Tavukçulara ikinci büyük darbe bankalardan geldi

Güncelleme Tarihi:

Tavukçulara ikinci büyük darbe bankalardan geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2005 00:00

ASO Başkanı Zafer Çağlayan, tavukçuluk sektöründeki firmaların üretimi durdurma aşamasına geldiklerini belirterek, bankaların tavukçuluk sektörüne açtığı kredileri geri çağırdığını savundu. Çağlayan, hükümet ve bankacılık sektörü temsilcilerine yazdığı mektupla, sektördeki firmaların mali yükümlülüklerinin ertelenmesi ve kredi olanaklarıyla ilgili düzenleme yapılmasını istedi.

ANKARA Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, tavukçuluk sektörünün üretimi durdurma aşamasına geldiğine dikkat çekerek, bankaların sektördeki kredileri geri çağırdığını öne sürdü. Çağlayan, hükümete ve bankacılık sektörü temsilcilerine mektup göndererek, sektördeki firmaların mali yükümlülüklerinin ertelenmesi ve kredi olanaklarıyla ilgili düzenleme yapılmasını istedi. Çağlayan, ‘Bu önlemlerin ivedilikle alınmaması durumunda önemli bir sektörümüz yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak, işsizler ordusuna yeni milyonlar eklenecektir’ uyarısında bulundu.

MEKTUP GÖNDERDİ:

Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tarım Bakanı Mehdi Eker, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ve Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince’ye mektup göndererek, kuş gribi nedeniyle sıkıntıya giren tavukçuluk sektörüne bir darbenin de bankacılık sektörü tarafından vurulmamasını istedi. Çağlayan, mektubunda, Manyas’ta ortaya çıkan kuş gribinin, 2001 krizinden daha ağırının tavukçuluk sektöründe yaşanmasına neden olduğuna dikkat çekerek, şöyle dedi: ‘Sektör yem üretiminden, yumurta ve tavuk üretimi ve kesimi yapılan entegrelere, entegrelerden dağıtım yapan şirketlere kadar uzanan bir silsile içinde zor bir dönem yaşamaktadır. Üzücü olan bu zor dönemi yaşayan reel sektöre, temel kazanç kapısı reel sektör olan mali kurumların hemen sırtlarını dönmüş olmalıdır. Daha ne olduğu belli olmadan, bundan 10 gün önce kredi kullandırabilmek için üyelerimizin kapılarını aşındıran bazı bankalar kredi limitlerini kapatmışlar ve kredileri geri çağırmaya başlamışlardır.’

ÜRETİM DURUYOR:

Çağlayan, sektörde yer alan üyelerle yaptıkları görüşmelerde, firmaların üretimi durdurma aşamasına geldiğinin ortaya çıktığını bildirdi. ‘Örneğin 1500’den fazla işçi çalıştıran ve yüzlerce ton stoğu olan bir firmamız işçi çıkarmak için kıdem tazminatı finansmanı arayışına girdiğini belirtmiştir. Firmalar, büyük bir bölümünü yurtdışından ithal ettikleri civcivlerini boğmaya, damızlık tavuklarını kesmeye başlamışlardır’ dedi. Zafer Çağlayan, tavukçuluk sektöründe üretimde bugün yaşanan bir kesintinin, ‘durum normale döndüğünde tüktecinin tavuk etine, yumurtaya bugünkü fiyatının çok üstünde bir bedel ödeyerek ulaşabilmesi’ anlamı taşıdığı uyarısında bulundu.

3 MİLYAR DOLAR GİDER:

ASO Başkanı tavukçuluk sektörü için acil önlemlerin alınmaması durumunda, ülke ekonomisine yıllık 2.5-3 milyar dolarlık katkının yok olacağını, bu sektörde çalışan 2 milyona yakın çalışanın işlerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını bildirdi. Hükümetin olayı ciddiyetle ele almasını olumlu karşıladıklarını ifade eden Çağlayan, sektöre yönelik olarak şu taleplerde bulundu: ‘Üretimi daraltmak zorunda kalarak gelir-gider dengesi noktasında sıkıntı yaşayan şirketlerin yasal ve mali yükümlülükleri durum iyice aydınlanana ve normalleşene kadar geçici bir süre için ertelenmeli. Mali sistem, işletmelere iyi niyetle yaklaşmalı ve gerekiyorsa tekrar finansman olanağı sağlanmalı. Bu şirketlerle alacak-verecek ilişkisi içinde olan tarafların borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda anlayışlı olmaları sağlanmalı.’

