TAV, 298 milyon dolara üç fonla evlenip, halka gidecek

Güncelleme Tarihi:

TAV, 298 milyon dolara üç fonla evlenip, halka gidecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2006 00:00

TAV, Türkiye ve bölgesindeki 200 milyar dolarlık havalimanı pazarından daha fazla pay alabilmek için düğmeye bastı. TAV, Deutsche Bank, İslam Kalkınma Bankası (IDB) ve Avustralyalı Babcock Brown’a 298 milyon dolar değerinde hisse sattıktan sonra, sonbaharda hem Türkiye’de hem Londra’da halka açılacak. TAV, haziranda ise 750 milyon dolarlık tahvil ihracı için SPK’ya başvuracak.

SON yıllarda Türkiye’de ve bölge ülkelerde aldığı dev havalimanı inşaat ve işletme projeleriyle adından söz ettiren Tepe-Akfen-Ventures (TAV), yabancı ortak ve halka arzla büyüyecek. TAV İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Sani Şener, Deutsche Bank, İslam Kalkınma Bankası (IDB) ve Avustralyalı Babcock Brown’un şirketten 298 milyon dolar değerinde hisse alacağını açıkladı. Şener açıklamada, hisse alımı için Deutsche Bank’ın 150 milyon dolar, IDB’nın altyapı fonunun 73 milyon dolar ve Avustralyalı fonun ise 75 milyon dolar vereceğini söyledi. Şener, "Deutsche Bank ve IDB ile yaptığımız anlaşma TAV’ın büyüme hedefinin bir parçası. Söz konusu yatırımlar tamamlandıktan sonra yapılacak halka arzdan sonra bile şirketin yüzde 50’sinden fazlasının kontrolü bizde kalacak" dedi. TAV Havalimanları Holding’in haziran ortasında 750 milyon dolarlık tahvil ihracı yapacağını söyleyen Şener, bu ay sonunda halka arz için SPK’ya başvuracaklarını kaydetti. Daha fazla büyümek için yabancı ortaklığın şart olduğunu belirten Sani Şener, "Bölgesel ihalelerde daha güçlü olmak için uluslararası ortaklığı seçtik" dedi.

PAZAR 200 MİLYAR DOLAR:

Sadece Türkiye’nin de içinde bulunduğu Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da toplam havacılık yatırımlarının 200 milyar dolara ulaştığını belirten Şener, amaçlarının güçlü yabancı ortaklarıyla havalimanı pazarından iş alabilmek olduğunu söyledi. TAV’ın yeni ortaklarının havalimanı ve havacılık yatırımlarıyla iç içe olduğuna dikkat çeken Şener, "Biz ortaklıkların güç kattığına her zaman inandık. Zaten TAV ortaklıkla yola çıkmış bir yapıya sahip. İslami Kalkınma Bankası Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki, Avustralyalı Babcok Brown da yakından ilgilendiği Doğu Avrupa’daki ihalelerde bize önemli bir güç sağlayacak. Deutsche Bank’ın zaten gücü ortada" diye konuştu.

HALKA ARZ SONBAHARDA:

TAV, yabancı ortakla evlilikten sonra önümüzdeki sonbaharda halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuruyor. SPK’nın incelemesinden sonra halka arz aşamasına geçildikten sonra satışın hem İstanbul hem de Londra Borsası’nda yapımı planlanıyor.

YENİ PROJELER:

Halen TAV, 26 uluslararası havalimanı ve terminal projesini yakından takip ediyor. Bu ihalelerin yüzde 80’i için yeterlilik alan TAV’ın hedefi 2010’a kadar 10 havalimanı işletebilmek. Sani Şener, büyük projeler arasında Ürdün, Abu Dhabi, Suudi Arabistan ve Moskova projeleri ile yakından ilgileniyor. TAV’ın bir yandan da gözü Türkiye’de. Halen ihalesi beklenen Bodrum Milas’ın yanı sıra Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na (SSM) bağlı İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ihalesinin önümüzdeki aylarda açıklanması bekleniyor. Gelecek yıl işletim süresi dolacak Antalya Havalimanı Birinci Dış Hatlar Terminali’ni ise Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) kiraya verecek. TAV yurt içindeki bu üç ihaleyi de yakından izliyor.

