Tavuk üreticileri: Sektör doğal afet kapsamına alınsın

Güncelleme Tarihi:

Tavuk üreticileri: Sektör doğal afet kapsamına alınsın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2006 12:58

Kuş Gribi'nin sektör üzerinde olumsuz etki yarattığını ve satışlarının durma noktasına geldiğini söyleyen tavuk üreticileri, sektörün doğal afet kapsamına alınmasını istiyor.

Haberin Devamı

Hatay'da faaliyet gösteren Karaoğlan Tavukçuluk Yönenetim Kurulu Başkanı İsmail Karaoğlan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuş gribi nedeniyle beyaz et satışlarının durma noktasına geldiğini ve ülke ekonomisine istihdam yaratan sektörün yaralarının acilen sarılmasını istedi.

Sektörün içinde bulunduğu durumdan kurtulması için biran önce doğal afet kapsamına alınması gerektiğini belirten Karaoğlan, “Kuş gribine kriz demek yetmez. Bu resmen doğal afettir. Tüm sektör çaresizlik içinde. Hükümetin bu konuda çok ciddi katkı sağlamasını bekliyoruz” dedi.

Kuş gribinin Avrupa ve diğer ülkelerde de görüldüğünü, ancak ciddi teknik ve önlemlerle yaşanan sıkıntıların önlendendiğini ifade eden Karaoğlan, Türkiye'de ise sorun gidermede ilkel metotların kullanıldığını savundu.
Karaoğlan, sektörün çok güç durumda olduğunu ve bir haftadır firma olarak satış yapamadıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Şu anda 100 çalışanımız bulunuyor. Şayet böyle giderse Türkiye genelinde olduğu gibi işçileri istemediğimiz halde çıkartmak zorunda kalacağız. Sektör, 2 yıl kadar önce hormon tartışmalarıyla darbe yedi. Şimdi de ilki Ekim ayında başlayan ve tam toparlanacağımız zaman yeniden gündeme gelen kuş gribinin yaratacağı sıkıntıları kaldıramaz. Bu nedenle, gerekenler biran önce yapılmalı. Sektörün doğal afet kapsamına alınmasının yanında TMO'nun desteğiyle ucuz fiyatta ve uzun vadede yem sağlanmalı. Vergi, SSK ve diğer borçlar ertelenmeli, düşük fiyatla enerji sağlanmalı, hepsinden önemlisi de sektördeki tüm üreticilere düşük fiyatta uzun vadede kredi verilmeli. Aksi halde, direkt ve endirekt olarak sektörde çalışan iki milyonu aşkın kişi mağdur olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!