AB’ye Nisan 2006’dan önce piliç satamayız

BANVİT Genel Müdürü Ömer Görener, kuş gribi virüsü ile ilgili olarak ‘Kanatlılarda görülen ve ölümcül olan H5N1 virüsünün Türkiye’de kontrol altındadır. Tek bir yerde ve serbest olarak dolaşan ve tek bir hindi sürüsünde ortaya çıkmıştır’ dedi. H5N1 virüsünün kesinleşmesi ile birlikte üreticilerin yapacakları ve AB’nin karantina uygulamasına ilişkin önlemlere de değinen Görener, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Acil eylem planına sahip olan Türkiye’de karantina süresi 21 gündür. Kanatlı ve kanatlı ürünlerin, uluslararası salgınlar teşkilatı (OIE) kriterlerine göre karantina süresi 90 gündür. Bu sürenin sonunda serbest bırakılır. Dolayısıyla AB’nin olası bir izinle Nisan 2006’dan sonra AB’ye piliç eti gönderebileceğimizi tahmin etmekteyim. H5N1 sadece kanatlılar arasında ölümcüldür. Çok yoğun enfekte sürülerle uğraşan korumasız insanlarda görülmektedir.’

Türkiye’ye yardım teklifi yağıyor

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı, kuş gribi ile ilgili olarak, AB referans laboratuvarınca Türkiye’deki virüsün inflüenza A subtype H5N1 olduğunun da teyit edildiğini bildirdi. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, AB Komisyonu, FAO (Dünya Gıda ve Tarım Örgütü) ve Dünya Bankası gibi kuruluşların sürekli işbirliği ve yardım teklif ettiği, ancak bu aşamada ihtiyaç duyulmadığından yardım talebinde bulunulmadığı kaydedildi. Halen hayvanlarını itlaf ettirmemekte direnen vatandaşlar olduğuna da işaret edilen açıklamada, hayvanlarını görevlilere teslim etmeyenler hakkında, Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu’nun 18 ve 19. maddelerine göre cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacağı uyarısında bulunuldu. Bakanlık, kuş gribi olayının tespit edildiğinden bugüne kadar yörede 7 bin 626 adet kanatlının itlaf edildiğini, tazminat için ayrılan kaynağın da 100 bin YTL’ye yükseltildiğini bildirdi. Manyas ilçesinde oluşturulan fiyat tespit komisyonunun belirlediği fiyatlara göre, öldürülen her bir hindi palazı için 22.50 YTL, anaç hindi için 30 YTL, tavuk, ördek ve güvercin için 5’er YTL, kaz için 20 YTL tazminat ödeneceği belirtildi. Açıklamada, tazminat ödemeleri için ayrılan kaynağın 40 bin YTL artırılarak 100 bin YTL’ye yükseltildiği, ayrıca İl Özel İdaresi bütçesinden mücadelede kullanılmak üzere 30 bin YTL’nin Manyas Köylere Hizmet Götürme Birliği hesabına aktarıldığı kaydedildi. Dün itibariyle yeni vaka bildiriminin olmadığı da bildirildi.

Beyaz et sektöründe işsizlik sinyali

BALIKESİR’
in Manyas İlçesi’nde görülen kuş gribinden sonra, beyaz et tüketiminde yüzde 60’a varan düşüş olduğu açıklandı. Günde ortalama 350 bin kanatlı hayvanın kesilip, işlendiği Bandırma’da, Kuş Gribi’nin ortaya çıkmasıyla bu rakam 150 bine düştü. Şeker Piliç Genel Müdürü Betül Demirel, bu sektörde, direkt veya endirek toplam 2 milyon 800 bin kişinin çalıştığını açıkladı. Tavuk etine olan azalmanın endişe verici olduğunu açıklayan Demirel, ‘İthalat bitti. İç talepte azalma korkutuyor. Şu anda beklemedeyiz. Başbakandan yardım isteyeceğiz. İlçe Tarım Müdürlüğü’nden aldığımız, ürünlerin tüketilmesinde sakınca yoktur yazısını bayilere veriyoruz. Tavuk kesimi azalırsa, işci çıkartılmasına, küçülmeye gidilebilir’ dedi.

Tavuk hisselerinde düşüş hızlandı

MUDANYA
’da ortaya çıkan kuş gribi borsanın piliç hisseleri üzerindeki etkisi giderek artıyor. Tavukçuluk sektörünün üretimi durdurma aşamasına geldiği ve sektörün önümüzdeki günlerde daha zor günler yaşayacağı tedirginli ile hisseler yatırım yapan yatırımcıların sert satışları devam ediyor. Banvit ve Şeker Piliç hisselerindeki düşüş dünde dikkatlerden kaçmadı. Banvit hisseleri günü 1.65 YTL’den yüzde 6.78 oranında değer yitirerek, Şeker Piliç ise 4.65 YTL’den yüzde 7.92 oranında düşüşle tamamladı. Pınar Et hisselerindeki düşüş ise Banvit ve Şeker Piliç’e göre daha sınırlıydı. Pınar Et hisseleri 1.24 YTL’den yüzde 2.36 düşüşle bitirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!