, LDTS, Netline, ATİ, AKCELL, SFT, GİSAD, VİANET, European Telekomünikasyon, Turkonet.

C TİPİ: Üniversal Telekom, TSM, Tektel, Kaya Telekom, ENVO Grup, Televersal, Kom-Tel, Telekom İletişim, Pro-con.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!