Gürcistan yatırımına 54 milyon dolar

DÜNYA
Bankası’nın özel sektör kolu olan Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (EBRD), TAV Havalimanları Holding A.Ş.’nin bir yan kuruluşu olan TAV Urban Gürcistan Ltd. Şti.ne (TAV Gürcistan) 27’şer milyon dolarlık paralel kredi finansmanı sağlama konusunda anlaştılar. 54 milyon dolarlık finansman anlaşması dün imzaladı.

TAV’ın devam eden projeleri

İstanbul Atatürk Havalimanı Dış ve İç Hatlar Terminali: Dış Hatların inşaatını tamamlayarak işleten TAV, 1 Temmuz 2005 tarihinden itibaren 3 milyar dolarla 15 yıllığına hem dış hem de iç hatlar terminalini kiralayarak işletmesini aldı.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali: TAV, toplam 125 milyon euroluk yatırım ile dış hatlar terminalini inşa ederek işleterek. Açılışım temmuz ayı içinde yapılması planlanıyor.

Ankara Esenboğa Havalimanı: Önümüzdeki ekim ayında açılması planlanan terminal ile hem iç hem de dış hatlara hizmet verilecek. Projenin toplam bedeli 188 milyon Euro.

Tiflis/Batum Havalimanları: TAV, kasımda tamamlanacak 62 milyon dolarlık yatırımla bölgenin hızla büyüyen ülkesi Gürcistan’ın ana kapısı Tiflis Havalimanı yenilecek. TAV-Urban ortaklığı ayrıca Batum Havalimanı’nın da 15 milyon dolaklık yatırımla modernize edecek.

Kahire Uluslararası Terminal Binası İnşaatı: Kahire’nin yeni terminali 164 bin metre kare kapalı alanıyla TAV tarafından yapılıyor. İnşaatın 2007 sonunda bitirilmesi planlanıyor.

Doha Uluslararası Havalimanı İnşaatı: Katar’ın başkenti Doha’ya 12 milyon yolcukapasiteli yeni bir terminal inşa edilecek. TAV’ın buradaki ortağı dünyanın en büyük üçüncü büyük inşaat şirketi Japon Taisei.

TAV’ın üç yeni yabancı ortağı neler yapıyor

İSLAM KALKINMA BANKASI IDB FONU: İslam Kalkınma Bankası’nın Altyapı Geliştirme Fonu (IDB) 73 milyon dolara TAV’a ortak oldu. Fon, İslam ülkelerinde yapılan havalimanı, otoyol, liman gibi ulaşım alanlarının dışında içme suyu, kanalizasyon gibi altyapı dallarına da finansal destek veriyor.

DEUTSCHE BANK: Deutsche Bank, havacılıkla yakından ilgileniyor. Bir çok havalimanı yatırımına finansal destek veren ve TAV’a 150 milyon dolar yatıracak olan Deutsche Bank’ın, Avrupalı uçak imalatçısı Airbus’ın da yaptığı çok sayıda uçak satışının altında da imzası bulunuyor.

BABCOCK BROWN: Avusturalya’nın en büyük yatırım fonlarından biri olan Babcock Brown, ağırlıklı olarak havalimanı yatırımları gerçekleştiriyor. Fon en çok Doğu Avrupa’da özelleştirilen, modernize edilen havalimanı ve terminal projeleriyle ilgileniyor. Halen fonun İtalya’da Milano, Budapeşte, Kosice, Bratislava Havalimanları gibi projelerle ilgileniyor. Fon, TAV’a 75 milyon dolar yatıracak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!