Tavukçular: Bizde ‘kuş gribi’ yok satışlarımız bozulmadı

Güncelleme Tarihi:

Tavukçular: Bizde ‘kuş gribi’ yok satışlarımız bozulmadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2005 00:00

Manyas’ta ortaya çıkan kuş gribi üzerine dün 18 kanatlı hayvan eti üreticisi ortak toplantı yaptı. ‘Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu’ adıyla basının karşısına geçen üreticiler adına konuşan Zuhal Daştan, ‘Tüketicilerden herhangi bir tepki yok. Pazar ve pazartesi günkü satışlar normal şeklinde seyretti. Şu anda sektöre hiçbir maliyeti yok, hastalık yok ki maliyeti olsun’ dedi.

TÜRKİYE’deki tavuk eti üretiminin yüzde 85’ini gerçekleştiren 18 firmanın oluşturduğu Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Başkanı Zuhal Daştan, ‘Biz bugünü düşünen yolcular değil, yarını düşünen hancılarız. Kendi çocuklarımıza yedirmeyeceğimiz hiçbir şeyi, bugünü kurtarmak için sizlere yedirmeyiz’ dedi. Hastalığın karantina altına alınan bölgede hapsedildiğini belirten Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, 5 Ekim’den bu yana yeni vaka olmadığını, endişe edecek durum olmadığını söyledi.

SAĞLIKLI TAVUK PLATFORMU:

Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu, dün ‘kuş gribi’ ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya katılan Platform Başkanı Zuhal Daştan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yıldız, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Akan, kamuoyunun ‘kuş gribi’ ile ilgili merak ettiği soruları yanıtladılar.

RADYASYONLU ÇAY GİBİ OLMADI:

Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Başkanı Zuhal Daştan, Türkiye’nin ilk aşamada iyi bir sınav verdiğini vurgulayarak, ‘Sağduyu galip geldi. Medya bir önceki hormon olayında gibi yanlış davranmadı. Bundan önceki sahte bal olayının vurgulanması, bu olayda Bakan Eker’in süratle kamuoyunu bilgilendirmesi, yıllar önceki radyasyonlu çay olayında olduğu gibi insanlara olayın yutturulamayacağını öğretti’ dedi.

TÜKETİCİDEN TEPKİ YOK:

5 Ekim’de başlayan olaydan geçen cumartesi kamuoyunun bilgi sahibi olduğunu belirten Daştan, ‘Tüketicilerden herhangi bir tepki yok. Pazar ve pazartesi günkü satışlar normal şeklinde seyretti. Şu anda sektöre hiçbir maliyeti yok, hastalık yok ki maliyeti olsun. İnsanlarımız sağduyulu hareket ederse sektör etkilenmez dedi.

Borsada piliç ve hindiye oynayan diken üstünde

MANYAS’ta hindilerde ortaya çıkan ‘kuş gribi’ sektörü olumsuz etkilerken, dün şirketlerin yaptığı açıklamalar hisselerin borsada yönünü yukarı çevirmesini sağladı. Banvit ve Şeker Piliç’ten yapılan açıklamalar hisselerin yeniden toparlanmasında en büyük etken oldu. Banvit, AB’nin Türkiye’den kanatlı ürün almadığını belirterek, bunun Banvit’in mali tabloları üzerinde bir etkisi olmayacağı açıkladı. Şeker Piliç ise AB ülkelerine yapılan ihracatın yüzde 2.3 oranında olduğunu ve bunun durmasının Şeker Piliç’in mali tabloları üzerinde etkili olmayacağı bildirdi. Bu açıklamalar iki hisseninde yeniden yukarı yönlü hareketini sağladı. Şeker Piliç günü yüzde 0.92 oranında Banvit ise 3.85 oranında prim yaparak tamamladı. Pınar Et hisselerinde ise günlük değer artışı 0.77 oranında gerçekleşti. Ancak ‘Kapalı ortamda besicilik yaptığımız için hindilerimizin kuş gribine yakalanma riski bulunmuyor’ şeklindeki açıklamaya rağmen Van Et hisselerindeki düşüş dikkat çekici oldu. Van Et hisseleri günü yüzde 7.77 oranında değer kaybıyla tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!