Tek çıkış yurtdışı

Güncelleme Tarihi:

Tek çıkış yurtdışı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2015 01:44

Türkiye’de ormanlardan elde edilen hammadde fiyatının Rusya ve ABD gibi ülkelerden 2-3 kat daha fazla olması yatırımları da yurtdışına kaydırdı. Kastamonu Entegre Ağaç Grubu Başkanı Haluk Yıldız, şirketin yurtdışı cirosunun kısa vadede yüzde 50’ye ulaşacağını söyledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de doğal ormanlardan temin edilen odun hammaddesinin Avrupa’daki fiyatların iki misli, Rusya, Ukrayna ve Amerika gibi ülkelerden ise üç kat daha pahalı olduğunu ifade eden Kastamonu Entegre Ağaç Grubu Başkanı Haluk Yıldız, sektördeki Türk üreticilerin Avrupalı üreticilere göre dezavantajlı bir konumda olduklarını söyledi. Yıldız, “Yerli sanayici zor durumda. Biz de 1998’de yurtdışına açıldık. Son 3 yılda Romanya ve Rusya yatırımlarımızla dünya sıralamalarını değiştirdik. Yurtdışında yapacağımız yatırımlarla dünyada beşinci sıraya yükselmek istiyoruz. Şu anda ciromuzda yurtdışı yatırımların payı yüzde 35, ancak 4 yıl içinde yüzde 50’ye çıkarmak istiyoruz” dedi.

Dünyanın en büyük 5 firmasında biri olmak için 700 milyon dolar daha ciro yapmaları gerektiği bilgisini veren Yıldız, “Aynı miktarda bir yatırımla bu ciroları yakalayıp hedefimize ulaşabiliriz. Kısa zamanda ilk 5 firmadan biri olacağımıza inanıyoruz” dedi. Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi’nin, Hayat Holding çatısı altında 1969 yılında, ağaç bazlı panel sektöründe üretim yapmak üzere İstanbul’da kurulduğunu söyleyen Yıldız, “Firma, ilk tesisi olan Yonga Levha Fabrikası ile 1971’de Kastamonu’da üretime başladı. Bugün, mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu, yonga levha, yongalam, MDF, medelam, laminat parke, kapı paneli, parlak levha, tezgah ve bunlarla ilgili muhtelif katma değerli ürün üretiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

13 ÜRETİM TESİSİ

Tek çıkış yurtdışı

Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi’nin Türkiye’de Gebze, Kastamonu, Balıkesir, Samsun, Tarsus ve Adana’da yurtdışında ise Bulgaristan, Romanya, Rusya ve Bosna Hersek’te üretim tesisleri bulunduğunun altını çizen Yıldız, “10 lokasyonda 13 üretim tesisine sahibiz. 2014 sonu itibariyle, yıllık 2 milyon metreküp MDF, 2.55 milyon metreküp yonga levha, 60 milyon metreküp laminat parke ve 19.5 milyon adet kapı paneli ile toplamda 4.55 milyon metreküp ahşap levha üretimi kapasitemiz var. 2014’te 440 milyon doları yurtdışında olmak üzere 1.2 milyar dolar ciro gerçekleştirdik. 77 ülkeye ihracat yapıyoruz. 100 milyon doları aşan ihracatımızla sektör ihracatının yüzde 35’ini gerçekleştiriyoruz. Buna yurtdışı tesislerden satışlar dahil değil” dedi.

Haberin Devamı

Yatırım yapmadan ilk 50’ye girdik

ŞİRKETİN İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) düzenlediği ilk 500 sanayi şirket sıralamasında, 45’inci sırada yer aldığını söyleyen Haluk Yıldız, geçen yıl şirket içinde yaşadıkları bir durumu paylaştı: “Çalışanlara ‘Bu yıl İSO sıralamasında galiba ilk 50’de olamayacağız’ diye bir yazı yazdım. Çünkü Türkiye’de hiç yatırım yapmamıştık. Sonuçlar açıklanınca 45’inci sırada olduğumuzu gördük.”

Yatırımlar devam ediyor

HALUK Yıldız, “Rusya’da devreye aldığımız MDF tesisi ile dünyada sekizinciliği yakaladık. Tataristan’da, Avrupa’nın en büyük kapasiteli Alabuga MDF tesisini açtık. Aynı lokasyona, ikinci MDF tesisi yatırımına başlandı. 28 Kaluga Ludinova SEZ bölgesinde, 200 milyon dolarlık yatırımla dünyanın en büyük yonga levha üretim tesisinin temeli atıldı” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!