Tavuk gübresi enerjiye dönüşecek

Güncelleme Tarihi:

Tavuk gübresi enerjiye dönüşecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2012 13:38

Bir firma tarafından Bandırma'nın Edincik beldesine kurulacak ve 20 milyon liraya mal olacak biyogaz tesisinde Bandırma bölgesindeki 2,5 milyon yumurta tavuğunun gübresi enerjiye dönüşecek.

Haberin Devamı

Bursa merkezli firmanın yönetim kurulu üyesi Recep Yılmaz, yaptığı açıklamada, Almanya'nın üniversite destekli bir firmasıyla ortaklaşa Edincik'e önemli bir enerji tesisi kuracaklarını söyledi.

Biyogaz tesisini Bandırma çevresinde seçmelerinde, yumurta üretiminin etkili olduğunu ifade eden Yılmaz, “Bandırma Yumurta Üreticileri Birliği'ne üye firmaların yaklaşık 2,5 milyon tavuğu bulunuyor. Birlik bize gübre teminini sağlayacak. Edincik Belediyesi de tavuk gübresi kokusu ve sineğinden kurtulmak için bu projeyi destekliyor” dedi.

Bu yıl içinde temelini atmayı ve 2013'te bitirmeyi planladıkları biyogaz tesisinin 20 milyon liraya mal olacağını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:
“Bölgedeki 2,5 milyon tavuğun günlük yaklaşık 170 ton gübresi tesiste işlenecek. Ayrıca günde 45 ton büyükbaş hayvan gübresi, 14 ton mısır sılajı ve 82 ton suyun kullanılacağı tesis, bu alanda Türkiye'nin en büyük tesisi olacak.

Haberin Devamı

Günde 20 bin 640 metreküp biyogaz üretilecek tesiste, yıllık 17 milyon kilovatsaat elektrik elde edilecek. Isı üretimi yıllık yaklaşık 15 milyon kilovatsaat olacak. Tesiste ayrıca, yılda 100 bin ton sıvı, 9 bin 990 ton da kuru gübre üretimi yapılacak. Emisyon azaltımı ise yaklaşık 50 bin ton karbondioksit olarak planlanıyor. Bu orandaki karbon salınımı çevre açısından çok önemli.”

Dünyada ilk olacak

Yılmaz, tesisin yaklaşık yüzde 55 oranındaki girdisinin yumurta tavuğu gübresi olacağını dile getirerek, “Dünyada henüz bu oranda yumurta tavuğu gübresi ile çalışan tesis yok. Maksimum yüzde 30 oranında yumurta tavuğu gübresi ile çalışan tesis var” dedi.

Bir metreküp biyogazın 0,66 litre benzin ya da 0,75 litre motorine eşdeğer olduğuna dikkati çekerek, tesisin ülke ekonomisine vereceği katkının da büyük olacağını söyledi.

Tesisin çevreye katkısının da gözardı edilemeyeceğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
“Biyogaz üretimi ile hayvan gübrelerinden kaynaklanan, insan sağlığı ve yer altı sularını tehdit eden hastalık etmenlerinin büyük oranda etkinliğinin kaybolması sağlanır. Biyogaz üretiminden sonra atıklar çok daha değerli bir organik gübre haline dönüşmektedir. Atık geri kazanımı sağlanmakta, hayvan gübresinde bulunabilecek yabancı ot tohumları çimlenme özelliğini kaybetmekte ve hayvan gübresinin kokusu hissedilmeyecek seviyeye düşmektedir. Fosil yakıtların yerini aldığı için sera gazı emisyonunu da azaltmaktadır. Böylece, belirli şartlar sağlanırsa biyogaz teknolojisi doğal kaynakların korunmasına ve ülkenin kalkınmasına yeteri kadar katkıda bulunabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!