Taylor'ın Ankara temasları sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Taylorın Ankara temasları sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2002 11:39

Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, ABD Hazine Müstaşarı John Taylor'ı makamında kabul ederek yaklaşık 1 saat görüştü. Taylor, daha sonra Başbakan Yardımcısı Özkan, Hazine yetkilileri ve bazı milletvekillerini ziyaret etti.

Bakan Karakoyunlu, kabulün ardından yaptığı açıklamada, ABD Hazine Müsteşarıyla Türkiye ekonomisinin genel durumu üzerinde görüş alış verişinde bulunduklarını ifade etti.

Karakoyunlu bu arada, yeni hazırlanan özelleştirme yasa taslağının Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na sunulacağını, yeni yasa çerçevesinde Özelleştirme İdaresi'nin 3 yıl sonra kendini feshedeceğini vurguladı.

Karakoyunlu, ABD Hazine Müsteşarı Taylor ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirirken, Müsteşara "ekonominin iyi istikamette gittiğini, Türk ekonomisinin finansal sorunlarının çözümüne ilişkin görüş ve önerileri üzerindeki tartışmaları" özetlediğini kaydetti.

Daha çok üretim sektörü üzerinde durduklarını, finansal desteğin istenilen etkinliği sağladığını da Müsteşara ifade ettiğini vurgulayan Karakoyunlu, şöyle devam etti:

"ABD Hazine Müsteşarına ekonomideki gidişin olumlu olduğunu, ancak doların karşısında Türkiye'nin çok önemli bir durumla karşı karşıya olduğunu ifade ettim. TL'nin değer kazanması, ihracatımızla ilgili ileride sorun yaratabilir, bunun iyi ve disiplinli bir şekilde kontrol edilmesi gerekir dedim."

ABD Hazine Müstaşarının da bu endişeleri paylaştığına işaret eden Karakoyunlu, dün İstanbul'da finans sektörü temsilcileri ve sanayici ve işadamlarının, Müsteşar Taylor'a aynı kaygıları aktardığını belirtti.

YENİ ÖZELLEŞTİRME YASASI

Yeni hazırlanan özelleştirme yasasının içeriği konusunda da ABD'li Müstaşara bilgi verdiğini belirten Karakoyunlu, yasa taslağının, bir brifing notuyla birlikte Pazartesi günü Bakanlar Kuruluna sunulacağınıkaydetti.

Karakoyunlu, soru üzerine, mevcut 4046 sayılı kanunun özelleştirmeidaresini geçici bir teşkilat olarak kabul ettiğini hatırlatarak, eskiyasada Özelleştirme İdaresinin tasfiyesiyle ilgili zamanın belirlenmediğini, yeni yasadaki düzenlemede ise Özelleştirme İdaresinin geçici bir kurul olduğu ve sadece özelleştirmeleri gerçekleştirmeye yetecek kadar dönemi olduğunun vurgulandığını anlattı.

Bu dönemin 3 yıllık bir dönem olduğuna işaret eden Bakan Karakoyunlu, şunları kaydetti:

"15 yılda çok başarılı bir özelleştirme yaptığımızı söylemek mümkün değil. Önümüzdeki 3 yıl içinde, şu anda özelleştirme kapsamında bulunan kuruluşların tamamının özelleştirilmesine ilişkin zamanın yeteceğine inanıyorum ve 3 yıllık bir teşkilat düşünüyorum. Teşkilat 3 yıl sonra kendini feshedecektir."

TAYLOR-HAZİNE GÖRÜŞMESİ ABD Hazine Müsteşarı John Taylor, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ile biraraya geldi.

Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye ekonomisinin genel bir değerlendirmesi yapılırken, mevcut ekonomik programın uygulama sürecine yönelik olarak görüş alışverişinde bulunuldu.

Görüşmede, Hazine Müsteşarlığı'nın iç ve dış borçlanma strtejisi ile Türkiye ve ABD Hazineleri arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve bilgi alışverişinin artırılmasının önemi ele alındı.

Görüşmede ayrıca, Türkiye ve ABD`nin de üyesi bulundukları G-20 platformu kapsamındaki konular ile uluslararası alanda terörizmin beslendiği finansman kaynaklarının kurutulması konusuna da değinildi.


BAZI MİLLETVEKİLLERİ İLE ÖĞLE YEMEĞİ

ABD Hazine Müsteşarı John Taylor, öğle yemeğinde bazı milletvekilleri ile biraraya geldi.

ABD Büyükelçiliği'nin Ticaret Ataşesi'nin konutunda verilen öğle yemeğine John Taylor'un yanı sıra ABD Ekonomi ve Ticaret Ataşeliği'ndeki yetkililer ile aralarında Nesrin Nas, Birkan Erdal, Ertuğrul Kumcuoğlu ve Ufuk Söylemez'in de bulunduğu bazı milletvekilleri de katıldı.

Bu arada John Taylor, yemekten önce de Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ile yaklaşık 1 saat görüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!