Tat Konserve'de Japon parmağı

Güncelleme Tarihi:

Tat Konservede Japon parmağı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tat Konserve, Japon damak tadına dönük ürünler de geliştiriyor. Şirketin yüzde 10'u, Japon müşterisi Kagome Co. Ltd.'e ait. Şirketin yönetim kurulunda Nobuo Ukai de var.

Otuz yıl önce Vehbi Koç'un Portekiz'den getirdiği tohumlarla tarımsal denemeler yaptığı ve Mustafa Kemal Paşa ilçesinde kurup, ölene kadar da Yönetim Kurulu Başkanlığını bizzat yürüttüğü Tat Konserve A.Ş.'nin yıllık genel kurulu yapıldı. Salça ve konserve alanında Türkiye ve Avrupa'nın en büyük üretim kapasitesine sahip Tat Konserve, Balıkesir yöresindeki çiftçilerle sözleşmeli olarak işbirliği yapıyor, onların ürünlerini değerlendirip tohum ve kredi gibi destekler sağlıyor.

Koç Holding Tüketim Grubu Başkanı Cengiz Solakoğlu tarafından yönetilen Genel Kurul'da, şirket Genel Müdürü Namık Bayraktaroğlu'nun yaptığı açıklamalara göre, ağırlıklı olarak salça ve domates ürünleri yanında sebze konserveleri de üretiliyor. Dünyanın her yerine, bu arada Japon damak zevkine göre özel üretilmiş ürünler Japonya'ya da ihraç ediliyor. O nedenle yönetim kurulunda bir de Japon var.

REKOLTE DÜŞTÜ

1997 yılında ‘‘El Nino’’'nun getirdiği aşırı yağış ve serin hava Türkiye ve dünyadaki domates rekoltesini olumsuz etkiledi. Domates üretiminin yarı yarıya düşmesi, fiyatların iki misline çıkmasına ve salça üretiminin de yarı yarıya düşmesine neden oldu. Türkiye'de üretilen 170 bin ton salçanın yüzde 20'si olan 34 bin ton salça, Tat tarafından üretildi.

ABD'de yapılan sürekli yatırımlarla salça üretim kapasitesinin artması nedeniyle de dünya salça fiyatları ton başına 150 dolar geriledi. Bütün bu olumsuz faktörlere rağmen, 2 trilyon 250 milyar lira ödenmiş sermayesi bulunan Tat Konserve, 10 trilyon lira satış yaparak 1 trilyon 217 milyar lira kâr sağladı. 219 milyar lira vergi karşılığı ayrılmasından sonra 1 trilyona yakın net k'ar etti. Bin liralık bir hisseye 200 lira olmak üzere yüzde 20 oranında kâr payının dağıtımına 29 Mayıs'ta başlanacak.

Şirket 1997 yılında yeni yatırımlara devam etti. 1 trilyon 500 milyara ulaşan yatırımlarla ketçap dolum hattı, cam kavanoz dolum hattı, sebze konserveleri ve mayonez hazırlama yatırımları tamamlanarak üretime alındı. Önümüzdeki yıl, zeytin, bal, pekmez gibi gıdalar cam kavanozlarda piyasaya verilerek ürün yelpazesi genişletilecek.

Tat Konserve'nin yüzde 46 hissesi Koç Holding'in, yüzde 10 hissesi ise, aynı zaman da Tat Salçalarının müşterisi de olan Japon Kagome Co. Ltd.'in. Diğer paylar, çeşitli şirketlere ve 4 bin civarındaki ortağa ait.

Genel Kurul sonunda Yönetim Kurulu'na Suna Kıraç, Cengiz Solakoğlu, Nusret Arsel, Necati Arıkan, Nevzat Tüfekçioğlu, Selim Çomu, Nobuo Ukai seçildiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!