TBV: İnternet insan hakkıdır BTK, kara liste işini bıraksın

Güncelleme Tarihi:

TBV: İnternet insan hakkıdır BTK, kara liste işini bıraksın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2011 00:00

Ağustos ayında uygulamaya konulacak olan “İnternetin Güvenli Kullanımı” yönetmeliğini eleştiren Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu hizmetin sunulmasında ana unsur değil denetleyici birim olması gerek. İnternete erişim insan hakkıdır” dedi.

Haberin Devamı

Kara ve beyaz liste
Eczacıbaşı, kamuoyunda sansür eleştirilerinin yönetildiği yönetmeliği değerlendirerek, şöyle konuştu: “Amerika’da ‘demokratik bir toplumda serbest toplumsal fikir alışverişinin sağlayacağı toplumsal yarar, internete sansürün sağlayacağı toplumsal yararla karşılaştırılamayacak kadar önemlidir’ algısı var. İnternet Servis Sağlayıcıların (İSS) güvenli internet hizmetini kullanıcalara ücretsiz vermesi pozitif bir adım. Ancak BTK burada ana unsur değil denetçi olmalı. Kararda belirtilen şekilde BTK’nın güvenli internet için belirlenen profillerin içeriklerini belirleme; bu noktada kara veya beyaz liste oluşturması noktasında ana rolü üstlenmesi düzenleyici otoritenin çağdaş işlevleriyle bağdaşmamakta.”
İSS’ler serbest olmalı
Bu listeler konusunda bazı çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizen Eczacıbaşı, şunları söyledi: “Kara liste oluşturma ve profillerin içeriklerini belirleme konusunda İSS’ler serbest bırakılmalı, İSS’ler kara listelerini oluştururken devletin ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının, akademinin görüşlerini almalı. Devlet yalnızca erişimi mahkeme kararıyla engellenmiş olan sitelerin kara listede yer alması konusunda İSS’lere bildirimde bulunmalı ve zorunluluk getirmelidir. Bunun dışındaki sitelerin kara veya beyaz listede yer almasına ilişkin ancak tavsiye niteliğinde İSS’lere bildirimde bulunabilmelidir.”

Haberin Devamı

‘İnternetime dokunma’ yürüyüşü yapılacak

22 Ağustos’ta BTK’nın internete 4 farklı filtre getireceğinin ortaya çıkmasının ardından BTK Başkanı Tayfun Acarer, eleştirileri kabul etmeyerek herhangi yeni bir engellemenin kullanıcılara getirilmeyeceğini açıklamıştı. Ancak bu açıklamayı yeterli görmeyen yüzbinlerce internet kullanıcısı Facebook ve Twitter’dan sesini duyurmaya başladı. “İnternetime dokunma!” başlığı altında BTK’nın filtrelerine karşı çıkan kullanıcıların oluşturduğu yaklaşık 458 bin kişilik Facebook grubuna (haberin hazırlandığı saat 10:40 itibariyle) katılanların sayısı da her geçen dakika artıyor. Protestolar Türkiye’nin çeşitli illerinde 15 Mayıs saat 14:00’te gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Anahtar kelimeler riskli

KULLANICILARIN kara ve beyaz listeleri değiştirme, filtreleme uygulamasını seçen kullanıcıların istedikleri siteleri kara listeye istedikleri siteyi beyaz listeye aldırma özgürlüklerinin tanınması gerektiğini anlatan Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı, “BTK’nın İSS’le anahtar kelime göndermesi de gündemde. Burada dikkat edilmesi gereken husus ortada yasal dayanağı bulunmayan; herhangi bir idari ve yargı kararı olmadan, tamamen erişim ve yer sağlayıcıların tasarrufları ve yorumları neticesinde bir çok sitenin erişiminin engellenmesi riskidir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!