Tavuktan kazandığıyla kırmızı ete girdi, 800 milyon liraya uzanacak

Güncelleme Tarihi:

Tavuktan kazandığıyla kırmızı ete girdi, 800 milyon liraya uzanacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2009 00:00

41 yıldır sadece beyaz et üretimi yapan Banvit, kırmızı ete 45 milyon dolar yatırdı. Kırmızı et sektöründeki açığı gördüklerini belirten Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, “Tavuktan kazandığımızı kırmızı ete yatırarak, ambalajlı tüketimini artırmayı hedefliyoruz” dedi.

BEYAZ et sektöründe 41 yıldır faaliyet gösteren Banvit, 45 milyon dolar yatırım yaparak ‘Banvit Kırmızı’ markasıyla kırmızı et sektöründe de iddiasını ortaya koydu. Beyaz et sektöründe oluşturdukları ambalajlı tüketim bilincini kırmızı ete de aktarmayı amaçlayan Banvit, 635 milyon TL’lik cirosunu da bu yılın sonunda 750-800 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyor. Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, tavuktan kazandıklarını kırmızı ete yatıracaklarını belirterek, “Kırmızı ette ciddi bir potansiyel görerek, bu alandaki açığı doldurmak için pazara girdik. Hedefimiz Türkiye’deki ambalajlı et tüketimini artırmak” dedi.

Sektörde açık gördü

Kırmızı et sektöründe bir açık gördüklerini vurgulayan Görener, kırmızı et sektörüne giriş nedenlerini şöyle anlattı: “Beyaz et her zaman kırmızı etle mukayese ediliyor. Tavuk fiyatları düştüğü zaman kırmızı et de düşüyor, yükseldiğinde o da yükseliyor. Kırmızı et pazarına girmemizin üç ana sebebi var. Kırmızı et pazarının ufak parçacıklara ayrılmış olduğunu gördük. Ürün verdiğimiz perakende zincirleri ‘bize et tedarik edin’ dedi. Banvit zaten ülkenin her tarafına yayılmış durumda. Her ilde depomuz var. Bu depoları kullanmak ve orada bir sinerji yaratmak istedik.”

70 milyon dolar

Şu ana kadar kırmızı ete 45 milyon dolar yatırım yaptıklarını aktaran Görener, toplam maliyetin 70 milyon doları bulacağını ifade etti. Beyaz etten kazandıklarıyla kırmızı ette büyüyeceklerini dile getiren Görener, hedefleri hakkında şu bilgileri verdi: “Şu anda 20 bin baş hayvanımız var. Bunu ilerleyen dönemlerde kademeli olarak 50 bin başa yükseltmeyi hedefliyoruz. Böylece yıllık 12 bin ton kırmızı et üreterek Türkiye’deki kırmızı et pazarının yüzde 2’sine ulaşmayı hedefliyoruz. Şu anda binde 9 olan pazar payımızı yıl sonuna kadar yüzde 1’e ulaştıracağız. Kırmızı et pazarında daha temkinli ilerleyeceğiz ve uzun vadeli planlar yapacağız. Banvit’in toplam cirosunda yüzde 5 olan kırmızı etin payını da yüzde 20’ye ulaştırmayı hedefliyoruz.”

Metan gazından elektrik üretecek

BANVİT’in biyogazla ilgili de çalışmaları olduğunu söyleyen Ömer Görener, “Haftada 1500 büyük baş hayvan kesimi yapıyoruz. Hayvanların dışkılarından elde edilen metan gazından elektrik üretmeyi planlıyoruz. Bu projeye 6 milyon Euro yatırım yapacağız. Bu rakamın 5 milyon Euro’sunu Türkiye Sınai Kalkınma Bankası kredisiyle karşılayacağız. Bu yatırım, Türkiye’de metan gazından elektrik üretilecek ‘ilk’ proje olacak” diye konuştu.

Ambalajlı tüketim

GÖRENER, amaçlarının kırmızı et sektöründe de ambalajlı tüketim bilinci oluşturmak olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Biz yıllardır ambalajlı ürün alımı için bastırıyorduk. Kuş gribi öncesinde sektörde yüzde 85 dökme satılıyordu. Kuş gribi sonrasında yüzde 80 ambalajlı ürün satılmaya başlandı. Ambalajlı tüketim şu anda yüzde 75 seviyesinde. Kırmızı ette de ambalajlı tüketimi artırmayı hedefliyoruz. Paket et tüketimi hâlâ yüzde 1 civarında.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!