‘Tek haneli enflasyon zor ama imkânsız değil’

Güncelleme Tarihi:

‘Tek haneli enflasyon zor ama imkânsız değil’
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2024 07:00

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, ekonomi yönetiminin uyguladığı dezenflasyon programının üretim ve ihracat tarafında baskı oluşturduğunu belirterek, “Ancak şunu da biliyoruz ki, bugün bu fedakârlıklara katlanmazsak, enflasyonu düşürmemiz çok zor. Enflasyonla mücadelede, kamu ve özel tüm kesimler üzerimize düşeni eksiksiz yapmak zorundayız. Enflasyonun kalıcı olarak tek haneye indirilmesi zor ama imkânsız değildir. Öncelikle hepimizin buna inanması gerekiyor. Türkiye nasıl ki, enflasyonu 2002’deki yüzde 45 seviyesinden 2004’te yüzde 10’a ve sonra da yüzde 10’un altına indirdiyse, bugünkü yüksek enflasyonun da iki yıl içinde hedeflendiği şekilde tek haneye indirilmesi mümkündür” dedi.

Haberin Devamı

TURİZM GELİRLERİ TOPARLAYACAK

İTO’dan yapılan açıklamaya göre, Avdagiç,  İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın konuk olduğu İTO’nun mart ayı Meclis toplantısında değerlendirmelerde bulundu. “Yabancı yatırımcının Türkiye’nin uyguladığı dezenflasyon programının süreceğine olan inancı seçimlerin ardından daha da pekişecektir ve diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından da not artışları gelecektir” mesajını veren Şekib Avdagiç, Kasım 2023’te 50 milyar dolar sınırının altına inen ve aralıkta 45 milyar dolar bandına düşen 12 aylık cari açığın, önümüzdeki aylarda 40 milyar doların da altına inmesini beklediklerini de vurgulayarak, “Cari açığın azalması, döviz talebini aşağı çekerken, dış kırılganlıkların da azalmasına yol açacaktır. Yaz aylarıyla birlikte turizm geliriyle beraber Türkiye’nin yeniden cari fazla verir konuma ulaşacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘HAZİRANDA GRİ LİSTEDEN ÇIKACAĞIZ’

İÇİŞLERİ Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye’nin gri listeden çıkması için bakanlık olarak yapılması gereken her şeyi yaptıklarını belirtti. Yerlikaya, göreve geldiklerinde gri listenin 40 alt parametresinden dördünün kalmış olduğunu ve görev süresi içerisinde Bakanlığı ilgilendiren üç parametreyi tamamladıklarını kaydetti. Yerlikaya, “Nisanda, mayısın ilk haftalarında komisyon Türkiye’ye gelecek, son değerlendirmesini yapacak ve haziranın ilk haftasında da gri listeden çıkacağımızı ümit ediyoruz, çünkü yapmamız gereken her şeyi yaptık” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!