Tatile otobüsle gitme avantajı

Güncelleme Tarihi:

Tatile otobüsle gitme avantajı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2009 11:19

Bilet fiyatı üzerinden yüzde 30'a kadar indirim yapabilen şehirler arası otobüs firmaları, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu iller arasında ve turizm bölgelerine seferlerde kablosuz internet hizmeti sunuyor.

Konya Şehirlerarası Otobüs Terminali Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, şehirler arası yolcu taşıyan firmaların bağlı oldukları yasa ve yönetmelikler, yolcuya, pek çok kişinin bilmediği, bazılarının ise bildiği halde kullanmaya çekindiği bazı haklar sunuyor.

Şehirler arası yolcu taşıyan bir firma, bilet fiyatlarını yeniden belirlemek istediklerinde, yolcu taşıdığı şehirler arasındaki ücret tarifelerini, Ulaştırma Bakanlığına bağlı kendisine en yakın bölge müdürlüklerine sunuyor. Fiyat teklifleri bölge müdürlüklerince onaylanan firma, bu fiyat tarifesi üzerinden yolcu taşımaya başlıyor.

Firmalar, tüm yazıhanelerinde müşterinin görebileceği bir yere asılması zorunlu olan bu tarifelerin üzerine çıkamazken, yasa ve yönetmelikler gereği asılan fiyat tarifesi üzerinden, talepte bulunan müşteriye yüzde 30 indirim uygulayabiliyor. Bir firmadan yolcu bileti almak isteyen kişi, firmanın Bakanlık onaylı fiyat tarifesini görmeye ve bu fiyat üzerinden indirim talep etme hakkı bulunuyor.

Firmalar, tarife üzerinden yüzde 30 indirim yapabileceği gibi, bu indirimi yapmama hakkını da kullanabiliyor. Bunun yanında firmalar, müşteriye fiyat tarifesi üzerinden yüzde 30'dan fazla indirim yapması durumunda ise suç işlemiş sayılıyor, ilgili cezaya çarptırılıyor.

6 yaşına kadar çocuklar, ebeveynlerin koltuğunda ücretsiz seyahat edebiliyor, seyahat firması bu çocuklar için ek bir ücret talep edemiyor. 6'dan 12 yaşına kadar olan çocukların ise ayrı bir koltukta yolculuk etmesi zorunlu. Ayrı bir koltukta yolculuk edecek 12 yaşına kadar çocuklar ile yüzde 60'ın üzerinde sakatlığı bulunan kişiler, talep etmeleri halinde yüzde 30 daha ucuz fiyat tarifesinden bilet alabiliyor. Firmaların bu talebi yerine getirmeme hakkı bulunmuyor.

İNTERNETLE OTOBÜS YOLCUĞU DAHA KEYİFLİ

Konya Otobüsçüler ve Yazıhaneciler Derneği Sekreteri Osman Nevzat Ünsal, şehirler arası pek çok otobüs firmasının yolcuya, seyahat halindeyken ücretsiz internet hizmeti vermeye başladığını, bu hizmetin hızla yaygınlaşmakta olduğunu söyledi.

Ankara-Antalya, Ankara-Alanya, İstanbul-Antalya, İstanbul-İzmir, Ankara-İzmir, İstanbul-Bursa, Ankara-Bursa, Konya-Ankara, Konya-İstanbul, Konya-İzmir, İstanbul-Ankara-Kayseri hattı ile büyük şehirlerden turizm bölgelerine yolcu taşıyan otobüslerin büyük bölümünde yolculara ücretsiz internet olanağı sunduğunu ifade eden Ünsal, “Bu nedenle seyahatleri boyunca internete girmek isteyen yolcularımız, dizüstü bilgisayarlarını yanlarına almaları durumunda, sıkılmadan daha keyifli yolculuk yapabiliyor” dedi.

Ünsal, otobüste internet kullanan pek çok yolcunun, seyahat sonunda kendilerine, internet sayesinde yolcuğun nasıl geçtiğini bile anlamadıklarını söylediklerini belirtti.

Konya otobüs firmalarının bünyesindeki otobüslerin büyük bölümünde kablosuz internet hizmeti verdiğini ifade eden Ünsal, şunları kaydetti:
“Ayrıca Konya firmaları olarak, son dönemde mazot fiyatlarındaki yüzde 30 düşüş ve vatandaşın genel ekonomik durumunu düşünerek 4 yıldır bilet ücretlerine zam yapmadık. Fiyatlarımızın çok makul seviyelerde olmasının da etkisiyle genel ekonomik durgunluğa rağmen müşteri sayımızda geçen yıla göre bir azalma olmadı. Amacımız vatandaşlarımızı her geçen gün daha kaliteli, konforlu ve çağdaş bir ortamda, gideceği yere güvenli şekilde ulaştırmak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!