TEFE ve TÜFE nedir? TEFE - TÜFE nasıl hesaplanır?

Güncelleme Tarihi:

TEFE ve TÜFE nedir TEFE - TÜFE nasıl hesaplanır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2020 22:37

Enflasyon rakamları baz alınarak hesaplanan kira artış oranları belli oldu. Enflasyon ve kira artış oranlarının belli olmasıyla gündeme gelen TEFE ve TÜFE terimleri, vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. TÜİK tarafından ortaya çıkarılan TEFE ve TÜFE aylık ve yıllık olarak hesaplanıyor. Peki, TEFE ve TÜFE nedir? TEFE TÜFE nasıl hesaplanır? İşte, ekonomi hakkında bilgiler veren TEFE- TÜFE verileri hakkında ayrıntılar.

Haberin Devamı

TÜFE (Tüketici fiyatları endeksi) enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından gündemde yer alan konu başlıklarından oluyor. TÜFE'nin yorumlanabilmesi için temel bir dönemin ve karşılaştırılmak istenen dönemin belirlenmesi gerekiyor. TEFE ise gayrimenkul sektöründe ve Türkiye’de ekonominin temel göstergesi sayılabiliyor. Peki, TEFE ve TÜFE nasıl hesaplanır? işte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.

TÜFE VE TEFE NEDİR?

TÜFE (Tüketici fiyatları endeksi) tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür. Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır. TÜFE, İstatistik bilimindeki indeks sayılar ile hesaplanır. Belli bir yıl seçilir ve bu yıl temel yıl kabul edilir. , Karşılaştırılan dönemler arasındaki toplam ya da fark, belirli bir gelire sahip olan bireyin satın alma gücünün azalıp azalmadığını gösterecektir.

Haberin Devamı

Toptan Eşya Fiyat Endeksi’nin kısaltılışı olan TEFE Türkiye İstatistik Kurumu tarafından (TÜİK) hesaplanmaktadır. Toptan Eşya Fiyat Endeksi. Değişimi aylık ya da yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılır. 2005 yılından itibaren Devlet İstatistik Enstitüsü DİE, Toptan Eşya Fiyat Endeksi'nin yerine Üretici Fiyat endeksi ÜFE'yi kullanmaya başlamıştır.

TÜFE VE TEFE NASIL HESAPLANIR?

TÜFE yani Tüketici Fiyat Endeksi hesaplamaları, ülke genelindeki tüketim mallarını kapsıyor. Gıda ürünlerinden ender tüketilen mallara ve sosyal harcamalara kadar her şeş TÜFE kapsamında değerlendiriliyor. Hesaplama yapmak için ise belli bir dönemin baz alınması gerekmektedir. TÜFE hesaplamalarında istatistik verilerinden yararlanılır.

TEFE hesaplamalarında ise ekonomik çalışma alanları ve sanayi kolların olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. TEFE’de ürün rafa gelmeden önceki fiyatı hesaplanmaktadır. TEFE’deki artışlar kısa bir süre sonra TÜFE’de de artışları meydana getirmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!