‘Tavan’ petrolcüyü zorladı, PETDER Danıştay’a gidiyor

Güncelleme Tarihi:

‘Tavan’ petrolcüyü zorladı, PETDER Danıştay’a gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2009 00:00

Petrol Sanayi Derneği, EPDK’nın akaryakıtta tavan fiyat uygulamasıyla ilgili olarak Danıştay’a başvuracak. PETDER Başkanı Muammer Ekim, “Üye kuruluşlarımızdan bazıları dava açtı. Biz de PETDER olarak dava açabiliriz. Şu an araştırıyoruz. Bu karar sektörde birçok kuruluşu zor durumda bırakırken, kaçak ve kayıt dışı faaliyetleri artırır” dedi.

Haberin Devamı

PETROL Sanayi Derneği (PETDER), Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) akaryakıtta tavan fiyat uygulaması kararının durdurulması için yargıya başvuruyor. PETDER Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ekim, “Bu uygulama sektörümüzde tahribat yaptı. Öncelikle yargı yoluna gideceğiz, haklarımızı yargı yoluyla talep edeceğiz. Üye kuruluşlarımızdan bazıları dava açtı. Biz de PETDER olarak dava açabiliriz. Şu an araştırıyoruz” dedi.

Dağıtımda aşırı kâr yok

Muammer Ekim, vergiler ve ürün fiyatının tavan pompa fiyatının en büyük bölümünü oluşturduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Tavan fiyat ve ÖTV düzenlemesi öncesinde dağıtıcı ve bayinin payı yüzde 12.2 idi. Yeni uygulamayla yüzde 7.9’a düştü. Dağıtıcı ürünü rafineriden standart bir fiyatla vergili ve peşin alıyor.Bu durumda finansman yükü benzinde litre başına 8-9 kuruşu buluyor. Ayrıca dağıtım sektörü yasalardan kaynaklanan yüklerin neden olduğu ek gelirleri de taşıyor. Müdahale öncesinde vergisiz tavan pompa fiyatı yakın Avrupa ile paralel bir şekilde ilerliyordu. Müdahale sonrasında bu fiyat, tüm ek maliyetlere rağmen yakın Akdeniz ülkelerinin de gerisine düştü. Dağıtım sektörünün ciro üzerinden net kârı da yüzde 1-3 arasında değişiyor. Dağıtım sektöründe de aşırı bir kârlılık yok.”

Haberin Devamı

Kaçak ve kayıt dışı artar

Tavan fiyat uygulamasının serbest piyasa yapısına müdahale olduğunu ve bu yapıyı bozduğunu ifade eden Ekim, bu uygulamanın getireceği sonuçları şöyle anlattı: “Tavan fiyat ile rekabet ortamına zarar verildi. Sektör ve EPDK arasındaki güven ortamı zarar gördü. Fiyat formülü ülke gerçeklerinden uzak olup, dağıtım zincirinin tüm halkalarını içermiyor. Rafineri ve nakliye unsurları dikkate alınmadığı için ikmal sorunları yaşanacak. Dağıtıcı ve bayilerin, ticari kayıplar yaşamasının yanı sıra rafinerilere uzak bayiler ile küçük ölçekli bayi ve dağıtıcılar iflas noktasına gelecek. Ayrıca sektörde kaçak ve kayıt dışı faaliyetler de artacak.”

2 aylık tavan fiyat yeter serbest piyasaya dönülsün

TAVAN fiyat kararının 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ile uyumlu olmadığını savunan Muammer Ekim, EPDK’nın aldığı kararın serbest piyasa düzenine ve Avrupa Birliği’nin temel ilkesi olan ‘serbest pazar’ ilkesine de temelden aykırı olduğunu dile getirdi. Sektörün daha fazla yara almaması için 2 aylık tavan fiyat uygulamasının ardından serbest piyasa uygulamasına kesintisiz geri dönülmesini beklediklerini bildiren Ekim, “Bu süre geçtikten sonra, bir müdahale daha olmasından endişe etmiyorum. Kararın süresi bittiğinde serbest piyasa koşullarına geri dönüleceğine inanıyorum” diye konuştu.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!